Drohobyczer Zeitung

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Drohobyczer Zeitung (газета))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Drohobyczer Zeitung
Перший номер Drohobyczer Zeitung
Країна видання Австро-Угорщина Дрогобич
Австро-Угорщина
Тематика політичний часопис
Періодичність виходу тижневик
Мова їдиш, німецька
Головний редактор Аарон Хірш Жупник
Видавець Аарон Хірш Жупнік, друкарня Жупніка
Засновано 1883
Дата закриття 1914

Drohobyczer Zeitung (Дрогобицька газета) — перший політичний часопис Дрогобича та Дрогобицького краю, який почав видавати сіоніст Аарон Хірш (Герш) Жупнік (Aharon Hirsh Zupnik) у своїй друкарні. Перший номер «DZ» вийшов в п'ятницю 23 лютого 1883 року. У газеті подавалася офіційна інформація про події в місті та районі; використовувалась як німецька, так і гебрейська графіка. Реклама на останній сторінці була цілком німецькомовна. Це видання сприяло розвитку гебрейства у Дрогобичі.

Проіснувала газета до І світової війни.

Drohobyczer Zeitung сьогодні[ред. | ред. код]

У 2012 місцевий журналіст Олег Стецюк заснував однойменну інтернет-газету «Drohobyczer Zeitung», яка із друкованим виданням мала лише спільну назву, та у своїй інформаційній діяльності була зосереджена на висвітлення історії Дрогобича від 1883 року, коли була заснована перша газета, яка поклала відлік історії ЗМІ на Дрогобиччині. Інтернет-видання проіснувало до 2017 року.

Подані теми висвітлювали життя мешканців української, єврейської, польської, німецької національностей; невідомі факти, які були затерті або втрачені внаслідок існування СРСР. Основним пунктом діяльності було збереження пам'яті та «віднайдення» міської самобутності.

Видання себе орієнтувало на вихідців з Дрогобича та на його колишніх жителів (дрогобицьку діаспору). Важливість ресурсу полягала ще й в тому, що він подавав відомості та передруки з дрогобицьких газет з кінця ХІХ ст. на польській, українській та німецькій мові.

У 2015, за версією видання «Медіа Дрогобиччина», «Drohobyczer Zeitung» потрапив у «Топ прогресивних туристичних подій та явищ регіону», в номінації «Туристичний оглядач року».[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Баран, Ярослав (28.12.2015). 2015 РІК: ТОП ПРОГРЕСИВНИХ ТУРИСТИЧНИХ ПОДІЙ ТА ЯВИЩ РЕГІОНУ. Drogmedia. Архів оригіналу за 22 березня 2018. Процитовано 21.03.2018.