Email-маркетинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з E-mail реклама)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Email-маркетинг — один з інструментів Інтернет-маркетингу. Розсилка по e-mail може бути виконана в найкоротші терміни і дозволяє охопити велику цільову аудиторію.

Це відносно вигідний тип маркетингу, електронний маркетинг приносить прибуток від інвестицій (ROI) у розмірі 38$ за кожен витрачений долар[1].

Види[ред. | ред. код]

Списки розсилки (mailing lists, «opt-in» E-mail marketing)[ред. | ред. код]

В інтернеті діють різні списки розсилок, присвячені всіляким тематикам. Ведуть їх, як правило, люди, добре обізнані в даному питанні, регулярно розсилаючи по e-mail чергові випуски розсилок. Одержувачі подібних листів власноручно підписалися на список, і в будь-який момент у них є право і можливість скасувати свою підписку. Існують відкриті розсилки (для всіх бажаючих), закриті (для людей визначеного кола), безкоштовні (існуючі за рахунок ентузіазму творців, спонсорської підтримки, платних рекламодавців), платні.

Список розсилки зазвичай є засобом мовлення для визначеної цільової групи і часто має тисячі передплатників, тому він розглядається як ефективний інструмент маркетингу.

Дискусійні листи (discussions lists)[ред. | ред. код]

Дискусійні листи створюються для обміну інформацією, обговорення питань на визначену тематику. На відміну від списків розсилки писати в листі можуть не тільки безпосередньо його творці, але і всі учасники. Як правило, перед тим, як повідомлення розсилається усі учасникам листа, воно проходить верифікацію. Модератор листа виключає повідомлення, що не відносяться до тематики листа (off-topic), і т. д. Обов'язково потрібно підписатися і почати моніторити усі дискусійні аркуші які прямим чи непрямим чином стосуються цікавлячого бізнесу. Серед їхніх учасників напевно можна знайти потенційних партнерів і клієнтів.

Розсилка новин сервера (newsletters and URL-minders)[ред. | ред. код]

Можна запропонувати зацікавленим відвідувачам сервера підписатися на спеціальну розсилку, що інформує про відновлення і розміщення нового матеріалу на ньому. Дана розсилка буде нагадувати передплатникам про сервер і сприяти збільшенню повторних візитів. Зрозуміло, не варто посилати повідомлення з незначними чи свідомо нецікавими для одержувача новинами сервера.

E-mail-автовідповідачі (autoresponders, infobot)[ред. | ред. код]

Використовуються рідко. Раніше їхнє основне застосування було в обслуговуванні користувачів, що не мають доступу до WWW. E-mail-автовідповідач відповідав на листи, посилаючи частину інформації, представленої на сервері, і направляв копію запиту адміністратору web-сайта. В наш час[коли?] автовідповідачі доцільно використовувати в наступних випадках:

  • якщо в немає часу оперативно відповідати на кореспонденцію, що надходить, (узагалі на e-mail прийнято відповідати протягом 24 годин), автовідповідач може оперативно відсилати що-небудь типу: «Спасибі за Ваше повідомлення, ми відповімо Вам протягом … годин/доби/місяців»;
  • якщо ви виїхали у відрядження й у вас не буде доступу до мережі протягом скажемо тижня, автовідповідач може проінформувати про це людей, що послали вам листа.

Індивідуальні листи[ред. | ред. код]

Розсилки індивідуальних листів — трудомістке заняття, що вимагає великої кількості часу, і йому передує кропітка робота зі збору цих адрес. З іншого боку, ваш лист, потрапить саме тій людині, у чиїй увазі рекламодавець найбільшою мірою зацікавлений.

Безпека[ред. | ред. код]

Для коректної роботи розсилок, списки електронних адрес валідуються, під час валідації [Архівовано 7 жовтня 2021 у Wayback Machine.] всі адреси списку перевіряються на корестність. Це допомагає зекономити гроші при надсиланні листів.

Сучасні маркетингові системи використовують не лише валідацію на правильність самої адреси, а й штучний інтелект для визначення ймовірно можливої ефективності розсилки на ті чи інші адреси[2]. Подібні технології дозволяють приблизно оцінити ефективність розсилки до її початку, а таким чином і визначити ефективність та доцільність її проведення[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Forsey, Caroline. The Ultimate List of Email Marketing Stats for 2020. blog.hubspot.com (en-us) . Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 27 серпня 2020.
  2. Email Validation: Why It Matters and How to Pick the Right Service. Mailbird. 12 липня 2019. Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 27 серпня 2020.
  3. When Good Mailing Lists Go Bad. AccuData Integrated Marketing (амер.). Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 27 серпня 2020.