Google File System

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google File System
Тип файлова система[1] і програмне забезпечення
Розробник Пошук Google[2]
Операційна система Ядро Linux
Google File System

Google File System (GFS або GoogleFS) — розподілена файлова система, що була створена компанією Google в 2000 році для своїх внутрішніх потреб. Реалізація, що використовується, є комерційною таємницею компанії Google, однак загальні принципи побудови системи були опубліковані в 2003 році.[3] GFS несумісна з POSIX, тісно інтегрована з MapReduce. Оновлена GFS другої версії (2009 рік) має кодову назву Colossus.

GFS — кластерна система, оптимізована для центрального сховища даних Google і потреб пошукового механізму, що володіє підвищеним захистом від збоїв. Система призначена для взаємодії між обчислювальними системами, а не між користувачем та обчислювальною системою.

Уся інформація копіюється і зберігається в трьох (або більше) місцях одночасно, при цьому система здатна дуже швидко знаходити репліковані копії, якщо якась машина вийшла з ладу. Завдання автоматичного відновлення після збою вирішуються за допомогою програм, створених за моделлю MapReduce.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • GFS: Evolution on Fast-forward, Queue, ACM, архів оригіналу за 3 квітня 2014, процитовано 13 березня 2014.
  • Google File System Eval, Part I, Storage mojo, архів оригіналу за 9 лютого 2014, процитовано 13 березня 2014.
  • NetGFS, Code, Google, архів оригіналу за 13 березня 2014, процитовано 13 березня 2014.
  • Distributed Systems, Code (recordings from a course), Google, архів оригіналу за 25 грудня 2012, процитовано 13 березня 2014, also featuring a lecture on GFS.
  • GFS: the secret at the heart of Google (article), UK: ZDnet, 7 березня 2005[недоступне посилання з лютого 2019].