Fearless

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Fearless
Студійний альбом
Виконавець Тейлор Свіфт
Дата випуску США 11 листопада 2008
Записаний 2007—2008
Жанр Кантрі-поп
Тривалість 53:41
Мова англійська
Лейбл Big Machine Records
Продюсер
Хронологія Тейлор Свіфт
Попередній
←
Beautiful Eyes
(2008)
Speak Now
(2010)
Наступний
→
Альтернативні обкладинки
Обкладинка міжнародного видання
Сингли з Fearless
  1. «Love Story»
    Випущений: США 16 вересня 2008
  2. «White Horse»
    Випущений: США 9 грудня 2008
  3. «You Belong with Me»
    Випущений: США 21 квітня 2009
  4. «Fifteen»
    Випущений: США 1 вересня 2009
  5. «Fearless»
    Випущений: США 4 січня 2010

Fearless — другий студійний альбом американської кантрі-поп-співачки Тейлор Свіфт. У США платівка вийшла 11 листопада 2008 через лейбл Big Machine Records. До платівки входять п'ять синглів: «Love Story», «White Horse», «You Belong with Me», «Fifteen» та «Fearless». Вона отримала 7 платинових сертифікацій від американської компанії RIAA, 4 від канадської Music Canada, 7 від австралійської ARIA. По всьому світу було продано понад 10 мільйонів копій платівки. Після виходу альбому Свіфт вирушила в тур Fearless Tour, який тривав з квітня 2009 року по липень 2010 року.

Запис і продакшн[ред. | ред. код]

Свіфт придумала ідею для свого другого студійного альбому після того, як написала «Fearless» — пісню про уявне «найкраще перше побачення», під час туру з Бредом Пейслі в середині 2007 року[1]. Продовжуючи романтичні теми свого першого альбому, Свіфт вирішила писати пісні про свої особисті почуття та спостереження за навколишнім світом з точки зору підлітка.

Зазвичай Свіфт починала писати, визначаючи основну емоцію пісні, яку вона хотіла передати через мелодію на гітарі. Для інших пісень вона спочатку придумувала назву перш ніж писати її[1]. Хоча деякі пісні були натхненні особистими стосунками Тейлор, вона сказала, що більшість пісень були театралізованими спостереженнями, а не реальним досвідом[2]. До липня 2007 року Свіфт написала аж 75 пісень[1]. Вона записала альбом протягом кількох місяців після гастролей з Джорджем Стрейтом[3]. Нейтан Чепмен повернувся в якості продюсера[4], і запис відбувався в студіях в штаті Теннессі.

До березня 2008 року, співачка записала шість пісень, у тому числі одну, написану в співавторстві з Колбі Калей, «Breathe»[5][6]. Крім нещодавно написаних пісень, до альбому ввійшли треки, які Тейлор спочатку планувала ввести до свого дебютного альбому. Свіфт дебютувала як продюсер звукозапису, продюсуючи всі треки разом з Чепменом.

Стандартне видання альбому складається з тринадцяти треків, оскільки Тейлор вважала тринадцять своїм щасливим числом[1]. З тринадцяти треків Свіфт написала сім сама; решта були написані у співавторстві. Запис тривав вісім місяців і завершився в жовтні 2008 року, коли Свіфт закінчила роботу над треком «Forever & Always»[7].

Композиція[ред. | ред. код]

Текст пісень[ред. | ред. код]

Як і в дебютному альбомі Свіфт, головними темами «Fearless є кохання та життя з точки зору дівчинки-підлітка старшої школи[8]. Вона написала трек «Fifteen» на першому курсі середньої школи в Хендерсонвіллі, штат Теннессі. У розповіді Свіфт та інша дівчина на ім’я Ебігейл — її реальна шкільна подруга, — разом переживають підліткове кохання та розбите серце[9][10].

У багатьох піснях з альбому використовуються образи, пов’язані з казками, такі як принци, принцеси, білі коні та поцілунки під дощем[8][11]. Заголовний трек «Fearless» — це уявлення Свіфт про ідеальне перше побачення, на якому вона потрапляє під дощ у своїй «найкращій сукні»[12]. А от пісня «Love Story» заснована на «Ромео і Джульєтті» Вільяма Шекспіра.

Свіфт написала текст до «Love Story», надихнувшись шекспірівським твором «Ромео і Джульєтта».

Музика[ред. | ред. код]

Fearless повторює кантрі-стиль дебютного альбому Свіфт[13]. Треки характеризуються інструментами, пов’язаними з кантрі-музикою, такими як скрипка, банджо, мандоліна та акустична гітара[14][15].

Музичні критики сперечалися щодо жанру альбому[16]. Стівен Томас Ерлевайн з AllMusic і Хейзел Сіллс з Pitchfork стверджували, що Fearless більше поп, ніж кантрі; Сіллс писав, що єдині елементи кантрі у Fearless — це «фальшивий кантрі-акцент» Свіфт та кілька фрагментів банджо та скрипки.

Реліз й просування[ред. | ред. код]

Усі пісні в альбомі відображають «безстрашне» ставлення Свіфт до труднощів і викликів у коханні та житті[17]. Тейлор була дизайнером буклету.

Стандартне видання з тринадцяти треків вийшло 11 листопада 2008 року Big Machine Records. 9 березня 2009 року компанія Big Machine у ​​партнерстві з Universal Music Group випустила міжнародне видання, що містить три додаткові треки — «Our Song», «Teardrops on My Guitar» й «Should've Said No»[18].

Співачка оголосила про перевидання Fearless під назвою Platinum Edition 10 вересня 2009 року[19]. Воно вийшло 26 жовтня 2009 року. Пакет Platinum Edition включає CD та DVD. Компакт-диск містить шість додаткових пісень: «Jump Then Fall», «Untouchable», «Forever & Always» (Piano Version), «Come in with the Rain», «SuperStar» і «The Other Side of the Door» — всі вони розміщені перед оригінальними треками[20]. DVD містить музичні кліпи на «Change», «The Best Day», «Love Story», «White Horse» і «You Belong with Me», кадри за лаштунками першого концерту з Fearless Tour і «Thug Story» — відео, яке Свіфт зняла з репером T-Pain ексклюзивно для церемонії CMT Music Awards 2009[19].

Маркетинг[ред. | ред. код]

8 червня 2008 року Свіфт виконала пісні з альбому на Clear Channel Stripped; виконання було записано та включено до перевидання Platinum Edition.

До комерційного випуску альбому, «Change» був доступний через iTunes Store 8 серпня як рекламний сингл[21]. Він був включений до AT&T Team USA Soundtrack, зібрання пісень, які грали під час участі Сполучених Штатів у Літніх Олімпійських іграх 2008 року[22].

Наприкінці 2008 року Свіфт багато з'являлась на телебаченні, щоб рекламувати Fearless, виступаючи в таких шоу, як The Ellen DeGeneres Show, Good Morning America та Late Night with David Letterman. Спеціальний епізод CMT Crossroads за участю Свіфт і рок-гурту Def Leppard, де вони виконують пісні один одного, був записаний 6 жовтня в театрі Roy Acuff в Нашвіллі та показаний на CMT 7 листопада 2008 року[23].

Свіфт під час туру Fearless Tour (фото 2010 року)

Окрім живих виступів, Тейлор використовувала свій аккаунт MySpace для просування альбому серед молодої аудиторії, ділячись уривками пісень перед тим, як вони вийшли на радіо[24]. Свіфт продовжувала з'являтися на телевізійних подіях протягом 2009 року і виступати на нагородженнях, включаючи 51-у щорічну премію Греммі, CMT Music Awards і Country Music Awards. 2009 року на церемонії нагородження MTV Video Music Awards репер-продюсер Каньє Вест перервав промову Свіфт за перемогу в номінації «Найкраще жіноче відео» на пісню «You Belong with Me». Цей інцидент, знаний як «Kanyegate», спонукав до багатьох інтернет-мемів і широкого висвітлення в ЗМІ[25][26].

П'ять пісень вийшли як сингли з Fearless. Головний сингл «Love Story» вийшов 15 вересня 2008 року. Він посів перше місце в рейтингу Hot Country Songs і став першою кантрі-піснею, яка посіла перше місце в Mainstream Top 40, чарті Billboard, який відстежує поп-радіо в США[27]. Сингл посів четверте місце в американському чарті Billboard Hot 100, друге місце в британському чарті синглів і став першим синглом Свіфт під номером один в Австралії. Інші чотири сингли потрапили до топ-40 чарту Billboard Hot 100.

Тур[ред. | ред. код]

У січні 2009 року Свіфт оголосила про Fearless Tour, свій перший тур із хедлайнерами. Тур розпочався в Евансвіллі, штат Індіана, 23 квітня. Він тривав протягом шести місяців й відбувався в США та Канаді. У жовтні, коли завершився перший північноамериканський етап, Свіфт оголосила про другий етап туру, який розпочався 4 березня 2010 року в Тампі, штат Флорида[28]. За межами Північної Америки співачка відвідала Австралію та Японію в лютому 2010 року. Тур був зустрінутий великим попитом серед фанів співачки, квитки були розпродані за лічені хвилини[29]. Турне зібрало понад 63 мільйони доларів[30].

Комерційний успіх[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Сукупні оцінки
Джерело Рейтинг
Metacritic 73/100[31]
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 5/5 зірок[32]
Blender 4/5 зірок[33]
Entertainment Weekly B[34]
The Guardian 3/5 зірок[35]
MSN Music A–[36]
The Observer 4/5 зірок[37]
Q 2/5 зірок[38]
Rolling Stone Magazine 4/5 зірок[39]
Slant Magazine 2.5/5 зірок[40]
USA Today 3/4 зірки[41]

Fearless мав комерційний успіх у США, встановивши багато рекордів у хіт-парадах і підійнявши Свіфт до популярності[4]. Він провів одинадцять тижнів поспіль під номером один у Billboard 200[27] й тримав рекорд за кількістю тижнів на першому місці у списку жіночих кантрі-альбомів[42]. Тринадцять композицій з альбому (включно з Platinum Edition) потрапили до топ-40 Billboard Hot 100, встановивши рекорд[43].

Fearless став першим альбомом після «Born in the U.S.A.» Брюса Спрінгстіна, п’ять пісень з якого увійшли до першої десятки списку-рейтингу, хоча й жодна з яких не досягла першого місця[44]. 2009 року в США було продано 3,217 мільйона копій платівки. Альбом став найпродаванішим у країні. Це досягнення зробило Свіфт, якій на той час було двадцять років, наймолодшою ​​виконавицею та єдиною жінкою-кантрі-музикантом, яка мала альбом-бестселер[45].

У чарті найкращих кантрі-альбомів Fearless провів тридцять п'ять тижнів на першому місці[46]. Усі сингли були сертифіковані платиновими або мультиплатиновими; треки «You're Not Sorry» і «Forever & Always» стали платиновими; а «Hey Stephen», «Breathe», «The Way I Loved You», «The Best Day», «Change» і «Jump then Fall» — золотими[47]. До жовтня 2020 року альбом розійшовся тиражем у 7,21 мільйона копій у США[48].

Перезапис[ред. | ред. код]

Свіфт почала перезаписувати свої перші шість студійних альбомів, у тому числі Fearless, у листопаді 2020 року[49]. Рішення було прийнято після публічної суперечки між нею та талант-менеджером Скутером Брауном[50][51]. Перезапис під назвою Fearless (Taylor's Version) вийшов 9 квітня 2021 року на Republic Records. Версія включає всі треки з Platinum Edition, саундтрек до Дня Святого Валентина «Today Was a Fairytale» (2010) і шість невипущених треків[52]. Після виходу Fearless (Taylor's Version), оригінал знову з’явився в чартах альбомів кількох європейських країн, досягнувши другої позиції в Австрії[53], Німеччині[54], Норвегії[55] та третьої позиції у Швейцарії.

Список пісень[ред. | ред. код]

FearlessСтандартне видання
#НазваАвторТривалість
1.«Fearless»Тейлор Свіфт, Ліз Роуз, Гілларі Ліндсі4:01
2.«Fifteen»Свіфт4:54
3.«Love Story»Свіфт3:55
4.«Hey Stephen»Свіфт4:12
5.«White Horse»Свіфт & Роуз3:54
6.«You Belong with Me»Свіфт & Роуз3:51
7.«Breathe» (у дуеті з Колбі Кейллат)Свіфт & Колбі Кейллат4:21
8.«Tell Me Why»Свіфт & Роуз3:20
9.«You're Not Sorry»Свіфт4:21
10.«The Way I Loved You»Свіфт & John Rich4:06
11.«Forever & Always»Свіфт3:46
12.«The Best Day»Свіфт4:07
13.«Change»Свіфт4:40
53:30

Чарти[ред. | ред. код]

Чарт (2008-09) Місце
Австралія Australian Albums Chart[74] 2
Австралія Australian Country Chart[53] 1
Австрія Austrian Albums Chart[55] 14
Бельгія (Фландрія) Belgian Albums Chart (Фландрія)[55] 52
Бельгія (Валлонія) Belgian Albums Chart (Валлонія)[55] 68
Бразилія Brazilian Albums Chart 18
Канада Canadian Albums Chart[75] 1
Данія Danish Albums Chart[55] 23
ЄС European Top 100 Albums 18
Нідерланди Dutch Albums Chart[55] 43
Франція French Albums Chart[55] 26
Німеччина German Albums Chart[54] 12
Греція Greek International Albums Chart[76] 19
Ірландія Irish Albums Chart[77] 7
Японія Japanese Albums Chart[77] 8
Мексика Mexican Albums Chart[78] 37
Нова Зеландія New Zealand Albums Chart[55] 1
Норвегія Norwegian Albums Chart[55] 5
Росія Russian Albums Chart 17
Іспанія Spanish Album Chart[55] 28
Швеція Swedish Albums Chart[55] 12
Швейцарія Swiss Albums Chart[55] 35
Британія UK Albums Chart[79] 5
Британія UK Country Albums Chart 1
США U.S. Billboard 200[75] 1
США U.S. Billboard Top Country Albums[75] 1

Продажі і сертифікація[ред. | ред. код]

Регіон Повайдер Сертифікація
(таблиця продажів та сертифікатів)
Продажі
Австралія Австралія ARIA 7× Платина[80] 500,000
Австрія Австрія IFPI Austria Золото 100,000
Канада Канада CRIA 4× Платина[81] 530,000
Ірландія Ірландія IRMA 2× Платина 30,000
Японія Японія RIAJ Золото 245,000
Нова Зеландія Нова Зеландія RIANZ 3× Платина[82] 50,000
Норвегія Норвегія IFPI Norway Золото [83] 15,000
Філіппіни Філіппіни PARI 9x Платина 140,000
Мексика Мексика AMPROFON Золото 40,000
Велика Британія Велика Британія BPI Платина[84] 550,000
США США RIAA 7× Платина[85] 7,150,566[86]

Історія релізів[ред. | ред. код]

Країна Дата
США США 11 листопада 2008
Канада Канада
Австралія Австралія 15 листопада 2008
Австралія Австралія (Розширене видання) 28 лютого 2009
Ірландія Ірландія 6 березня 2009
Італія Італія
Тайвань Тайвань
Велика Британія Велика Британія 8 березня 2009
Філіппіни Філіппіни
Індія Індія березень 2009
Нова Зеландія Нова Зеландія 9 березня 2009
Росія Росія 9 березня 2009
Швеція Швеція 11 березня 2009
Бельгія Бельгія
Мексика Мексика 17 березня 2009
Європейський Союз Європейський Союз 20 березня 2009
Бразилія Бразилія 31 березня 2009
Іспанія Іспанія
Німеччина Німеччина 15 травня 2009
Японія Японія 24 червня 2009
Франція Франція 20 липня 2009

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Wayback Machine. web.archive.org. 29 вересня 2011. Архів оригіналу за 29 вересня 2011. Процитовано 14 липня 2022.
  2. A Swift Kick in the Pants - Pasadena Star-News. web.archive.org. 4 травня 2008. Архів оригіналу за 4 травня 2008. Процитовано 14 липня 2022.
  3. LIFE: Interview with Taylor Swift | InsideVandy. web.archive.org. 24 липня 2011. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 14 липня 2022.
  4. а б Bernstein, Jonathan; Bernstein, Jonathan (11 лютого 2021). Taylor Swift's 'Fearless': How She Made Her Pop Breakthrough. Rolling Stone (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  5. Tucker, Ken; Tucker, Ken (26 березня 2008). The Billboard Q&A: Taylor Swift. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  6. An unassuming ride to Teen Queendom | MLive.com. web.archive.org. 16 липня 2012. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 14 липня 2022.
  7. Ganz, Caryn; Ganz, Caryn (2 жовтня 2008). Fall Music Preview: Taylor Swift's 'Fearless'. Rolling Stone (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  8. а б Nast, Condé (3 жовтня 2011). You Belong with Me. The New Yorker (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  9. Taylor Swift: The Garden In The Machine - Page 4 of 6. American Songwriter (амер.). 23 липня 2020. Процитовано 14 липня 2022.
  10. Smith 10/3/2008, Hazel. HOT DISH: Taylor Swift Talks About Songwriting, Friends and Good Manners. CMT News. Процитовано 14 липня 2022.
  11. Roznovsky 11/10/2008, Lindsey. Taylor Swift's Fascination With Fairy Tales Comes Through on New Album. CMT News. Процитовано 14 липня 2022.
  12. Taylor Swift : Fearless Review on Blender :: The Ultimate Guide to Music and More. web.archive.org. 16 грудня 2008. Архів оригіналу за 16 грудня 2008. Процитовано 14 липня 2022.
  13. Living 'Fearless' Taylor Swift talks about her whirlwind rise to the top - theoaklandpress.com. web.archive.org. 16 липня 2012. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 14 липня 2022.
  14. On 'Fearless,' Taylor Swift proves she's just that, and more - The Boston Globe. web.archive.org. 13 січня 2010. Архів оригіналу за 13 січня 2010. Процитовано 14 липня 2022.
  15. Pop review: Taylor Swift: Fearless. the Guardian (англ.). 6 березня 2009. Процитовано 14 липня 2022.
  16. Focused on `great songs' Taylor Swift isn't thinking about "the next level" or Joe Jonas gossip: She's just turning astute people-watching into musical stories, as on her second album,"Fearless." - Page 3 - Philly.com. web.archive.org. 18 листопада 2012. Архів оригіналу за 18 листопада 2012. Процитовано 14 липня 2022.
  17. Taylor Swift Sessions Interview - AOL Music Canada. web.archive.org. 25 грудня 2008. Архів оригіналу за 25 грудня 2008. Процитовано 14 липня 2022.
  18. Fearless [International Version] - Taylor Swift | Release Info. AllMusic (англ.). Процитовано 14 липня 2022.
  19. а б Taylor Swift To Re-Release 'Fearless' With New Songs | Billboard. web.archive.org. 28 червня 2014. Архів оригіналу за 28 червня 2014. Процитовано 14 липня 2022.
  20. Vena, Jocelyn. Taylor Swift Is Even More Fearless, One Day Early. MTV News (англ.). Процитовано 14 липня 2022.
  21. Staff 8/6/2008, CMT com. Taylor Swift's Olympics Song on iTunes Friday. CMT News. Процитовано 14 липня 2022.
  22. Inc, Nielsen Business Media (30 серпня 2008). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc.
  23. Stone, Rolling; Stone, Rolling (13 листопада 2008). Taylor Swift, Def Leppard Collab for CMT Crossroads Episode. Rolling Stone (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  24. Caramanica, Jon (7 листопада 2008). My Music, MySpace, My Life. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 14 липня 2022.
  25. Lyons, Patrick; Lyons, Patrick (13 вересня 2019). How Kanye, Taylor and the 2009 VMAs Changed Music and Culture Reporting. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  26. Kreps, Daniel; Kreps, Daniel (15 вересня 2009). MTV's 2009 VMAs Pull Nine Million Viewers, Best Ratings Since '04. Rolling Stone (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  27. а б Best Of 2009: Part 1 | Billboard. web.archive.org. 3 березня 2013. Архів оригіналу за 3 березня 2013. Процитовано 14 липня 2022.
  28. Herrera, Monica; Herrera, Monica (8 жовтня 2009). Taylor Swift Announces Second Leg Of ‘Fearless’ Tour. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  29. Staff, Billboard; Staff, Billboard (26 жовтня 2009). Taylor Swift Dates Sell Out In Minutes. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  30. Whitaker, Sterling WhitakerSterling. 13 Years Ago Today, Taylor Swift Launched Her First Tour. Taste of Country (англ.). Процитовано 14 липня 2022.
  31. Reviews for Fearless by Taylor Swift. Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 29 листопада 2017.
  32. Erlewine, Stephen Thomas. Fearless – Taylor Swift. AllMusic. Процитовано 28 серпня 2010.
  33. Sheffield, Rob (December 2008). Nashville blonde belts 13 more hits about driving around small towns with boys. Blender. New York.
  34. Greenblatt, Leah (5 листопада 2008). Fearless (2008). Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 25 квітня 2009. Процитовано 12 березня 2010.
  35. Petridis, Alexis (6 березня 2009). Pop review: Taylor Swift: Fearless. The Guardian. Архів оригіналу за 16 жовтня 2013. Процитовано 21 березня 2011.
  36. Christgau, Robert (January 2009). Consumer Guide. MSN Music. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 17 квітня 2016.
  37. Davis, Johnny (14 лютого 2009). Pop review: Taylor Swift, Fearless. The Observer. London. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 17 квітня 2016.
  38. Q. London: 110. April 2009.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки з неназвною переіодикою (посилання)
  39. Rosen, Jody (13 листопада 2008). Taylor Swift – Fearless. Rolling Stone. Архів оригіналу за 15 серпня 2012. Процитовано 21 березня 2011.
  40. Keefe, Jonathan (16 листопада 2008). Taylor Swift: Fearless. Slant Magazine. Архів оригіналу за 28 червня 2013. Процитовано 8 березня 2011.
  41. Gardner, Elysa (11 листопада 2008). Taylor Swift hits all the right words. USA Today. Архів оригіналу за 28 квітня 2016. Процитовано 17 квітня 2016.
  42. Caulfield, Keith; Caulfield, Keith (14 березня 2021). Morgan Wallen’s ‘Dangerous’ Spends Ninth Week at No. 1 on Billboard 200, Most Since 2016. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  43. Trust, Gary; Trust, Gary (12 листопада 2009). Rihanna’s ‘Roulette’ Lands In Hot 100’s Top 10. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  44. Juice WRLD's 'Legends Never Die' & The 27 Other Albums With Five or More Top 10 Hot 100 Hits | Billboard. web.archive.org. 29 серпня 2020. Архів оригіналу за 29 серпня 2020. Процитовано 14 липня 2022.
  45. Chart Watch Extra: 20 Years Of Top Albums | Chart Watch - Yahoo! Music. archive.ph. 12 липня 2012. Архів оригіналу за 12 липня 2012. Процитовано 14 липня 2022.
  46. Week Ending Oct. 31, 2010: A Cool Million For Swift - Chart Watch. web.archive.org. 13 листопада 2010. Архів оригіналу за 13 листопада 2010. Процитовано 14 липня 2022.
  47. GOLD & PLATINUM.
  48. Caulfield, Keith; Caulfield, Keith (26 жовтня 2020). Taylor Swift’s ‘Folklore’ Becomes First Million-Selling Album of 2020 in U.S. Billboard (амер.). Процитовано 14 липня 2022.
  49. Melas, Chloe (16 листопада 2020). Taylor Swift speaks out about sale of her masters. CTVNews (en-CA) . Процитовано 14 липня 2022.
  50. Taylor Swift wants to re-record her old hits after ownership row. BBC News (en-GB) . 22 серпня 2019. Процитовано 14 липня 2022.
  51. Finnis, Alex (17 листопада 2020). The Taylor Swift-Scooter Braun feud explained - and the latest updates. inews.co.uk (англ.). Процитовано 14 липня 2022.
  52. Everything We Know About ‘Fearless (Taylor’s Version)’ So Far.
  53. а б Top 20 Country Chart — Australian Record Industry Assocation. Ariacharts.com.au. Архів оригіналу за 16 березня 2010. Процитовано 30 грудня 2009. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  54. а б musicline.de / PhonoNet GmbH. Chartverfolgung — Swift,Taylor — Fearless. Musicline.de. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  55. а б в г д е ж и к л м н Steffen Hung. Taylor Swift — Fearless. lescharts.com. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  56. TAYLOR SWIFT – FEARLESS (AUSTRALIAN TOUR EDITION). Overstock. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 29 травня 2018.
  57. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 квітня 2014. Процитовано 29 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  58. Stephen Thomas Erlewine. Fearless [International]. AllMusic. Архів оригіналу за 30 травня 2018. Процитовано 29 травня 2018.
  59. Fearless. iTunes Store. Архів оригіналу за 25 вересня 2014. Процитовано 29 травня 2018.
  60. Fearless (Bonus Track Version). iTunes Store. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 29 травня 2018.
  61. Great Offer Store. Архів оригіналу за 18 жовтня 2014. Процитовано 29 травня 2018.
  62. Archived copy. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 25 квітня 2014. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  63. Spotify.
  64. テイラー・スウィフトの「フィアレス」を iTunes で. iTunes Store. Архів оригіналу за 8 квітня 2014. Процитовано 29 травня 2018.
  65. Fearless (Deluxe Version). iTunes Store. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 29 травня 2018.
  66. Taylor Swift – Fearless. Discogs. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 29 травня 2018.
  67. Fearless - Walmart.com. Walmart.com. Архів оригіналу за 5 жовтня 2015. Процитовано 29 травня 2018.
  68. Taylor Swift – Taylor Swift – Fearless (CD & DVD) – Amazon.com.com Music.
  69. Taylor Swift – Fearless. discogs. Архів оригіналу за 6 червня 2015. Процитовано 29 травня 2018.
  70. а б Taylor Swift – Fearless (Platinum Edition, CD & DVD) – Amazon.com.com Music.
  71. Taylor Swift – Fearless Platinum Edition. discogs. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 29 травня 2018.
  72. Taylor Swift – Fearless Platinum Edition. discogs. Архів оригіналу за 4 серпня 2016. Процитовано 29 травня 2018.
  73. Fearless (Platinum Edition) (CD/DVD) (with 2 Exclusive Live Videos) - Walmart.com. Walmart.com. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 29 травня 2018.
  74. Australian Record Industry Assocation. Ariacharts.com.au. Архів оригіналу за 7 січня 2012. Процитовано 30 грудня 2009.
  75. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 20 жовтня 2009. Процитовано 11 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  76. Ελληνικό Chart. Ifpi.gr. Архів оригіналу за 27 лютого 2007. Процитовано 30 грудня 2009.
  77. а б Taylor Swift — Fearless — Music Charts. Acharts.us. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  78. }^{reaves.tv/amprofon3/Top100.pdf Top 100 Albums in Mexico — 10th April 2008]
  79. Taylor Swift — Fearless. Chart Stats. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  80. Top 50 Albums Chart — Australian Record Industry Assocation. Ariacharts.com.au. Архів оригіналу за 8 липня 2012. Процитовано 30 грудня 2009.
  81. CRIA — Audio and Video Certification January 2009. Canadian Recording Industry Association. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 23 березня 2009.
  82. RIANZ. RIANZ. Архів оригіналу за 16 грудня 2008. Процитовано 30 грудня 2009.
  83. Taylor 'Swiftly' Gains Worldwide Album Sales And Show Sellouts | Latest Radi. Allaccess.com. 6 квітня 2009. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  84. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 січня 2010. Процитовано 14 січня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  85. Gold & Platinum — December 30, 2009. RIAA. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 30 грудня 2009.
  86. Chart Watch Extra: Boyle's Five-Week Blitz — Chart Watch. New.music.yahoo.com. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 1 січня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]