Enslaved: Odyssey to the West

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Enslaved: Odyssey to the West
Розробник Ninja Theory
Видавець Namco Bandai Games
Дистриб'ютор Steam, Humble Store[d][1], PlayStation Now[2] і PlayStation Store
Жанр(и) Action-adventure, платформер
Платформа  Xbox 360
 PlayStation 3
 Microsoft Windows
Дата випуску

США 5 жовтня 2010
Європа 8 жовтня 2010
Premium Edition

Земля 25 жовтня 2013 (PS3 і Windows)
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська[3], французька[3], італійська[3], німецька[3] і іспанська[3]
Вік. обмеження ESRB: TTeens
PEGI: 16PEGI 16
USK: 18USK 18
Творці
Сценарист(и) Алекс Ґарленд
Ігродизайнер(и) Bruce Straleyd
Композитор(и) Nitin Sawhneyd
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 3
Носій оптичний диск, цифрова дистрибуція
Офіційний сайт

Enslaved: Odyssey to the West (укр. Поневолений: Одіссея на захід) — гра в жанрі Action-adventure для Xbox 360 та PlayStation 3, розроблена англійською компанією Ninja Theory. Гра вийшла 8 жовтня 2010 року в Європі. У жовтні 2013 була портована на Microsoft Windows. Enslaved — пригодницький бойовик від третьої особи. Головний герой Манкі, фахівець з силового виживання в постапокаліптичному світі, допомагає дівчині-техногуру Тріп залишитися в живих на шляху до її мети.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

У грі Enslaved: Odyssey to the West вам належить керувати героєм на ім'я Манкі (англ. Monkey), озброєним потужним посохом, який перетворює роботів в купи металу. Вам також доведеться взаємодіяти з Трипітака (англ. Tripitaka), щоб вирішити деякі ігрові головоломки: наприклад, впоратися з важелями мостів, щоб перетнути смертельно небезпечні ущелини та уникнути зустрічі з силами противника. Трипітака також допоможе вам відвернути противника, відійти за його спину та подолати за допомогою комбо.

На початку гри вам доступна тільки мала частина бойових прийомів, але збираючи механічні сфери (англ. Tech Кулі), ви можете поповнювати арсенал Манкі. За допомогу можуть виступити як різні нові прийоми, так і, наприклад, можливість підвищити максимальний запас здоров'я або використання для палиці плазмових зарядів. Всього для гравця доступні два типи зарядів: далекого бою, плазмові та оглушувачі.

Залпи плазми можуть знищити супротивника з одного-двох пострілів, а оглушувачі дозволяють вивести супротивника з ладу на відстані, роблячи його вразливим до подальших атак. Також ці заряди зможуть збити щит супротивника і навіть перекинути механічну собаку (англ. Mech dog) або робота-носорога. Якщо Трипітака потрапляє в оточення, вона починає створювати навколо себе електромагнітні розряди, надаючи вам час для атаки. Хоча у неї і немає такого розмаїття атакуючих прийомів, як у Манкі, вона може здійснювати багато інших, не менш корисних дій: наприклад, запускати бабку, оснащену камерою, і з її допомогою вистежувати ворогів та прокладати оптимальний маршрут.

Щоб успішно дістатися до фіналу, вам знадобиться використовувати всі можливості та працювати спільно, щоб повернути Трипітаку додому і розкрити таємницю поневолення всього людства.

Сюжет[ред. | ред. код]

Enslaved: Odyssey to the West - це футуристична версія відомого давньокитайського роману «Подорож на Захід», написаного в 1590 році під час правління династії Мін. У новій інтерпретації знаменитої легенди від студії Ninja Theory населення Землі практично знищено в ході чергової війни. Тепер, по колись жвавих вулицях міст, важко ступаючи, пересуваються бойові роботи (англ. Mech), що виконують наказ невідомої, але ворожої людству сили.

Головний герой гри - Манкі, воїн-одинак, що виріс у джунглях, звик все життя боротися з роботами. На початку гри він опиняється в полоні у роботів і потрапляє на корабель, повний рабів. Корабель зазнає аварії, і Манкі отримує можливість бігти, але по дорозі він зустрічає дівчину, яку звати Трипітака - продвинуту хакершу.

Після аварії корабля, Манкі приходить до свідомості з дивним обручем на голові, який наділа на нього Трипітака. Вона відмовляється знімати з нього цей обруч до тих пір, поки він не поверне її додому, і попереджає, що якщо він спробує втекти або вона загине, обруч вб'є Манкі. Вдвох вони прямують на захід по захопленими роботами землями, які колись належали людству.

Реакція[ред. | ред. код]

Enslaved: Odyssey to the West займає 6 місце в «Десятці найкращих постапокаліптичних ігор» журналу Ігроманія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. All PS Now games A-Z: Browse the full list of games available to play with your PS Now membership
  3. а б в г д Steam — 2003.