Евглена зелена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Euglena)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Евглена зелена

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Екскавати (Excavata)
Тип: Евгленові (Euglenozoa)[1][2]
Підтип: Мастігофори (Mastigophora)
Ряд: Euglenales
Родина: Euglenaceae
Рід: Евглена (Euglena)
Вид: Евглена зелена
Euglena viridis
(O. F. Mueller) Ehrenberg
Посилання
Вікісховище: Euglena viridis
EOL: 918843
ITIS: 9636
NCBI: 3040

Евгле́на зеле́на (Euglena viridis) — вид одноклітинних протистів. Залежно від умов середовища може живитися автотрофно або гетеротрофно.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Загальний вигляд і спосіб життя[ред. | ред. код]

Тіло евглени зеленої являє собою довгасту клітину зеленого кольору яке покрите оболонкою, яка називається пелікулою. Задній кінець тіла — загострений, передній — закруглений і має два джгутики, один з яких редукований, короткий, а другий — довгий тонкий який слугує їй для пересування. Евглена робить до 40 обертів на секунду джгутиком, завдяки чому заднім кінцем тіла швидко пересувається у воді. Другий джгутик (короткий) не виходить поза пелікулу. Живе зазвичай у застояній воді, де багато гниючих органічних решток. Має невеликі розміри — до 200 мкм (0,2 міліметра).

Будова клітини[ред. | ред. код]

Загальний вигляд і будова евглени зеленої.

Тіло має сталу форму, тому що оболонка тіла щільна. В клітині містяться такі органели:

  • велике ядро';
  • близько двадцяти хлоропластів;
  • включення поживних речовин, які слугують запасом на той час, коли бракуватиме їжі
  • вічко — специфічний світлочутливий орган червонуватого кольору. Це не означає, що евглена бачить цим вічком світло, вона його відчуває цим органом;
  • скоротлива вакуоля — знаходиться біля вічка, завдяки ній евглена позбувається зайвої води і шкідливих речовин, що накопичилися в ній. Назву «скоротлива» отримала за те, що скорочується під час виводу непотрібних речовин та води за межі тіла.

Біля джгутика знаходиться світлочутливе вічко (стигма), завдяки якому евглена реагує на світло (фототаксис). У клітині евглени є хроматофори, що містять хлорофіл, завдяки яким евглена може проводить процес фотосинтезу в умовах освітлення.

Живлення[ред. | ред. код]

На яскравому світлі евглена, подібно до рослин, використовує енергію сонячних променів і внаслідок фотосинтезу в її хлоропластах утворюються необхідні для життя поживні речовини. Тому вона завжди шукає освітлені місця. Запасними продуктами є парамілон i лейкозина, які громадяться у вигляді безбарвних зерняток. Також евглена може харчуватися, використовуючи осмос або заглибину тіла (гетеротроф). Це стосується екземплярів, які живуть в темряві і втратили хлорофіл, або позбавлених хроматофор. За регуляцію осмотичного тиску в клітині та продуктів перетворення речовин відповідають скоротливі вакуолі.

Дихання[ред. | ред. код]

Евглена дихає, поглинаючи кисень усією поверхнею тіла.

Утворення цисти[ред. | ред. код]

За несприятливих умов існування, наприклад, при висиханні водойми або зниженні температури води, вона припиняє живлення й пересування, її тіло округлюється і вкривається щільною захисною оболонкою, джгутик відпадає. Так відбувається перехід евглени у стан спокою, що називається цистою. У цьому стані вона здатна тривалий час перечікувати несприятливі життєві умови.

Схема поділу евглени зеленої

Розмноження[ред. | ред. код]

Евглена розмножується безстатево, поздовжнім поділом, який (після поділу ядра) від головного тільця та джгутика. Спочатку утворюються два ядра, потім формуються два джгутики, дві скоротливі вакуолі і два вічка. Далі вздовж усього тіла з'являється поздовжня борозна, яка поступово ділить клітину навпіл.

Поширення[ред. | ред. код]

Евглена поширена у водоймах. У несприятливих умовах евглені відпадає джгутик і вона впадає в стан цисти.

Значення[ред. | ред. код]

Є кормом для мальків коропових риб. Беруть участь у процесах біологічного очищення водойм. У лабораторіях їх культивують для цитологічних та біохімічних досліджень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Adl, SM; Simpson, AG; Lane, CE; Lukeš, J; Bass, D (2012). The Revised Classification of Eukaryotes. Journal of Eukaryotic Microbiology. 59 (5): 429—493. doi:10.1111/j.1550-7408.2012.00644.x. PMID 23020233. Архів оригіналу за 18 липня 2015. Процитовано 11 травня 2015.
  2. Guiry, MD; Guiry, GM. Algaebase Taxonomy Browser. Algaebase. National University of Ireland. Архів оригіналу за 28 грудня 2021. Процитовано 11 травня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Біологія: підруч. для 8 кл, загальноосвіт. навч. закл./ С. В. Межжерін, Я. О. Межжеріна. — К.: Освіта, 2008. — 256с. ISBN 978-966-04-0617-9.
  • Міхеева Т. М. Эўглена // Беларуская энцыклапедыя: У 18 т. Т. 18. Кн. 1.: Дадатак: Шчытнікі — ЯЯ. — Мн. : БелЭн, 2004. — Т. 18. — С. 186. — 10 000 прим. — ISBN 985-11-0295-4 (Т. 18. Кн. 1.).