Глобальна система спостереження за планетою Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Глобальна система спостереження за планетою Земля (ГЕОСС) (англ. Global Earth Observing System of Systems (GEOSS))

Діяльність[ред. | ред. код]

З 2003 р. з ініціативи першого Самміту зі спостереження за Землею ведеться робота зі створення всеосяжної скоординованої і стійкої системи спостережень за планетою Земля на базі існуючих систем спостережень.

Десятирічний план здійснення ГЕОСС (GEOSS) був схвалений на третьому Самміті спостережень за Землею (Брюссель, 16 лютого 2005 р.). На цьому самміті була встановлена Міжурядова група зі спостереження за планетою Земля (ГСЗ) для реалізації плану здійснення ГЕОСС. Секретаріат ГСЗ був розміщений в Женеві. Міжурядова океанографічна комісія ЮНЕСКО (МОК-ЮНЕСКО) брала активну участь в розробці плану, враховуючи що Глобальна система спостережень за океаном (ГССО) розглядається як ключовий компонент ГЕОСС в таких сферах діяльності ГЕОСС як клімат, екосистеми і біологічні системи.

Концепція ГЕОСС була схвалена на 37-й сесії Виконавчої ради МОК.

Асамблея затвердила концепцію ГЕОСС і підтримала десятирічний план її здійснення.

Асамблея знову підкреслила важливий внесок МОК в ГЕОСС передусім програми ГССО, а також Спільної комісії з океанографії та морській метереології (СКОММ), системи Міжнародного обміну океанографічними даними (МООД), Комплексного управління прибережними районами морів і океанів (ІКАМ), робіт з картування океану і створення потенціалу, а також розвитку систем попередження про цунамі.

Асамблея прийняла резолюцію з цього питання «Глобальна система систем спостереження Землі (ГЕОСС» (Резолюція XXIII-1), в якій відмічається необхідність обліку діяльності МОК в реалізації плану ГЕОСС, забезпечення обміну даними відповідно до політики МОК в області обміну океанографічними даними і з обліком міжнародно — правових актів і національного законодавства, і забезпеченні ефективної ролі ООН в справі координації, планування і створення ГЕОСС. Особливо відмічається важливість координації розвитку ГЕОСС з діяльністю МОК в розвитку ефективних систем попередження про цунамі.

Джерела[ред. | ред. код]

Див також[ред. | ред. код]

Корисні посилання[ред. | ред. код]