Equinox Desktop Environment

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з EDE)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Equinox Desktop Environment (EDE)
Equinox Desktop Environment
Тип стільниця
Розробник Sanel Zukan, Vedran Ljubovic
Стабільний випуск 2.1 (18 червня 2014; 9 років тому (2014-06-18))
Операційна система Unix-like
GNU фреймворк FLTK
Мова програмування C++ (FLTK)
Ліцензія GPL (EDE) та
LGPL (edelib)[1]
Вебсайт www.equinox-project.org

Equinox Desktop Environment (EDE) — мінімалістське стільничне оточення, побудоване з використанням набору графічних інструментів FLTK. EDE відрізняється класичним підходом до реалізації настільного оточення (робочий стіл і панель з меню, списком відкритих застосунків і системним треєм), забезпечуючи при цьому максимальну швидкість роботи і чутливість компонентів інтерфейсу в поєднанні з мінімальним споживанням ресурсів. Цілі проєкту стосуються розвитку тільки компонентів, безпосередньо пов'язаних з робочим столом, без дублювання створення додаткових програм і утиліт, таких як файловий менеджер або браузер.

Код EDE написаний на мові C++ і поширюється під ліцензією GPLv2, допоміжна бібліотека edelib поставляється під ліцензією LGPLv2. Підтримується робота в більшості Unix-подібних систем, включаючи Linux, *BSD, Solaris і Minix.

У версіях гілки 1.x використовувався тулкіт eFLTK, але з версії 2.0 проведений відхід від eFLTK на користь стандартного FLTK. Типові функції винесені в окрему власну бібліотеку проєкту edelib, яку можна використовувати в інших проєктах, не пов'язаних з EDE.[2] edelib містить функціональність для створення вікон, збереження конфігурації програми, комунікацій через D-Bus, завантаження тем іконок тощо.[3] Як віконний менеджер використовується pekwm. Підтримуються стандарти freedesktop.org, в тому числі специфікацій, що визначають роботу з системним меню, завантаження піктограм, читання наборів піктограм і взаємодія з іншими тулкітами. У поставку включений демон відправлення повідомлень з можливістю виведення спливаючих повідомлень.

EDE не такий поширений у дистрибутивах Linux як інші робочі оточення, такі як KDE, GNOME чи Xfce. Він доступний як опціональний пакунок для MINIX 3.[4] Проте, EDE доступний у Mandriva Linux від його версії 2009.0.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. About EDE project. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 20 травня 2012.
  2. EDE news archive. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 20 травня 2012.
  3. edelib development HowTo. Архів оригіналу за 5 січня 2009. Процитовано 26 жовтня 2008.
  4. Minix 3 Window Managers. Архів оригіналу за 21 вересня 2008. Процитовано 22 липня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]