Epalzeorhynchos frenatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лабео зелений

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Epalzeorhynchos
Вид: E. frenatus
Epalzeorhynchos frenatus
(Fowler, 1934)
Синоніми
* Labeo frenatus
  • Epalzeorhynchus frenatus
  • Labeo munensis
  • Labeo erythrurus
Посилання
Вікісховище: Epalzeorhynchos frenatum
Віківиди: Epalzeorhynchos frenatum
EOL: 205828
ITIS: 639589
NCBI: 699554

Epalzeorhynchos frenatus — вид прісноводних риб родини коропових. Донедавна (до 1997 року) вид належав до роду лабео (Labeo Cuvier 1816) й досі відомий як лабео зелений. Поширений у водоймах північного Таїланду, утримується в акваріумах.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло видовжене, злегка сплюснуте з боків. Є дві пари вусиків. Рот нижній у вигляді скребка-присоски. Забарвлення тіла оливково-зелене, плавці червонувато-жовті. Уздовж голови проходить темна смуга, біля основи хвоста є чорна пляма. Завдовжки лабео зеленийо — 8 см, у природних умовах може досягати 18 см. Самці забарвлені яскравіше самок. У період нересту у самців з'являється чорна облямівка на анальному плавці. Є альбіносна форма лабео зеленого.

Утримання в акваріумах[ред. | ред. код]

Для утримання необхідний акваріум місткістю від 150 літрів, з безліччю укриттів, водних рослин і темним ґрунтом. Бажано, щоб на кожну особину розміром 10 см доводилося не менш 30—50 л. Лабео зелений плаває переважно на відкритих ділянках у нижніх і середніх шарах води, іноді ховається серед заростей рослин. Оптимальна температура води — 24—28 °C, кислотність — 6,5—7,8, твердість — 4—20°. Необхідні аерація, фільтрація та регулярна підміна частини води. У раціоні обов'язково повинен бути живий корм. Також лабео зелений їсть сухий і рослинний корм.

Самці досить ретельно охороняють свою територію, агресивні по відношенню не тільки до представників свого виду, а також до інших риб з червонуватим забарвленням, часто деруться. В угрупованні лабео зелених формуються ієрархічні відносини.

Розведення[ред. | ред. код]

Нерест сезонний. У домашніх умовах домогтися нересту проблематично, оскільки необхідний нерестовий акваріум великого обсягу (від 150 л і вище). Можна стимулювати нерест гормональними ін'єкціями в спинні м'язи. Перед нерестом виробників потрібно на 1—2 тижні містити окремо і рясно годувати живим кормом. На нерест найкраще відсаджувати 1 самку і 2—3 самця. У нерестовому акваріумі повинна бути добра аерація, рівень води до 40 см, температура 28—29 °C, кислотність 6,5—7,5, твердість води — 2—15 °C. За один раз самка відкладає кілька тисяч ікринок. Після ікрометання виробників потрібно відсадити з нерестового акваріуму. Ікра інкубується при слабкій аерації. Личинки викльовуються через 13—15 годин. Через добу після викльову з ікри личинки перетворюються на мальків і починають активно рухатися і живитись. Початковий корм: інфузорії, коловертки, водорості зі стінок акваріума, варений яєчний жовток.

Статевої зрілості лабео зелені досягають в 1—2 роки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vidthayanon, C. (2012) Epalzeorhynchos frenatum: інформація на сайті МСОП (версія 2014.1) (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]