Бісса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eretmochelys imbricata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бісса

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Родина: Морські черепахи (Cheloniidae)
Рід: Бісса (Eretmochelys)
Вид: Бісса (E. imbricata)
Eretmochelys imbricata
Linnaeus, 1766
Зона поширення бісси
Зона поширення бісси

Eretmochelys imbricata bissa (Rüppell, 1835)
Eretmochelys imbricata imbricata (Linnaeus, 1766)

Синоніми
Eretmochelys imbricata squamata
Посилання
Вікісховище: Eretmochelys imbricata
EOL: 46559472
ITIS: 173836
МСОП: 8005
NCBI: 27787
Fossilworks: 173402

Бі́сса, справжня каретта (Eretmochelys imbricata, Chelonia imbricata) — черепаха родини морських черепах. Інша назва «черепаха Хоксбіла». Довжина панцира до 75, як виняток — до 85 см. Верхня щелепа дзьобоподібно загнута, пластинки спинного панцира розташовані черепицеподібно. Поширена в усіх тропічних і субтропічних морях. На сушу виходить лише для відкладання яєць, яких самиця за сезон відкладає до 100 шт. Живиться бісса переважно молюсками й рибою. До винайдення пластмас рогові пластинки панцира бісси високо цінились як матеріал для виготовлення галантерейних виробів, що спричинилося до інтенсивного її винищення.

Опис[ред. | ред. код]

Бісса належить до розряду малих морських черепах, середня маса яких рідко перевищує 45 кг, а довжина панцира — 85 см. Зустрічаються і великі екземпляри масою 55 кг (рекорд 86 кг), з довжиною панцира 55-95 см (рекорд 114 см). За зовнішнім виглядом бісса схожа на зелену черепаху, але помітно поступається тій в розмірах. Свою латинську назву (imbricata) вона отримала завдяки особливій будові панцира, при якому щитки карапакса помітно налягають один на одного. Це особливо помітно у молодих тварин, з віком пластини встають по місцях. Бісс називають гачконосими черепахами завдяки верхній щелепі, що виступає вперед над нижньою, зубець на ній має форму гака. Карапакс (верхній щиток панцира) темно-зелений або коричневий — у молодих черепах, у дорослих — темно-бурий або каштановий з жовтим або рожевим візерунком з плям і променів; пластрон (нижній щиток) жовтий. На передніх ластах по 2 кігті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Розмноження[ред. | ред. код]

Новонароджена бісса

Бісси розмножуються, подібно іншим черепахам, виходячи на сушу тільки для того, щоб відкласти яйця. Іншу частину життя вони проводять у воді. Самиця виходить на низький піщаний берег і вириває гніздову ямку в піску неподалік від води, куди і відкладає яйця. Зробивши кладку, вона повертається в море. У кладці може бути від декількох десятків до 200 і більше кулястих яєць, покритих шкірястою оболонкою — це залежить від розмірів самки. Процес інкубації триває близько 60 діб.

У нумізматиці[ред. | ред. код]

Монетний двір Австралії (м. Перт) у червні 2011 року представив першу з п'яти монет «Черепаха Хоксбілла» серії «Морська життя Австралії II — Риф».

На аверсі зображено портрет Її Величності Королеви Єлизавети II роботи Яна Бродлі, номінал і рік випуску. Реверс представляє у всій красі цю черепаху, занесену до Червоної книги. Навколо кольорового зображення черепахи є написи: «AUSTRALIAN SEA LIFE II — THE REEF» і «HAWKSBILL TURTLE».

Монета номіналом 50 центів викарбувана зі срібла 999-ї проби, має вагу 15,591 г, діаметр 36,60 мм, товщину 2,3 мм. Дизайнер: Wade Robinson. Тираж — 10 000 шт.

Джерела[ред. | ред. код]

Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Бісса