Gansus yumenensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Gansus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gansus yumenensis
Час існування: Ранній крейдяний період
(120 млн років тому)
Скам'янілі рештки виду. Пекінський музей природознавства.
Скам'янілі рештки виду. Пекінський музей природознавства.
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Підклас: Carinatae
Інфраклас: Віялохвості (Neornithes)
Безкілеві (Palaeognathae)
Ряд: Gansuiformes
Hou & Liu, 1984
Родина: Gansuidae
Hou & Liu, 1984
Рід: Gansus
Hou & Liu, 1984
Вид: G. yumenensis
Gansus yumenensis
Hou & Liu, 1984

Gansus yumenensis — вид викопних водних птахів, що мешкали у ранньому крейдяному періоді, близько 110 мільйонів років тому, на території сучасної провінції Ганьсу в західному Китаї. Він є найстарішим відомим членом групи Ornithurae, яка також включає в себе сучасні птахи (Neornithes) і ряд вимерлих груп, таких як Ichthyornithes і Hesperornithes.

Рід налічує один вид, Gansus yumenensis, представники якого були розміром з голуба, і ззовні нагадували сучасних гагар і качок. У них було багато спільних рис з сучасними птахами, а також збереглись деякі примітивні риси, такі як його пазуристі крила.

Всі птахи, що існують сьогодні, в тому числі таких різноманітних видів, як наприклад страуси, колібрі і орли, походять від базальних форм Ornithurae. Цілком можливо, що всі птахи походять від напівводних птахів, як Gansus. Gansus не обов'язково є прямим пращуром сучасних птахів, але може бути тісно пов'язаний з гіпотетичним предком сучасних птахів. Він є найстарішим з відомих сучасних птахів на даний момент.

Раніше він був відомий лише по одній знахідці, відкритої в 1981 році. П'ять добре збережених скам'янілостей цього птаха були виявлені в 2003—2004 роках у доісторичному озері в Ганьсу. Зразки мають залишки пір'я і перетинки між пальцями ніг.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Barden, H.E. et al. (2011) Morphological and Geochemical Evidence of Eumelanin Preservation in the Feathers of the Early Cretaceous Bird, Gansus yumenensis. PLoS ONE 6(10): e25494.
  • Li, Y. Zhang, Y.-G. Zhou, Z.-H. Li, Z.-H. Liu, D. & Wang, X.-L. (2011) New material of Gansus and a discussion on its habit. Vert. PalAs 49:435-445.
  • O'Connor, J.K., Gao, K.-Q. & Chiappe, L.M. (2010) A new ornithuromorph. (Aves: Ornithothoraces) bird from the Jehol Group indicative of higher− level diversity. Journal of Vertebrate Paleontology 30:311-321.
  • Hou, L. & Liu, Z. (1984) A new fossil bird from Lower Cretaceous of Gansu and early evolution of birds. Sci. Sin. Ser. B. 27:1296−1302.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]