Ерго Проксі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ergo Proxy)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерго Проксі
エルゴプラクシー
Ergo Proxy
Жанркіберпанк[1], постапокаліптика[2][3], наукова фантастика[2], психологія[3]
Аудиторіясейнен
Телевізійний аніме-серіал
РежисерМурасе Сюко
СтудіяGeneon Entertainment, Manglobe
ЛіцензіатCrunchyroll
МережаWOWOW
Інші мережіЯпонія Geneon
США Канада Geneon
Велика Британія MVM Films
Австралія Нова Зеландія Madman Entertainment
СШАFuse TV
Австралія ABC2
Канада G4techTV Canada
Швеція ZTV
Україна QTV[4]
Період показу25 лютого 2006 — 12 серпня 2006
Кількість серій23
Манґа
Centzon Hitchers & Undertaker
АвторХарао Юміко
ВидавецьShogakukan
ІмпринтSunday GX Comics
ЖурналMonthly Sunday Gene-X
Період випуску18 лютого 2006 — 18 листопада 2006
Кількість томів2

Ерго Проксі[4] (яп. エルゴプラクシー, англ. Ergo Proxy) — японський аніме-серіал у жанрі наукової фантастики та кіберпанку. Серіал створений студією Manglobe за підтримки компанії Geneon Entertainment.

Прем'єра аніме відбулась на японському супутниковому телеканалі WOWOW 25 лютого 2006 року[3]. Остання серія вийшла 12 серпня 2006 року. В Україні українською мовою транслювався телеканалом QTV[4].

За мотивами аніме-серіалу в березні 2006 року в сейнен-журналі Monthly Sunday Gene-X видавництва Shogakukan почала виходити манґа Centzon Hitchers & Undertaker.

Сюжет[ред. | ред. код]

На постапокаліптичній Землі існує місто «Ромдо». Його жителі — люди та андроїди, яких називають АвтоРейвами. Люди повинні вважати це місце раєм. Андроїди повинні виконувати те, що їм говорять люди. Містом правлять Радники. Складна екологічна ситуація довкола міста під куполом, складна демографічна ситуація усередині міста, а також безліч інших проблем служать виправданням постійному контролю за жителями.

Ідилія та баланс порушуються серією жорстоких вбивств у місті. Ріл Мейер — інспекторка з Бюро Розслідувань разом зі своїм андроїдом отримує наказ розслідувати цю справу. Розслідування ускладнюється епідемією вірусу «коґіто» серед андроїдів, напливом іммігрантів з інших міст тощо. У процесі розслідування відкриваються деякі таємниці міста, а також Ріл дізнається про феномен «Пробудження» та існування Проксі — не людини і не андроїда.

Персонажі[ред. | ред. код]

Головні дійові особи[ред. | ред. код]

Вінсент Ло — іммігрант з міста Моск, який працює на Центр Контролю АвтоРейвів Ромдо, створений для розшуку та знищення заражених АвтоРейвів в Тимчасовому Іммігрантському Секторі.

Він прагне стати повноправним Громадянином Ромдо, але зрештою, не зумівши скинути з себе важкий тягар свого минулого, покидає Ромдо. Невпевнений в собі, страждає втратою пам'яті. Протягом серіалу його зовнішній вигляд та характер змінюється. Має романтичну схильність до Ріл Мейер.

Сейю: Юса Кодзі

Ріл Мейер — інспекторка Бюро Розслідувань та онука правителя Ромдо Донова Мейєра.

Вона розслідує обставини ряду вбивств, вочевидь зроблених зараженими вірусом «коґіто» АвтоРейвами. Ріл супроводжує Вінсента в його подорожі, аби дізнатися більше про таємничих Проксі.

Сейю: Сайто Ріе

Піно — заражена вірусом «коґіто» дівчинка АвтоРейв. Дочка Рауля Кріда та Саманти Росс.

Після того, як уряд надав Кріду право на реального сина її планували списати, але невчасна смерть Саманти та її нового сина спонукали Піно втекти з Ромдо. Супроводжує Вінсента в його подорожі. Дуже балакуча та весела.

Сейю: Ядзіма Акіко

Другорядні персонажі[ред. | ред. код]

Іґґі — особистий АвтоРейв, що належить Ріл Мейер. Знаходився поруч з Ріл з дитинства. Іґґі заражається вірусом «коґіто» і в нього виникають сильні суперечливі почуття до Ріл: він одночасно любить її як свою господиню, та ненавидить за те, що вона егоїстична та зарозуміла. Він викрадає та замикає Ріл, щоб «захистити» її, і планує вбити Вінсента. Врешті-решт Іґґі жертвує собою, щоб врятувати життя Ріл.

Сейю: Кійоміцу Мідзууті

Рауль Крід — новопризначений генеральний директор Бюро безпеки громадян. Разом з дружиною Самантою вони вдочерили Піно. Пізніше вони отримали дозвіл на народження власного сина. Рауль був вірний системі, але з часом розчаровується і починає зневажати владу, відповідальну за повільний занепад міста. Справно володіє стрілецькою зброєю.

Сейю: Хікару Ханада

Дедал Юмено — головний лікар, який очолює групу дослідження Проксі, директор Відділу охорони здоров'я та соціального забезпечення. Особистий лікар і друг Ріл Мейер. Дедал одержимий Ріл. Після того, як Ріл відправляється з Вінсентом у подорож до міста Монк, Дедал створює клона Ріл з використанням клітин Проксі Монади. Клон дуже швидко дорослішає і покидає Дедала.

Сейю: Кобаясі Санае

Вінсент Ло
Ріл Мейер
Піно
Іґґі
Рауль Крід
Дедал

Аніме[ред. | ред. код]

Серіал створений студією Manglobe за підтримки компанії Geneon Entertainment.

Прем'єра аніме відбулась на японському супутниковому телеканалі WOWOW 25 лютого 2006 року. Остання серія вийшла 12 серпня 2006 року.

Список серій аніме[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїРежисер(и) Сценарист(и)Оригінальна дата показу 
1«Пробудження»
«Awakening (яп. はじまりの鼓動)»
Кей ЦунемацуДай Сато25 лютого 2006
Ріл Мейер призначають провести розслідування серії таємничих нападів, скоєних АвтоРейвами, зараженими вірусом «коґіто». Під час розслідування Ріл стикається з гуманоїдним монстром. Повернувшись додому, Ріл приймає душ. В цей час до неї додому вторгаються два монстри, між якими спалахує запекла бійка.
2«Визнання»
«Confession (яп. 良き市民の告白)»
Акіра ТобаДай Сато
Юсуке Асаяма
4 березня 2006
Ріл намагається переконати керівництво міста і своїх колег у реальності її зіткнення з монстрами. Вона дізнається назву цих монстрів — «Проксі». Її усувають від розслідування. Ріл також розуміє, що з пам'яті Іґґі, її особистого АвтоРейва, були видалені спогади про зустріч з Проксі. В цей час один із Проксі переслідує Вінсента Ло, вбиваючи при цьому десятки людей, у тому числі дружину і новонародженого сина Рауля Кріда. Міська влада оголошує Вінсента у розшук.
3«Місто-лабіринт»
«Mazecity (яп. 無への跳躍)»
Тацуя ІґарашіДай Сато
Юсуке Асаяма
11 березня 2006
Намагаючись втекти від переслідування, Вінсент зустрічає Піно, малу дівчинку-АвтоРейва, заражену вірусом «коґіто». Вона показує Вінсенту шлях, яким можна вийти з Ромдо до зовнішнього світу. Ріл Мейер намагається знайти Вінсента, щоб з'ясувати, яким чином він пов'язаний з Проксі.
4«Футу-ризик»
«Futu-risk (яп. 未来詠み、未来黄泉)»
Окі ГашімотоДай Сато18 березня 2006
Вінсент і Піно тікають з міста і потрапляють до невеликої спільности людей, які живуть під стінами купола Ромдо. Вони виживають за рахунок сміття, яке викидають жителі міста. Тим часом Рауль Крід планує операцію для захоплення Вінсента.
5«Сутінки»
«TWILIGHT (яп. 召還)»
Сайо ЯмамотоСеіко Такаґі1 квітня 2006
Худі, очільник спільноти, бреше іншим сміттярям про те, що веде переговори з владою Ромдо стосовно їх повернення у місто. Він видає музичний програвач за радіостанцію. Ріл у скафандрі життєзабезпечення виходить назовні, щоб повернути Вінсента назад до Ромдо. В цей час Рауль запускає рій патрульних дронів, які атакують сміттярів. Дрони вбивають декількох людей, травмують Вінсента і пошкоджують скафандр Ріл.
6«Прибуття в купол»
«Domecoming (яп. 帰還)»
Кей ЦунемацуЮко Кавабе8 квітня 2006
Під впливом зовнішньої атмосфери Ріл сильно занедужує. Худі використовує літальний апарат Ріл, щоб повернути її до Ромдо. Коли Рауль Крід бачить, що Ріл повернулась не з Вінсентом, а з невідомим чоловіком, він наказує негайно його вбити. Решта мешканців спільноти разом з Вінсентом та Піно тікають з-під міста на кораблі, який вони називають «Кроликом».
7«Ріл 124c41+»
«re-l124c41+ (яп. リル124C41+)»
Акіра ТобаДай Сато15 квітня 2006
Ріл одужує після своєї хвороби. Блукаючи містом, вона натрапляє на приміщення з штучними утробами, де народжуються мешканці Ромдо. Тим часом Вінсент на Кролику прямує до свого рідного міста Моск. Дедал показує Ріл Проксі Монаду, яку мешканці Ромдо вкрали з міста Моск. Він пояснює, що Проксі — це життєва сила міста, яка складається з невмирущих «клітин Амріта». Тільки завдяки Проксі люди здатні виживати у постапокаліптичному світі. Раптом на Дедала, Ріл та Іґґі нападають АвтоРейви, заражені вірусом «коґіто». Всі супутники Вінсента та Піно помирають, і вони продовжують свою подорож удвох.
8«Сяючий знак»
«Shining Sign (яп. 光線)»
Дайкі НішімураДай Сато
Юсуке Асаяма
22 квітня 2006
Вінсент і Піно потрапляють до запеклої битви між людьми і АвтоРейвами. Командир людей пояснює Вінсенту, що вони — останні живі мешканці міста Харос, і що вони захищають штучну утробу міста від нападів АвтоРейвів. Після того, як за загадкових обставин помирають двоє солдатів, Вінсента і Піно закривають до в'язниці разом з божевільною жінкою, яка верзе маячню про місячне світло і «пробудження». АвтоРейви перемагають у битві, а останніх солдатів добиває Проксі жіночої статі. Вінсент несподівано перетворюється на Проксі і вбиває її. Після того, як битва завершується, невідомий чоловік з довгим світлим волоссям оглядає тіло вбитої Проксі.
9«Доля ангелів»
«Angel's Share (яп. 輝きの破片)»
Акі ЙошімураЮко Кавабе29 квітня 2006
Вінсент прокидається у невідомому приміщенні під наглядом Казкіса Гауера, чоловіка з довгим світлим волоссям. Він наглядає за містом Асура. Піно знаходить армію АвтоРейвів, що знищили всіх людей в Харосі. Казкіс розповідає, що він — Проксі Сонячного Сяйва, а Проксі, яку вбив Вінсент, була його коханою Сенекс, Проксі Місячного Світла, що наглядала за містом Харос. Казкіс розлючений тим, що Вінсент не пам'ятає свого минулого. Він розповідає, що насправді Вінсент — це Ерго Проксі, Проксі Смерті. Вінсент вбиває Казкіса і продовжує свою подорож до Моска.
10«Цитотропізм»
«Cytotropism (яп. 存在)»
Міцухіро ЙонедаСеіко Такаґі13 травня 2006
Рауль стурбований майбутнім Ромдо. Він відновлює привілеї Дедала і наказує йому продовжити дослідження Проксі Монади. Стає відомо, що напад на Ріл організувала міська влада. В цей час Ріл разом з Іґґі досліджують дивний застарілий купол, населений примітивними АвтоРейвами.
11«Спогади»
«Anamnesis (яп. 白い闇の中)»
Кей ЦунемацуДай Сато20 травня 2006
Вінсент знаходить таємничий книжковий магазин, яким завідує дивний старець. У низці сюжетів, схожих на сновидіння, Вінсент згадує уривки свого минулого та історію того, що сталося на Землі. Ріл разом з Іґґі наздоганяють Кролика і приєднуються до Вінсента та Піно.
12«Притулок»
«Hideout (яп. 君微笑めば)»
Акіра ТобаЮко Кавабе27 травня 2006
Вінсент розповідє Ріл, що він Проксі, але вона не вірить йому. Він також зізнається Ріл у коханні. На подорожуючих нападає бродячий Проксі разом із своїм помічником-АвтоРейвом. Ріл вбиває його зі зброї, кулі якої випромінюють ультрафіолетові промені, смертельні для Проксі. Через те, що Іґґі почав поводитися дивно, Ріл наказує йому повернутись до Ромдо.
13«Невірний шлях додому»
«Wrong Way Home (яп. 構想の死角)»
Тацуя ІґарашіЮко Кавабе3 червня 2006
Безпритульний АвтоРейв забирає тіло мертвого Проксі у збентеженого Іґґі та тягне його до кімнати зі штучною утробою. Іґґі, заражений вірусом «коґіто», викрадає Ріл і планує вбити Вінсента. Безпритульний АвтоРейв нападає на Ріл, але в останню мить Іґґі рятує її ціною власного життя.
14«Офелія»
«Ophelia (яп. 貴方に似た誰か)»
Масакі КітамураНарукі Наґакава10 червня 2006
Вінсент, Ріл і Піно прибувають до покинутого міста-купола і розділяються. У місті з'являються двійники Ріл і Вінсент, які ведуть з ними філософські дискусії та намагаються втопити їх у озері. Врешті-решт Ріл знаходить справжнього Вінсента і тікає з міста. Вона припускає, що Проксі, який наглядає за цим містом, намагався таким чином спілкуватися з ними.
15«Хто хоче побувати на Jeopardy!»
«Who Wants to be in Jeopardy! (яп. 生 悪夢のクイズSHOW 30分DE100万円!)»
Сайо ЯмамотоДай Сато
Дзюніті Мацумото
17 червня 2006
Вінсент опиняється на сцені телевізійного шоу. Ведучий задає Вінсенту запитання, на які той має відповідати. Спочатку вони банальні, але згодою завдяки запитанням Вінсент дізнається про те, що сталося з людством і Землею: коли через людську діяльність планета стала непридатною для життя, люди покинули Сонячну систему на міжзоряному кораблі «Зоря-Бумеранг». Вони залишили на Землі могутнього Проксі, здатного будувати міста і підтримувати життя штучно створених людей, але запрограмованого на самознищення у випадку, якщо міжзоряний корабель з людьми повернуться назад на Землю.
16«Зайняті неробством»
«Busy Doing Nothing (яп. デッドカーム)»
Кей ЦунемацуСеіко Такаґі24 червня 2006
Кролик потрапляє у зону штилю і зупиняється. Під час затишшя Ріл, захоплена повсякденною рутиною, намагається зберегти свій здоровий глузд.
17«Терра інкогніта»
«Terra Incognita (яп. 終わらない戦い)»
Акіра ТобаЮко Кавабе1 липня 2006
Керівництво міста Ромдо оголошує Рауля Кріда у розшук. Завдяки хитрій пастці Раулю вдається втілити в життя свій план і запустити балістичну ракету з ядерною боєголовкою по місту Моск. Тим часом Вінсент, Ріл та Піно знаходять наповнену отруйним газом печеру, в якій живуть люди-мутанти, що деградували до тваринного стану. Вони пристосувались до середовища печери і не можуть покинути її, бо звичайне повітря стало для них смертельним.
18«Життя після бога»
«Life After God (яп. 終着の調べ)»
Міцухіро ЙонедаНарукі Наґакава8 липня 2006
Вінсент, Ріл та Піно прибувають до знищеного Моску. Використавши медальйон Вінсента, вони знаходять кімнату, стіни якої вкриті таємничими надписами. Вони розуміють, що відповіді на всі свої запитання вони зможуть знайти в Ромдо.
19«Вічна Посмішка»
«Eternal Smile (яп. 少女スマイル)»
Сайо ЯмамотоДай Сато
Юсуке Асаяма
15 липня 2006
Піно опиняється у місті «Смайл-ленд», населеному АвтоРейвами. Очільник міста, чоловік на ім'я Уіл Б. Гуд, намагається витягти з Піно інформацію про слабкості та вразливості Вінсента. Коли йому це не вдається, він пояснює Піно, що він — Проксі Смайл-ленду. Він просить Піно не наближатись до міста, бо якщо це станеться, він буде вимушений битися з Вінсентом, і місто буде знищене. Насправді він комунікує з Піно уві сні. Коли Піно прокидається, Вінсент і Ріл бачать за горизонтом світло від міста. Піно переконує їх змінити курс Кролика і оминути місто, щоб врятувати його від руйнування.
20«До побачення, Вінсент»
«Goodbye Vincent (яп. 虚空の聖眼)»
Тацуя ІґарашіЮко Кавабе22 липня 2006
Ріл страждає від дисоціативного розладу ідентичності. Події епізоду відбуваються у свідомості Ріл, яка створює віртуальну особистість Вінсента.
21«Планета шампуню»
«Shampoo Planet (яп. 時果つる処)»
Кей ЦунемацуНарукі Наґакава29 липня 2006
В Ромдо спалахує епідемія вірусу «коґіто», і місто поринає у повний хаос. Рауль Крід очолює опір людей і закликає знищувати всіх АвтоРейвів. Дедал вирощує «ідеального» клона Ріл з клітин Проксі Монади. Проксі, який виглядає як Вінсент, нападає на керівників міста. Рауль стріляє в нього зі зброї, що здатна вбити Проксі. Щоб вижити, Проксі відриває свою руку, до якої потрапила куля.
22«Білбул»
«Bilbul (яп. 桎梏)»
Акіра ТобаЮко Кавабе5 серпня 2006
Хаос продовжує поглинати місто Ромдо. Рауль Крід, охоплений жалем і відчаєм, намагається знайти Піно. Вінсент і Ріл зустрічаються з Першим Проксі.
23«Deus Ex Machina»
«Deus Ex Machina (яп. 代理人)»
Сюко МурасеДай Сато12 серпня 2006
Перший Проксі розповідає Вінсенту, що сигнал пробудження спонукає Проксі до самознищення. Люди заклали цей механізм у Проксі на той випадок, якщо вони колись повернуться на Землю. До того ж, Проксі не можуть жити під чистим небом, бо ультрафіолетове випромінювання смертельне для них. Тому Перший Проксі створив Ерго Проксі: свою точну копію, але без цих вад; Вінсент не чує сигнал пробудження і невразливий до сонячного світла. Вінсент перемагає Першого Проксі у бою. Проксі Монада, яку оживив Дедал, летить до Сонця і згоряє в його променях. Ріл і Піно на Кролику рятуються з міста, яке швидко руйнується, та знаходять Вінсента. Кораблі справжніх людей входять у атмосферу Землі. Ерго Проксі говорить, що тепер починається справжня боротьба.

Музика[ред. | ред. код]

Компанія Geneon Entertainment випустила два саундтреки аніме-серіалу під назвою Ergo Proxy OST opus01[5] і Ergo Proxy OST opus02[6]. Диски вийшли в Японії відповідно 25 травня та 25 серпня 2006 року[7][8].

Ergo Proxy OST opus01[ред. | ред. код]

Ergo Proxy CD Soundtrack: Opus 01
Саундтрек-альбом
Виконавець Іке Йосіхіро
Дата випуску 25 травня 2006
Жанр саундтрек
Тривалість 57:00
Лейбл Geneon Intertaiment
#НазваТривалість
1.«awakening»1:46
2.«kiri»1:46
3.«new pulse»3:14
4.«No. 0724FGARK»3:15
5.«prayer»2:53
6.«raging pulse»3:26
7.«autoreiv contagion»2:33
8.«Romdo overshadows»2:26
9.«RE-L124c41+»2:55
10.«deal in blood»3:13
11.«wasteland nostalgia»4:02
12.«vital signs»3:11
13.«written on clouds»3:22
14.«WombSys»3:22
15.«last exit to paradise»3:38
16.«he the empty»2:56
17.«Centzontotochtin»2:59
18.«Fellow Citizens»2:46
19.«Paranoid Android»6:23

Ergo Proxy OST opus02[ред. | ред. код]

Ergo Proxy CD Soundtrack: Opus 02
Саундтрек-альбом
Виконавець Yoshihiro Iked
Дата випуску 25 серпня 2006
Жанр саундтрек
Тривалість 53:46
Лейбл Geneon Intertaiment
#НазваТривалість
1.«futu-risk»2:45
2.«mazecity»3:02
3.«bilbul»3:20
4.«confession»1:55
5.«wrong way home»2:49
6.«busy doing nothing»3:22
7.«cytotropism»3:13
8.«angel's share»3:15
9.«hideout»3:01
10.«ophelia»1:53
11.«domecoming»3:33
12.«terra incognita»3:22
13.«deus ex machina»3:30
14.«eternal smile»1:57
15.«life after god»3:14
16.«Goodbye Vincent»2:49
17.«shampoo planet»2:28
18.«kiri»4:18

Манґа[ред. | ред. код]

За мотивами аніме-серіалу в березні 2006 року в сейнен журналі Monthly Sunday Gene-X видавництва Shogakukan почала виходити манґа Centzon Hitchers & Undertaker.

Видавництво Shogakukan випускає манґу в форматі танкобону. Вже вийшло два томи. Перший танкобон вийшов в серпні 2006, другий — 19 лютого 2007.

Список епізодів манґи[ред. | ред. код]

  1. Перша ніч: У пошуках нових зірок
  2. Друга ніч: Ми залишимося без могили

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У десятій серії показують кладовище. На надгробній плиті вказаний Dai Sato — сценарист цього анімаційного фільму.
  • У дев'ятнадцятій серії, де Піно потрапляє в Смайл-ленд можна помітити, що Уіл Б. Гуд (проксі цього куполу) дуже схожий на Уолта Діснея.
  • Ім'я Дедала Юмено, а також той факт, що Монада Проксі полетіла на сонце і там згоріла, прозоро натякає на історію з Ікаром.
  • У Ergo Proxy є декілька відсилань до казки Люіса Керолла «Аліса у Дивокраї»:
корабель на якому летіли Вінсент, Ріл і Піно називався «Кроликом», на якому фактично вони відкрили для себе новий світ, в даному випадку Пустку і інші Куполи;
також у одній з серій, в руках Піно можна побачити книгу «Аліса в країні чудес» (це видно по малюнках у книзі).
  • Персонаж Ріл Мейер за зовнішністю дуже схожа на солістку американського рок-гурту Evanescence Емі Лі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bonthuys, Darryn (27 червня 2020). The Best Cyberpunk Anime for Newcomers. IGN (англ.). Архів оригіналу за 29 липня 2021. Процитовано 24 січня 2024.
  2. а б Roe, Matthew (30 липня 2021). Ergo Proxy: Purpose in the Apocalypse. Anime News Network (англ.). Процитовано 24 січня 2024.
  3. а б в Ерго Проксі в енциклопедії аніме на сайті «Anime News Network»(англ.)
  4. а б в Аніме. QTV. Архів оригіналу за 30 жовтня 2012. Процитовано 3 грудня 2018.
  5. Yoshihiro Ike – Ergo Proxy original sound track opus 01 (англ.). Discogs. Архів оригіналу за 11 лютого 2019. Процитовано 3 грудня 2018.
  6. Yoshihiro Ike – Ergo Proxy original sound track opus 02 (англ.). Discogs. Архів оригіналу за 4 грудня 2018. Процитовано 3 грудня 2018.
  7. Ergo Proxy OST opus01 (яп.). NBCUniversal Entertainment Japan. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 22 червня 2014.
  8. Ergo Proxy OST opus02 (яп.). NBCUniversal Entertainment Japan. Архів оригіналу за 18 липня 2018. Процитовано 22 червня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційні сайти