Далекосхідноєвропейський час

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Часові пояси Європи:
синій Західноєвропейський час (WET, GMT) (UTC+0)
Західноєвропейський літній час (WEST, BST, IST) (UTC+1)
фіолетовий Західноєвропейський час (WET, GMT) (UTC+0)
червоний Центральноєвропейський час (CET) (UTC+1)
Центральноєвропейський літній час (CEST) (UTC+2)
жовтий Східноєвропейський час (EET) / Калінінградський час (UTC+2)
буро-жовтий Східноєвропейський час (EET) (UTC+2)
Східноєвропейський літній час (EEST)(UTC+3)
зелений Далекосхідноєвропейський час (FET)/Московський час (MSK) (UTC+3)
Світлі кольори вказують на те, що в країні немає літнього часу: Білорусь, Ісландія, Росія, Туреччина.

Далекосхідноєвропе́йський час (англ. Further-eastern European Time, FET) — одна з назв часового поясу UTC+3. Ця назва використовується для спільного позначення московського, та мінського часу, що збігаються після зміни порядку обчислення часу відповідно у Російській Федерації[1], та Білорусі[2] 2011 року.

У цій зоні відсутній перехід на літній час.

Назва була введена у жовтні 2011 року у tz database(англ.) (що також відома як база даних Олсона) та використовується в тому числі в операційних системах UNIX[3] після рішень Росії (для Калінінградської області) та Білорусі про встановлення літнього часу як стандартного та припинення сезонних змін часу (досі використовували EET/EEST).

Передісторія[ред. | ред. код]

Калінінградська область[ред. | ред. код]

1 вересня 2011 року набула чинності Постанова Уряду РФ [Архівовано 11 квітня 2021 у Wayback Machine.], відповідно до якої встановлено межі «часових зон» та час у них за розбіжністю з московським часом, який цією ж постановою визначений як UTC+4. Калінінградська область була віднесена до "першої часовий зони («московський час мінус одна година»), тобто UTC+3.

Білорусь[ред. | ред. код]

15 вересня 2011 року урядом Білорусі скасовано постанову від 13.05.1996 «Про зміну порядку обчислення часу на території Республіки Білорусь» та запроваджено «поясний час плюс одна година без переходу на сезонний час», тобто UTC+3.

Україна[ред. | ред. код]

20 вересня 2011 року Верховна рада України ухвалила Постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», відповідно до якої «заднім числом» — з 27 березня 2011 року встановлено час «другого часового поясу з додаванням однієї години», що рівнозначно запровадженню часу третього поясу (UTC+3). Цим же документом скасовані постанови Верховної ради від 11 червня 1990 року (якою запроваджено час другого поясу) та від 6 березня 1992 року (відповідно до якої вводився літній час). Постанова набула чинності з 1 жовтня 2011 року.

Молдова[ред. | ред. код]

Президент невизнаної Придністровської Молдовської Республіки 11 жовтня 2011 року видав указ, відповідно до якого з 30 жовтня 2011 року скасовувалися сезонні зміни часу.

Визначення FET[ред. | ред. код]

Фахівцями, що займаються tz database було прийнято рішення запровадите спільне позначення часу для усіх згаданих територій, аналогічно із запровадженими часовими поясами Європи (WET, CET, EET) і водночас відтворити у назві його розташування. Пропонувалися також окремі позначення для кожної країни (наприклад, UAT для України). FET виникло як цілком нове позначення, адже коли на згаданих територіях до 1989—1990 років діяв час UTC+3, він називався московським часом, проте з 2011 року московський час відповідав UTC+4.

Подальші події[ред. | ред. код]

Після критики з боку громадськості Україна офіційно скасувала постанову від 20 вересня 2011 вже 18 жовтня того ж року і повернулася до східноєвропейського часу (EET/EEST). Невдовзі аналогічне рішення прийнято у Придністров'ї.

Росія з 26 жовтня 2014 року скасувала «постійний літній час» переведенням годинників на годину назад. Відтак Калінінградська область перейшла на UTC+2 (EET), а на UTC+3 перейшли майже всі регіони, де діяв московський час. Таке ж позначення, MSK, залишається поширенішим для всіх російських регіонів на UTC+3, а також для окупованих Росією території України та Грузії.

У 2016 році на цілорічний час UTC+3 перейшла Туреччина. Проте, як і для періоду 1978—1984 років, час цієї країни названий «турецьким» (TRT).

Після 2014 року, коли час у Білорусі став збігатися з московським, його також за межами Білорусі ідентифіковано як MSK. Таким чином, позначення FET більше не використовується, проте так можна позначати час для всіх європейських територій, де введено час третього поясу.

Географія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постановление Правительства РФ от 31 августа 2011 г. N 725 «О составе территорий, образующих каждую часовую зону, и порядке исчисления времени в часовых зонах, а также о признании утратившими силу отдельных постановлений Правительства Российской Федерации» [Архівовано 12 квітня 2016 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Постановление Совета Министров Республики Беларусь от 15 сентября 2011 года № 1229 «Об исчислении времени на территории Республики Беларусь» [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Записки администратора. Архів оригіналу за 25 квітня 2012. Процитовано 21 липня 2016.