Flower of Scotland

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Flower of Scotland (шотл. гел. Flùr na h-Alba, шотл. Flouer o Scotland) — патріотична пісня народу Шотландії, назва якої перекладається як «Квітка Шотландії». Разом з піснею Scotland the Brave претендує на звання неофіційного гімну Шотландії. Часто виконується на спортивних змаганнях, таких як чемпіонати з регбі, за участю шотландських команд.

Пісня Flower of Scotland була написана Роєм Вільямсоном — засновником фолк-групи The Corries — в середині 1960-х років. Вперше композиція була випущена 1967 року на телеканалі BBC.[1] Її текст оповідає про перемогу шотландців на чолі з королем Робертом I над армією англійського короля Едуарда II в битві при Беннокберні 1314 року.

У липні 2006 року Королівський шотландський національний оркестр провів опитування на своєму інтернет-сайті, в якому відвідувачі мали відповісти на запитання, яку пісню їм хотілося б почути як національний гімн. До вибору були представлені п'ять пісень. У результаті опитування, в якому взяли участь близько 10 тисяч осіб, з явним відривом перемогла пісня Flower of Scotland.[2]

Пісня Голосів (%)
Flower of Scotland 41 %
Scotland the Brave 29 %
Highland Cathedral 16 %
A Man's a Man for A' That 7 %
Scots Wha Hae 6 %

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 2007 is the 40th anniversary of the writing of Flower of Scotland [Архівовано 29 серпень 2010 у Wayback Machine.], corries.com (Перевірено 22 квітня 2010)
  2. RSNO poll reveals Flower of Scotland as nation’s favourite ‘anthem’ [Архівовано 29 квітня 2014 у Wayback Machine.], rsno.org.uk (Перевірено 22 квітня 2010)

Посилання[ред. | ред. код]