Eleanor Rigby

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Eleanor Rigby»
Пісня The Beatles
з альбому Revolver
Випущено 5 серпня 1966
Жанр Бароко-поп і рок-музика
Мова англійська
Лейбл Parlophone Records
Автор слів Джон Леннон[1] і Пол Маккартні[1]
Композитор Джон Леннон[1] і Пол Маккартні[1]

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
Музичне відео
6gluNoLVKiQ, HuS5NuXRb5Y «Eleanor Rigby» на YouTube
Статуя Елеанор Ріґбі в Ліверпулі

Eleanor Rigby — пісня гурту «The Beatles», написана Полом Маккартні. Випущена 1966 року в альбомі «Revolver», а також як сингл.

Того ж року пісня одержала премію «Греммі» у номінації за «Найкращий вокал у стилі рок-н-рол (чоловічий або жіночий)», а 2004 потрапила до списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone.

Цю пісню вважають однією з найбільш новаторських у творчості гурту, початком переходу від сценічної поп-музики до експериментів у студії. Пісня аранжована Джорджем Мартіном для 4 скрипок, 2 альтів, 2 віолончелей. Соло виконує Пол Маккартні, а Джон Леннон та Джордж Гаррісон виконують гармонічний супровід.

Незвичним для популярної музики тих років була заглибленість у депресивне почуття людини, сюжетно пов'язане з темою смерті. Смутний романтичний настрій цієї пісні ознаменував поворот у творчості групи до психоделічного року.

Цікаво, що у 1980-х роках на кладовищі у Ліверпулі була виявлена могила Елеанор Ріґбі. І хоча невідомо, чи мала померла якийсь стосунок до героїні пісні, ця могила стала місцем паломництва прихильників гурту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г ISWC Network

Посилання[ред. | ред. код]