Gnumeric

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Gnome Office)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gnumeric
Тип табличний процесор[1]
Автор Міґель де Ікаса
Розробник The GNOME Projectd[2]
Операційна система кросплатформова програма
GNU фреймворк GTK
Мова програмування C[3]
Українська мова частково[1]
Ліцензія GNU General Public License, version 2.0[d][4] і GNU GPL 3[4]
Онлайн-документація help.gnome.org/users/gnumeric/stable/gnumeric.html
Репозиторій gitlab.gnome.org/GNOME/gnumeric/
Вебсайт gnumeric.org

Gnumericвільний табличний процесор, що випускається під ліцензією GNU General Public License. Підтримується на GNU/Linux. Раніше були версії для Mac OS X (PowerPC), Microsoft Windows, ReactOS, SkyOS, BeOS й інших ОС. Gnumeric є частиною GNOME Office, набору офісних застосунків з деякою часткою інтеграції.

Gnumeric був створений Мігелем де Ікаса,[5] але він потім перейшов до інших проєктів (зараз працює над Xamarin). Поточний мейнтенер проєкту Jody Goldberg. Під Microsoft Windows збірки випускалися до серпня 2014 (Останні: 1.10.16 і 1.12.17). [6]

Розробники прагнуть забезпечити підтримку повнофункціональних електронних таблиць і простий перехід для користувачів і організацій з невільних програм. Деякі фахівці стверджують, що він забезпечує більше функцій і набагато більшу точність обчислень, чим Microsoft Excel[7].

Програма досить швидко працює, зважаючи на маленький розмір — 20 МБ (версія 2014 року 1.12.17 для Віндовс).

Gnumeric підтримує систему підключення модулів, що дозволяє розширювати функціональність — додавати функції, використовувати інші формати введення-виводу і можливості обробки даних в реальному часі.

Формати файлів: OpenOffice Calc, Microsoft Excel; читання форматів IBM Lotus Notes, Applix, Quattro Pro, XBase, DIF, SYLK, HTML, Psion, MPS, oleo, sc.

Проєкт розвивається самодостатньо і без наміру повторити можливості існуючих табличних процесорів, забезпечуючи ряд цікавих особливостей, таких як мінімалістичний і неперевантажений інтерфейс, розширені функції для телекомунікацій і фінансів (пропонується 154 специфічні функції, яких немає в Excel), додаткові засоби аналізу статистики, власні механізми побудови графіків і діаграм. При цьому пакет надає засоби для імпорту та експорту таблиць у форматах MS Excel і OpenOffice, і забезпечує повну сумісність з Excel на рівні доступних функцій.

Портативна версія[ред. | ред. код]

Розробниками була випущена портативна версія. Цю версію можна запускати із флеш-накопичувача.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://help.gnome.org/users/gnumeric/stable/gnumeric.html
  2. http://gnumeric.org/development.html
  3. The gnumeric Open Source Project on Open Hub: Languages Page — 2006.
  4. а б https://git.gnome.org/browse/gnumeric/tree/COPYING
  5. The Gnumeric spreadsheet. Gnumeric. Архів оригіналу за 23 грудня 2010. Процитовано 6 September 2010. Gnumeric has been coded mainly by Miguel de Icaza, with help from other intrepid hackers that have contributed code, bug fixes and documentation.
  6. Morten Welinder (25 серпня 2014). Discontinuing Windows Builds. Comments.gmane.org. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 9 грудня 2016.
  7. Fixing Statistical Errors in Spreadsheet Software: The Cases of Gnumeric and Excel. Архів оригіналу за 3 лютого 2007. Процитовано 11 квітня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]