Дромер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dromiciops)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дромер

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Надряд: Австралодельфи (Australidelphia)
Ряд: Дромероподібні (Microbiotheria)
Родина: Мікробіотерієві (Microbiotheriidae)
Рід: Дромер (Dromiciops)
Thomas, 1894
Вид: D. gliroides
Dromiciops gliroides
Thomas, 1894
Мапа поширення Dromiciops gliroides
Мапа поширення Dromiciops gliroides
Синоніми
Dromiciops australis
Посилання
Вікісховище: Dromiciops gliroides
Віківиди: Dromiciops gliroides
EOL: 129538
ITIS: 552590
МСОП: 6834
NCBI: 33562
Fossilworks: 234408

Дромер[1] (Dromiciops) — монотиповий рід ссавців ряду дромероподібних (Microbiotheriformes) з когорти сумчасті (Marsupialia). Мікробіотерієві більш тісно пов'язані з австралійськими сумчастими, ніж з американськими. Філогенетичні дослідження прийшли до висновку, що сестринськими групами для них є Peramelemorphia, Notoryctemorphia, Dasyuromorphia, Diprotodontia[2].

Назва[ред. | ред. код]

Dromiciops: Dromici + дав.-гр. ὄψ — «вигляд» — від подібності до Dromicia nana; Dromicia: δρομικός — «хуткий»[3]. Одна з відомих описових назв — «чилійські опосуми» (проте опосуми — окремий таксон). У частині мов рід називають «colocolo» (зокрема, в каталонській), проте українською «колоколо» — один з видів хижих.

Склад роду[ред. | ред. код]

У складі роду, а також ряду — два сучасні види:

  • рід дромер — Dromiciops
    • вид Dromiciops bozinovici
    • вид дромер деревний — Dromiciops gliroides, або «чилійський опосум».

Фізичний опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба становить від 83 до 130 мм, хвіст довжиною від 90 до 132 мм; важить від 16 до 42 г[2].

Дрібна тваринка з коротким писочком і невеликими округлими вухами. Шерсть коротка і щільна; більшість тіла буро-сірі, але плечі й круп можуть мати білі плями; черево світліше, від жовтувато-білого до блідо-сірого; є виражені чорні очні кільця. Хвіст помірно чіпкий і добре запушений, за винятком голої нижньої частини від 25 до 30 мм[2].

Спостерігається сезонна варіація і статевий диморфізм. Наприкінці літа самиці значно важчі й довші, ніж самці. Хоча обидві статі використовують свої хвости як органи зберігання, самиці мають товстіші хвости; це свідчить про те, що самиці мають більші енергетичні потреби під час сплячки або торпору. Географічні відмінності також були зареєстровані, тварини з о. Чилое мають дещо темніше забарвлення шерсті. Через недостатню відмінність ознак підвиди не вирізняють[2].

Стиль життя[ред. | ред. код]

Живе в помірно холодних субантарктичних лісах південних областей Чилі та Аргентини, де мешкає в заростях чилійського бамбука (Chusquea) та інших рідних лісових видів. Цей нічний, високогірний ссавець конструює сферичні гнізда з водовідштовхувальних бамбукових листів, облицьованих мохом або травою. Гнізда, ймовірно, служать для захисту тварин від холоду, але коли температура взимку падає, а їжа стає дефіцитною, D. gliroides впадає в сплячку. Живиться кількома видами плодів місцевих рослин, а також личинок і лялечок. Вид проживає на кількох природоохоронних територіях[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харчук С. & Загороднюк І. Родини ссавців світу: огляд таксонів та їхні українські назви // Geo & Bio. — 2019. — Вип. 17. — С. 85–115. — DOI:10.15407/gb.2019.17.085.
  2. а б в г Chick, J. (2013). Dromiciops gliroides. Animal Diversity Web. Архів оригіналу за 30 грудня 2019. Процитовано 01.01.2019. (англ.)
  3. Palmer, T. S. Index Generum Mammalium: A List of the Genera and Families of Mammals. — Washington : Government printing office, 1904. — Т. 23. — С. 245. — (North American Fauna) (англ.)
  4. Martin, G.M.; Flores, D.; Teta, P. (2015). Dromiciops gliroides. The IUCN. Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 01.01.2019. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]