Grand Theft Auto Advance

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Grand Theft Auto Advance
Північноамериканська обкладинка гри
Розробник Digital Eclipsed
Видавець Rockstar Games
Дистриб'ютор Rockstar Games
Жанр(и) пригодницький бойовик
Платформа Game Boy Advance
Дата випуску 26 жовтня 2004
Режим гри однокористувацька гра
Технічні деталі
Носій ігровий картридж
Grand Theft Auto
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Grand Theft Auto Advance у Вікісховищі

Grand Theft Auto Advance (скор. GTA Advance) — двовимірна відеогра з серії Grand Theft Auto від Rockstar Games жанру пригодницького бойовика, випущена 26 жовтня 2004 для портативної гральної консолі Game Boy Advance.

У грі використовується вигляд камери «зверху» — такий кут огляду використовувався в перших двох частинах серії, Grand Theft Auto і Grand Theft Auto 2, однак присутні елементи, які вперше були представлені тільки в тривимірних іграх серії: додаткові місії (такі, як «Поліцейський» і «Швидка допомога»), графічний інтерфейс і велика кількість видів зброї.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Геймплей гри

Місце дії[ред. | ред. код]

Докладніше: Ліберті-Сіті

Дія гри відбувається в Ліберті-Сіті — вигаданому мегаполісі, який також є місцем дії в багатьох інших іграх серії. У ранніх анонсах гри повідомлялося, що GTA Advance буде портом GTA III, проте в ході розробки (точний час прийняття рішення невідомо) ця ідея була відхилена, можливо, через технічні обмеження консолі і нестачі часу, необхідного для перенесення ігрових місій в двомірне оточення.

В результаті гра була випущена як передісторія GTA III, час дії — за рік до подій третьої частини. Так як сюжет розгортається в Ліберті-Сіті, в GTA Advance гравець подорожує по знайомих місцях, виконаним у типовому для серії урбаністичному стилі. Однак розташування різноманітних секретів гри таких, як «Спалахи люті» (англ. «Rampages»), заховані пакети і трампліни, було змінено, тому гравцям, знайомим з Ліберті-Сіті, буде необхідно досліджувати світ гри заново. Три острова, на яких розташовується місто, зазнали деяких змін і всі елементи, які було неможливо реалізувати в двомірної грі, виключили, через що в GTA Advance відсутні похилі поверхні, тунелі і метро.

Сюжет[ред. | ред. код]

Майк — дрібний злочинець, який працює з напарником Вінні. Разом вони хочуть виїхати з Ліберті-Сіті і повернутися до звичайного життя, покинувши кримінальний світ, але раптово перед від'їздом Вінні пропонує виконати завдання мафії Леоне. Під час однієї з місій Вінні гине. Майк, для якого Вінні був другим батьком, ставить перед собою завдання помсти.

Його відплата веде до його переходу в інші організації такі, як Ярді, Колумбійці і Якудза. Кожна банда має свої угруповання, представників, ворогів і союзників таких, як 8-Ball (разом з ним Клод втече по мосту Каллахан) і друг Вінні — Стів, який даватиме Майку завдання, які допомагають дізнатися правду про смерть Вінні.

В останній сцені гри Майк дізнається, що Вінні підробив свою смерть, і Майк випадково вбиває Вінні в пориві люті, коли дізнається про те, що Вінні ще живий і підставив його. Протягом наступних місій 8-Ball буде арештований владою. Після вбивства Вінні Майк збігає з Ліберті-Сіті на літаку Чіско (колумбійського наркоторговця).

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Grand Theft Auto Advance отримала змішані відгуки. На GameRankings гра має рейтинг 70 % на основі 41 рецензії[5]. На Metacritic гра отримала 68 зі 100 на основі 33 рецензій[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Grand Theft Auto for Game Boy Advance. GameRankings. Архів оригіналу за 25 лютого 2008. Процитовано 8 травня 2008.
  2. а б Grand Theft Auto for Game Boy Advance Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 30 квітня 2012. Процитовано 8 травня 2008.
  3. Game Informer review, Jan 2005, p.148
  4. Gerstmann, Jeff (26 жовтня 2004). Grand Theft Auto Advance Review. GameSpot. Архів оригіналу за 24 червня 2011. Процитовано 17 вересня 2012.
  5. Grand Theft Auto Reviews. GameRankings. Архів оригіналу за 25 лютого 2008. Процитовано 8 травня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]