Eclipse Orion

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eclipse Orion
Тип інтегроване середовище розробки
Розробник Eclipse Foundation
Перший випуск 2012
Стабільний випуск 1.0 (29 жовтня 2012; 11 років тому (2012-10-29))
Платформа веббраузер
Операційна система крос-платформовий
Доступні мови JavaScript, Java
Стан розробки активний
Ліцензія EPL і BSD
Вебсайт eclipse.org/orion/

Eclipse Orion — проект, в рамках якого фондом Eclipse за сприяння компанії IBM розвивається концепція інтегрованого середовища розробки, що працює в звичайному веббраузері та націленої на створення сайтів і вебзастосунків. На відміну від інших спроб створення браузерних інструментів розробки, Orion не обмежується роботою в одній вкладці браузера — підтримується повноцінна робота з посиланнями та обмін ними. Наприклад, можна відкрити файл для редагування в новій вкладці через відкриття посилання.

Структура[ред. | ред. код]

За своєю структурою Orion організований у вигляді набору працюючих на стороні браузера компонентів, які можуть використовуватися як окремо, так і у зв'язку один з одним.

Клієнтська частина, яка забезпечує процес редагування коду, написана на мові JavaScript, поширюється під свободою ліцензією EPL і може використовуватися як платформа для створення різних веборієнтованих редакторів, приблизно в тому вигляді, як платформа Eclipse виступає в ролі базису багатьох сторонніх проектів.

Серверна частина написана на мові Java і розповсюджується під ліцензіями EPL і BSD. Вся логіка редагування коду реалізується на стороні клієнта, серверна частина відповідає лише за виконання низькорівневих операцій, таких як обробка файлів і поділ привілеїв між користувачами.

Orion легко інтегрується зі сторонніми проектами і може використовуватися як редактор коду, вбудований у різні вебзастосунки та продукти. Наприклад, на базі Orion побудовані вбудований в Firefox JavaScript-редактор Scratchpad і створюваний компанією VMware редактор коду Scripted. Крім того, Orion може бути запущений на машині розробника в вигляді відокремленого середовища розробки або викликаний у вигляді вебсервісу. Зокрема, один з таких сервісів orionhub.org підтримується спільнотою Eclipse і при створення облікового запису забезпечує можливість прив'язки вже існуючого облікового запису в Mozilla Persona або службах Google.

На час виходу першої стабільної версії підтримувалися редагування JavaScript, Java, CSS і HTML.[1] Підтримка інших мов, додаткових функцій, команд редагування, типів сховищ даних та розширень інтерфейсу користувача забезпечується через підключення зовнішніх плагінів. Наприклад, доступні плагіни для керування версіями з використанням Git, доступу до файлів через WebDAV, підтримки нових елементів HTML5, роботи з Node.js, автоматичного форматування JavaScript-коду з використанням JSBeautifier, режиму підсвічування синтаксису CodeMirror тощо. При цьому плагіни не залежать від серверної інфраструктури та можуть завантажуватися з зовнішніх сайтів.

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]