Florence and the Machine

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Florence and the Machine
Основна інформація
Жанр Інді-рок, інді-поп, артрок, соул
Роки 2007-т. ч.
Країна Велика Британія Велика Британія
Місто Лондон
Мова Англійська
Лейбл Moshi Moshi Records
IAMSOUND Records
Island Records
Склад Флоренс Велч
Ізабелла Саммерс
Офіційний сайт

Florence and the Machine у Вікісховищі

Florence and the Machine (стилізовано як Florence + the Machine[1]) — британський інді-рок-гурт, заснований Флоренс Велч і Ізабеллою Саммерс 2007 року у Лондоні. Гурт виконує інді-поп композиції з елементами блюзу, соул-музики та готичного року, відомий своїм драматичними та ексцентричними роботами, а також потужними вокальними виступами Велч. Назву гурту нерідко розглядають, як сценічний псевдонім самої Велч[2].

Колектив випустив 5 студійних альбомів: Lungs (2009), Ceremonials (2011), How Big, How Blue, How Beautiful (2015), High as Hope (2018) і Dance Fever (2022). Їх музика відзначена кількома нагородами від журналів Q і NME, Brit Awards, UK Festival Awards і має 6 номінацій на премію Греммі.

Історія[ред. | ред. код]

2007–2008: створення гурту[ред. | ред. код]

Флоренс Велч розпочала займатися музикою в одинадцять років. У 18 років вступає в Кембервельському коледжі мистецтв, де співає у двох гуртах: The Fat Kid і Team Perfect, але і в цих складах не знаходить собі постійного місця. У 2007 році Флоренс на вечірці, де діджеєм був її тодішній бойфренд, Мейрід Неш з Queens of Nois, після імпровізованого прослуховування дала згоду стати менеджером співачки. Розпочався пошук творчого партнера. Деякий час на цю роль розглядався Джонні Борелл з Razorlight, але з цього нічого не вийшло. Все змінилося після зустрічі з Ізабеллою Саммерс, хіп-хоп діджєм з Саффолка на прізвисько «Машина», яка мала доступ до лондонських студій. Так у проекту виникла назва: Florence and the Machine.

Перші дві пісні називались «Between Two Lungs» і «Dog Days Are Over», які були написані Флоренс та Ізабеллою. «Спочатку я хотіла писати громоподібний хіп-хоп, але Флоренс повела наш корабель в зовсім іншому напрямі», — згадує Самерс. Записавши демо, дует знайшов продюсера Джеймса Форда, учасника проекту Simian Mobile Disco, відомого по співробітництву з Arctic Monkeys. Форд, записавши чотири трека, зв'язався з Полом Епуортом, який записував Bloc PartyFriendly Fires та інших.

Пол Епуорт розповідає про роботу з Флоренс в студії: «Правду кажучи, в мене було одне бажання: щоб хтось прибив її до місця: вона весь час всюди носилася з ідеєю трибальної поп-пластинки… Але у Флоренс дар вигадниці, а це рідкість. Під час запису „Cosmic Love“ слова прийшли до неї, коли вона лежала на підлозі. А коли Велч все це заспівала, ми в студії просто розплакались. Вона — великий британський ексцентрик, у цьому нема ніяких сумнівів

Florence and the Machine дебютували в 2008 році з синглом «Kiss with a Fist», пізніше вийшли «Dog Days are Over», «You've Got the Love» і «Rabbit Heart (Raise It Up)». Останній піднявся до 12 сходинки в UK Singles Chart. Це стало найбільшим досягненням гурту в британському хіт-параді. Важливе значення в сходженні Florence and The Machine зіграло BBC. Саме після появи гурту в програмі BBC Introducing, їх запросили виступити на фестивалях у Гластонбері і Редінгу 2008 року. У тому ж році Флоренс провела спільне турне з MGMT, при тому, обидва гурти дали згоду транспортувати Ніка Велча (згодом його щоденник був опублікований журналом The Lady). У грудні 2008 року Florence and the Machine отримали Brits Award у номінації Critic's Choice (Вибір критиків).

2008–2010: Lungs[ред. | ред. код]

Дебютний альбом Lungs вийшов 6 липня 2009 року та отримав високу оцінку музичних критиків. Спочатку він піднявся до #2 в UK Album Charts (майже на вершині був зупинений збірником Майкла Джексона), а пізніше очолив чарти. «Lungs, на відміну від багатьох чарттоперів, наповнений агресією та живим макабром», — писав рецензент Q. 21 липня 2009 року Lung був номінований на Mercury Prize 2009 та і букмекерському списку фаворитів розділив перше місце з альбомом Kasabian. Lungs отримав BRIT Award як найкращий альбом року. На церемонії вручення Флоренс виступила в дуеті з репером Дізза Раскалом: вони заспівали її «You've Got the Love» з'єднавши з його «Dirtee Cash». Як написав Q, дует виявився тріумфальним, ознаменувавши незвичайний «союз двох Англій: балакучо-пролетарської, істендовської, та елітарної, на крилах фантазії, літаючої паралельно рівню класики британської літератури». Велч віднеслася до перемоги досить спокійно: «Чудово, звісно, що я перемогла, але я не із тих співачок, якими цікавляться таблоїди. Я занадто смикана, щоб вважатися сексуальною. І я не відвідую всі ці потрібні місця. Єдине, чого я хочу, — це щоб другий альбом виявився кращим за попередній», — заявила вона в одному з інтерв'ю. Дует з Дізза Раскалом піднявся до другого місця у британських списках. Запис виступу дуета, випущений синглом під заголовком «You Got the Dirty Love», піднявся до другої сходинки в Британії.

2011–2013: Ceremonials[ред. | ред. код]

А 10 квітня 2012 року у продажі з'явилося концертне DVD Florence and the Machine під назвою MTV Unplugged. Одним із найважливіших моментів якого став дует Флоренс Велч та Джоша Хомма з Queens Of The Stone Age. Голоси Джоша Хомма та Флоренс чудово звучать разом, але співачка зізналась, що, обираючи партнера, орієнтувалася більше на його зовнішність, адже вони обоє руді та високі.

2014–2016: How Big, How Blue, How Beautiful[ред. | ред. код]

У 2015 році гурт Florence and the Machine випустив альбом How Big, How Blue, How Beautiful, що отримав схвальні відгуки критиків.  Зокрема, журналісти музичного порталу Inspired писали: «Нарешті Флоренс Вельш приборкала свою нестримну харизму і представила публіці інтимну інтроспективну роботу How Big. How Blue. How Beautiful. А для її візуалізації ще й зняла короткометражну стрічку „Одісея“, надихаючись творами Данте»[3]

2017–2021: High as Hope[ред. | ред. код]

29 червня 2018 року вийшов альбом High as Hope.

2022–донині: Dance Fever[ред. | ред. код]

Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну, яке є частиною російсько-української війни, 20 квітня 2022 року Florence and the Machine представили кліп на пісню «Free», знятий у Києві та присвячений українцям[4][5]. Раніше співачка та лідерка гурту Флоренс Велч у своєму Twitter підтримала українців[6]. У твіті вона дала посилання на свій кліп, який знімали в Києві у 2021-му. Велч розповіла, що дві танцівниці балету, які взяли участь у зйомці, наразі перебувають у бомбосховищах і додала посилання на фонди та організації, через які можна допомогти українцям[6][7].

Склад[ред. | ред. код]

Теперішній склад[ред. | ред. код]

  • Флоренс Велч — вокал, перкусія
  • Ізабелла Саммерс — клавіші, фортепіано, синтезатор, бек-вокал
  • Роберт Акройд — соло-гітара
  • Том Монґер — арфа, ксилофон, перкусія, бек-вокал
  • Сайрус Байандор — бас-гітара
  • Аку Оррака-Теттех — перкусія, бек-вокал
  • Дионн Дуглас — скрипка, бек-вокал
  • Гейзел Міллс — клавішні, бек-вокал
  • Лорен Гампфри — ударні

Колишні учасники[ред. | ред. код]

  • Марк Саундерс — бас-гітара
  • Крістофер Ллойд Гейдон — ударні

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Концертні тури[ред. | ред. код]

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Florence And The Machine. Florence and the Machine's official website. Архів оригіналу за 23 липня 2013. Процитовано 26 лютого 2010.
  2. Profile: Florence and the Machine. BBC music. Архів оригіналу за 25 березня 2008. Процитовано 18 травня 2010.
  3. 20 музичних альбомів, якими запам’ятався цей рік – Inspired. inspired.com.ua. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 21 грудня 2015.
  4. florencemachine - YouTube. www.youtube.com. Архів оригіналу за 20 квітня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  5. “Сяючу свободу неможливо загасити”: “Florence and the Machine” присвятили українцям кліп, знятий у Києві. ВІДЕО. ТаблоID. Архів оригіналу за 20 квітня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  6. а б https://twitter.com/florencemachine/status/1500865159421698048. Twitter (укр.). Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  7. “Сил вам!”: Florence and the Machine, Том Оделл та інші зірки закликали підтримати Україну. ТаблоID. Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]