Grand Theft Auto 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Grand Theft Auto 2
Розробник DMA Design (зараз Rockstar North),
Tarantula Studios (GBC)
Видавець Rockstar Games
Дистриб'ютор Take-Two Interactive і Steam
Жанр(и) Action-adventure
Платформа PlayStation, Windows, Dreamcast, Game Boy Color
Ліцензія безкоштовне програмне забезпечення
Дата випуску Windows
22 жовтня 1999
Steam 4 січня 2008
PlayStation
22 жовтня 1999
Dreamcast
1 травня 2000
Game Boy Color
грудень 2000
Режим гри багатокористувацька гра і одноосібна відеогра[1]
Мова англійська
Вік. обмеження BBFC: 1818 Certificate
ESRB: Mature 17+[d][2]
OFLC (A): MA15+Mature
OFLC (NZ):
PEGI: PEGI 18
USK: 16USK 16
Творці
Продюсер

Сем Хаузер

Девід Джонс
Режисер(и)

Джим Вудс Девід Джонс

Саймон Крісп
Сценарист(и) Ден Хаузер
Ігродизайнер(и)

Стівен Бенкс Вільям Міллс

Біллі Томсон
Програміст(и)

Кіт Р. Гамільтон

Мартін Маккензі
Художник(и)

Іен МакКу

Рассел Іст
Композитор(и) Колін Андерсон
Крейг Коннер
Берт Рейд
Стюарт Росс
Пол Скаргілл
Ентоні Патон
Технічні деталі
Носій CD-ROM, GD-ROM, картридж, завантаження
Grand Theft Auto
Попередня гра Grand Theft Auto: London 1961
Наступна гра Grand Theft Auto III
Офіційний сайт

Grand Theft Auto 2 (скор. GTA 2) — пригодницька відеогра у жанрі action-adventure, розроблена DMA Design та видана компанією Rockstar Games. Вийшла 22 жовтня 1999 року для Microsoft Windows і PlayStation, після чого вийшла на Dreamcast і Game Boy Color в 2000 році. Це продовження Grand Theft Auto 1997 року, і друга частина серії Grand Theft Auto.

З 22 грудня 2004 року сучасна PC-версія гри GTA 2, що містить багатокористувацький режим, була доступна для скачування на офіційному сайті Rockstar Games (наразі скачування недоступне) [3][4]. Гра стала доступною в Steam 4 січня 2008 року як частина колекції.[5].

Її наступник, Grand Theft Auto III, вийшла у жовтні 2001 року.

Місце дії та стиль гри[ред. | ред. код]

На відміну від інших ігор серії, дія гри відбувається в майбутньому (на момент виходу гри) (ігрова документація згадує «через три тижні в майбутньому» та «Х тижнів у майбутньому» або «Х хвилин у майбутньому», проте на офіційному сайті Rockstar пишеться конкретна дата — 2013 рік[6] у мегаполісі, який у грі називається тільки як Anywhere City (Місто Де завгодно). Прототип міста невідомий, однак у знятому для підвищення популярності гри ролику показано Нью-Йорк. Стиль гри став більш естетичним, поєднавши в собі кіберпанк і старомодні машини. Місто Anywhere City складається з трьох рівнів, або «районів». Перший рівень — The Downtown District, який містить казино, готелі та безліч інститутів і університетів. Друга зона — The Residential District — містить міську в'язницю, трейлерний парк із клубом у стилі Елвіса під назвою «Disgracelands», дослідницький центр і величезну гідроелектростанцію. Третій район називається The Industrial District і містить великий порт, м'ясокомбінат і храм Крішни.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Версія на PlayStation

Grand Theft Auto 2 використовує вид зверху і також повертає ідею крадіжки машин і роботи на різні банди. Гравець грає за героя на ім'я Клод Спід (англ. Claude Speed). На відміну від Grand Theft Auto в PC-версії Grand Theft Auto 2 є можливість увімкнення нічного режиму та денного (обирається в Grand Theft Auto 2 Manager перед входом у меню гри на закладці відео). Практично в кожному районі існують принаймні одна банда, кожна з яких вирізняється своїми власними особливостями, автомобілями і поведінкою. Приєднавшись до однієї з банд, гравець може знизити авторитет і тим самим зіпсувати відносини з іншою і навпаки. Завдання гравцеві даються за телефонами, розташованими на територіях банд. Існують телефони трьох кольорів: зеленого — легкі завдання, жовтого — завдання середньої складності і червоного — важкі завдання, існують також телефони блакитного кольору, за якими гравець може дізнатися коротку інформацію про банди. Доступність завдань від кожної конкретної банди безпосередньо залежить від авторитету і стосунків гравця з нею: що вищий авторитет і кращі стосунки гравця з бандою, то складніші завдання від неї доступні для нього, і навпаки. На кожному рівні є 22 завдання: по 7 від кожної з 3 банд, і фінальне «останнє завдання», коли за гравцем починають полювання ватажки банд того району, де він перебуває. «Останнє завдання» вважається виконаним, коли всі 3 ватажки виявляються знищеними.

Мета полягає в тому, щоб досягти певної суми грошей на ігровому рахунку, яка дасть можливість для переходу в кожен наступний рівень:

  • $1 000 000 — у першому районі;
  • $3 000 000 — у другому;
  • $5 000 000 — у третьому.

В оригінальному Grand Theft Auto гравця переслідувала тільки поліція, але в Grand Theft Auto 2 також додано SWAT, федеральні агенти та армійські сили, якщо рейтинг небезпеки гравця досить високий.

На відміну від Grand Theft Auto, у Grand Theft Auto 2 з'явилася можливість зберегти гру. Якщо гравець входить до церкви, яка розташовується в кожному районі міста, з достатньою кількістю грошей (одне збереження в будь-якому районі коштує $50 000), голос сповіщає «Алілуя! Ще одна душа врятована!» (англ. Hallelujah! Another soul saved!). Такий каламбур (для англомовного гравця) повідомляв, що гру збережено. Якщо ж гравцеві не вистачало грошей, той самий голос вигукував «Прокляття! Немає підношення — немає порятунку!» (англ. Damnation! No donation, no salvation!) (у наступних іграх серії місця збереження стали безкоштовними). Ці голосові повідомлення відсутні у версії для PlayStation.

Безліч змін відбулося в житті міста. Цивільні автомобілі та пішоходи відіграють істотну роль у геймплеї. На вулицях бродять такі ж викрадачі, як і сам гравець, які можуть викрасти в нього машину, пішоходи сідають і їздять на таксі. Крім того поліція, пішоходи і члени банд вступають у перестрілки і бійки без участі гравця[7]. У гру включені другорядні місії, наприклад гравець може заробляти гроші водієм таксі або водієм автобуса.

PS1-версія Grand Theft Auto 2 простіша, ніж PC-версія. Наприклад, зменшено кількість учасників банд і пішоходів на вулицях, а також зменшено кількість необхідних смертей для завершення місії «Сказу».

Банди[ред. | ред. код]

Grand Theft Auto 2 містить сім різних банд. У кожному районі міста з'являються лише три з них. Корпорація Дзайбацу з'являється в кожному районі.

  • Корпорація Дзайбацу (англ. Zaibatsu Corporation) (символ: жовта буква «Z») — з'являються у всіх районах, і незважаючи на те, що ця Корпорація здається цілком легальною (створює все — починаючи з автомобілів і закінчуючи медикаментами), але насправді також залучена до наркобізнесу, замовних убивств і тіньової політики. Їхні автомобілі, звані Z-Type, другі за швидкістю порівняно з машинами інших банд. У кожному наступному районі лідер відрізняється від попереднього (незалежно від того, було виконано «останнє завдання» чи ні): Трей Велш у Commercial District, Ред Валдез у Residential District і Уно Карб у Industrial District. Колір їхньої банди — сірий. Назва корпорації походить від японського слова «zaibatsu», яке перекладається як «конгломерат». У першому рівні територія Zaibatsu — райони Зареллі та Омнітрон (північ — північний схід — схід рівня); у другому — Село Zaibatsu та райони Кайман і Ксенотон (північ — північний схід рівня); у третьому рівні — райони Ескобар, Латтеро, Сеннора та Байано (захід - південний захід рівня). Члени банди можуть бути як без зброї, так і з пістолетами (у разі високого рівня ненависті до гравця можуть озброюватися дробовиками, двустволками, автоматами в 2-му районі; автоматами і гранатометами в 3-му (найнебезпечніша банда для гравця в разі поганих із нею стосунків через важке озброєння), у першому районі незалежно від авторитету гравця озброєні лише пістолетами, крім бандитів, які беруть участь у проходженні завдань).
  • Відморозки (англ. Loonies) (символ: усміхнений смайлик) — вони з'являються в першому районі. Абсолютно божевільні бандити. Їхня машина, Дементія, зелений мінівен з їхнім знаком на даху. Відморозки контролюють північно-західну частину першого рівня, а саме — університет «SunnySide» і прилеглий до нього район Фрутбат. Мають найменшу серед банд контрольовану територію. Їхній бос — Елмо. Відморозки носять хірургічні халати світло-зеленого кольору. Якщо прислухатися, то на території банди можна почути божевільний сміх. Ходять вулицею тільки з пістолетами незалежно від рівня ненависті до гравця (за винятком кількох сюжетних місій) або без зброї.
  • Якудза (англ. Yakuza) (символ: синій знак єни ¥) також з'являються в першому районі. Вони створюють наркотики в J-Лабораторії — це один з їхніх найсильніших бізнесів. Їхній бос Джонні Зоо. Колір банди — темно-синій. Їхні автомобілі називаються Y-Type (також відомі як Miara). Їхній штаб розташований поруч із доками, так само як і J-Лабораторія. Якудза контролює південну і південно-західну частини першого рівня, а саме — райони Сірото, Укіта і Фунабасі. Члени банди за будь-якого авторитету гравця використовують тільки пістолети (за винятком кількох бандитів, які з'являються під час проходження місій), або без зброї.
  • Вчені СРС (Секс і репродуктивні системи) (англ. SRS Scientists) (символ: золотий щит) — Їхня штаб-квартира розташована в другому районі. Їхній таємний дослідницький інститут використовує доволі своєрідну практику. Їхній бізнес - розробка новітньої зброї, а також клонування, генетична інженерія та робототехніка. Їхній лідер — доктор ЛаБрат, ісландець. Усі їхні «вуличні» бійці є генетично виведеними солдатами-клонами. Їхня машина Meteor — найшвидша машина з усіх, які є у банд. Науковці контролюють південну та південно-східну частини другого рівня, а саме — райони Ксанаду, Домінатрікс, Ларго та Стромберг. Штаб учених — Дослідницький Центр. Колір банди — золотистий. За позитивного або за некритичного негативного авторитету гравця озброєні пістолетами, якщо насолити банді сильніше — то в хід ідуть автомати, а в разі вкрай низького авторитету — вогнемети, тому ця банда найнебезпечніша для гравця в другому районі, в разі якщо в нього встановляться погані з нею стосунки.
  • Селюки (англ. Rednecks) (символ: прапор конфедерації) — очолювані Біллі Бобом Беном, вони з'являються в другому районі і є відданими фанатами Елвіса Преслі. Вони спеціалізуються на вибухівці. Їхній бізнес — виготовлення та продаж самогону. Їхня машина — синій пікап. Селюки контролюють західну та північно-західну частини другого рівня, а саме — Трейлерний парк та райони Редемшн, Гунтерсвілль і Табаско. Колір банди - яскраво-синій. Також як і вчені, змінюють зброю залежно від ступеня ненависті до гравця - від пістолетів до автоматів і коктейлю молотова.
  • Російська мафія (англ. Russian mafia) (символ: червона зірка) — Вони з'являються в третьому районі. Їхня спеціалізація: замовні вбивства та продаж зброї. Їхній автомобіль Bulwark — найміцніший у грі серед машин банд (витримує пряме влучання з гранатомета, а також вибух ручної гранати і «коктейлю Молотова»). Російська мафія контролює північну і північно-східну частини третього рівня, а саме — морський порт (Доки Аджері і Доки Луб'янки), прилеглий до нього університет (Висоти Аджері), очисний завод ім. Говніна, а також райони Правда, Луб'янка і Крим. Глава банди — Жерков (у російській локалізації — Хренов). Колір банди - червоний. При хороших або нейтральних відносинах з нею озброєні, як і всі банди, стандартною зброєю: пістолетом, у міру погіршення відносин з гравцем на вулицях їхніх територій з'являються бійці з автоматами, двустволками і дробовиками.
  • Крішнаїти (англ. Hare Krishna) (символ: помаранчева квітка) — Вони з'являються в третьому районі. Їхня машина — Karma Bus, великий жовтий шкільний автобус з намальованими квітами на даху. Крішнаїти контролюють східну і південно-східну частини третього рівня, а саме — Ведичний Храм, Молитовня і райони Нарайана і Махаріші. Їхній бос — Сонячний Промінь. Колір їхньої банди — помаранчевий. У документації до GTA 2 зазначено, що їхній бізнес — крадіжка і знищення транспортних засобів, але насправді в грі вони тільки й роблять, що захищають самих себе (відсилання до Grand Theft Auto, де їх називали Gouranga's і гравець отримував бонус, якщо задавить усіх кришнаїтів). Щодо зброї — як і всі інші банди в трьох районах, змінюють її від звичайних пістолетів за позитивного авторитету до коктейлю молотова, автоматів і вогнеметів за різко негативного.

Також на вулицях міста присутні 2 види злочинців, які не належать до банд:

  • Автозлодії (викрадачі) одягнені у світло-зелені майки та сині шорти. Не озброєні, ніякого опору чинити не здатні. Автомобілі викрадають прямо на дорозі: як правило, поки автомобіль стоїть на світлофорі або рухається з малою швидкістю, злодій підбігає до нього і викидає водія назовні, після чого їде на викраденому авто з великою швидкістю, ігноруючи при цьому світлофори (тільки в першому районі поведінка викрадачів майже не відрізняється від стилю їзди звичайних водіїв). Викрадають практично будь-які види автомобілів, але часто віддають перевагу інкасаторським фургонам. Гравець також може стати жертвою автовора. Автомобілі, що знаходяться на стоянках і парковках, автозлодії не чіпають. Автозлодії їздять на викраденому автомобілі недовго, після чого виходять з машини, залишивши її посеред дороги (це буде показано, тільки якщо гравець стане переслідувати автовикрадача). Викрадачі не чіпають машину гравця, якщо вона споряджена бомбою або іншим обладнанням.
  • Вуличні грабіжники — одягнені в червоні майки з довгими білими рукавами і сині шорти. Єдиний засіб впливу на оточуючих — кулаки, за допомогою яких грабіжник вибиває гроші з перехожих. Гравець також може стати жертвою вуличного грабіжника — щосекунди він крастиме по 10$. Вуличні грабіжники також схильні нападати і на членів банд, після чого ті починають ганятися за ним, щоб убити.

Обидва перераховані вище види злочинців діють поодиноко, тобто, в будь-який момент ігрового часу ви зможете побачити серед перехожих тільки одного автовора і/або вуличного грабіжника.

У грі присутня невелика кількість озброєних пістолетами водіїв, які застосовують зброю під час спроби відбирання їхнього транспортного засобу. Озброєним може бути водій будь-якого автомобіля, але найчастіше озброєні таксисти, водії інкасаторських фургонів і шофери лімузинів.

Поліція[ред. | ред. код]

Поліція женеться за гравцем

У другій частині помітно поліпшено інтелект поліції порівняно з першою частиною. Можливо він (ШІ) навіть перевершує ШІ пізніших 3D версій Grand Theft Auto III і Grand Theft Auto: Vice City. Тепер навіть одна зірка («голова») становить загрозу, оскільки навіть одна машина буде переслідувати вас на повній швидкості. Втекти від погоні можна вставши в безлюдному місці (одна голова), або перефарбувавши машину, якщо більше однієї голови. Так само завершення місій скидає рівень розшуку. Саме з цієї частини гри з'явилася повноцінна система розшуку з 6 зірок, де є поліція, спецназ, ФБР і армія.

Рівні суспільної загрози[ред. | ред. код]

Рівень суспільної загрози показує, наскільки правоохоронні органи зацікавлені в затриманні гравця. Індикатором слугує певна кількість поліцейських голів у верхній частині екрана. У разі, якщо правоохоронні органи знають місцезнаходження гравця, голови рухаються вгору-вниз, якщо не знають, то голови стоять струнко.

  • I рівень (одна голова) — на затримання гравця вислали пару загонів поліції. Якщо вчасно сховатися далеко від дороги, то незабаром поліція відстане. Зазвичай це переслідування починається, якщо ви вбиваєте людину або викрадаєте машину на очах у патрульних, а також якщо залишаєте вм'ятину на їхньому автомобілі.
  • II рівень (дві голови) — поліція веде наполегливу погоню, і хвоста можна позбутися тільки перефарбувавши машину, закінчивши завдання (зокрема й жагу смерті) або підібравши бонус «хабар поліцейським».
  • III рівень (три голови) — дії поліції стають більш агресивними. На дорогах зводять барикади з поліцейських машин.
  • IV рівень (чотири голови) — до поліції підключається SWAT. Бійці SWAT їздять на броньованих мікроавтобусах по 4 людини. Озброєні пістолетами, носять бронежилети, тому легше відірватися від них, аніж убити.
  • V рівень (п'ять голів) — поліцію і SWAT замінюють урядові агенти на чорних спецмашинах. У кожній спецмашині по 2 агенти, один з яких озброєний рушницею, а інший — UZI з глушником (при цьому в разі потреби будь-який агент може змінити автомат на дробовик і навпаки). Також, як і поліція, агенти перекривають дороги, створюючи бар'єри зі своїх машин. Цей рівень можна досягти тільки у 2-му і 3-му районах.
  • VI рівень (шість голів) — з вулиць міста майже повністю зникають перехожі та цивільні автомобілі і вводяться армійські сили. Солдати ходять вулицями натовпами, озброєні UZI, які розстрілюють гравця при першому наближенні. Місто патрулюють на джипах, броньованих фургонах і танках, але вони не чинять опору. Барикади спецмашин змінюються на танкові, які стріляють по гравцеві. У цьому випадку майже неможливо вижити, якщо тільки заздалегідь не приготувати цивільний автомобіль для перефарбовування або якщо не діяти неподалік від бонусу «хабар поліції». Цей рівень можна досягти тільки в 3-му районі (за винятком місії «З Новим Трупом» у банди Селюків у 2-му районі).

Бійці SWAT, урядові агенти та армійські сили, на відміну від звичайних поліцейських, ніколи не намагаються заарештувати гравця — тільки вбити. Поліцейські стріляють тільки тоді, коли гравець перебуває всередині транспорту.

Саундтрек[ред. | ред. код]

У кожній зоні ігрового міста гравцем можуть бути прослухані по п'ять радіостанцій з усіх одинадцяти, представлених у Grand Theft Auto 2. Радіостанції можна прослухати, коли гравець перебуває в транспортних засобах. На відміну від інших версій у версіях гри для PC і PlayStation гравець має можливість перемикати радіостанції. Радіостанція «Head Radio» також з'являється в GTA, GTA III та GTA: Liberty City Stories.

Кожне угруповання в грі також має свою радіостанцію, яка транслюється на території однієї зони міста. Усі пісні виконують Conor & Jay, але під різними псевдонімами.

  • Head Radio — найбільша комерційна радіостанція в місті. Вона може бути прийнята у всіх районах.
  • Rockstar Radio — комерційна радіостанція в зоні Downtown Area.
  • KREZ — комерційна радіостанція Residential Area.
  • Lo-Fi FM — комерційна станція в зоні Industrial Area.
  • Futuro FM — радіостанція Дзайбацу. Може бути прийнята у всіх зонах.
  • Funami FM — станція Якудза в Downtown Area.
  • Lithium FM — станція Відморозків (англ. Loonies).
  • Rebel Radio/KING — станція Селюків (Rednecks).
  • Osmosis Radio — станція вчених СРС.
  • Heavenly Radio — радіостанція банди кришнаїтів.
  • KGBH — радіостанція Російської мафії. Назва є сплавом абревіатур KGB і GBH (Grievous bodily harm).

Фільм за мотивами гри[ред. | ред. код]

Вступне відео до гри є нарізкою з восьмихвилинного короткометражного фільму, знятого в 1999 році для підвищення популярності гри. Цей фільм доступний для вільного скачування з сайту Rockstar Games[8]. Головного героя гри Клода Спіда в цьому фільмі грає британський актор і модель Скотт Маслен. Наприкінці фільму в спину Клода стріляє кілер, найнятий дзайбацу. Через цензуру кінцівка з убивством Клода не увійшла у фільм на версії гри для PlayStation.

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Grand Theft Auto 2 отримала змішані відгуки[20]. Графіка гри отримала неоднозначні реакції критиків, які відзначали, що майже не помітили різниці з графікою в оригінальній грі. Тал Блевінс від IGN назвав її «середньою в кращому випадку», а сценарій «важко оцінити»[21]. Джефф Герстманн з GameSpot сказав, що «графіка виглядає простувато»[22]. Саундтрек гри отримав позитивні відгуки, Джефф Герстманн назвав його «чудовим саундтреком», і що він. Тал Блевінс з IGN назвав його «однією з найкращих особливостей» гри[21].

Ігрові елементи Grand Theft Auto 2 отримали неоднозначні реакції. Джеремі Данхем від IGN заявив, що геймплей — «це те, де гра справді робить удар в живіт», і що це «могло бути набагато краще». Тал Блевінз назвав це «простим, але ефективним». Джефф Герстманн зазначив, що «хоча геймплей багато в чому такий же, як і в попередній GTA, це все ще дуже весело». Edge підкреслив розвиток історії гри та винахідницькі місії, заявивши, що Grand Theft Auto 2 «вдається втягнути вас глибоко в складності свого світу».

Комп'ютерна версія Grand Theft Auto 2 отримала нагороду «Silver» від Асоціації видавців програмного забезпечення для розваг та дозвілля (ELSPA), що свідчить про продаж принаймні 100 000 примірників у Великій Британії[23]. Версія для PlayStation отримала нагороду продажів «Platinum» (300 000 і більше одиниць у Великій Британії).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Steam — 2003.
  2. Grand Theft Auto 2 w systemie klasyfikacji gier ESRB
  3. Завантаження сучасної версії гри на офіційному сайті. Архів id=3 оригіналу за 1 липня 2010. Процитовано 23 червня 2010. 
  4. Stuart Miles (23 грудня 2004). Rockstar give away GTA2 for free. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. 
  5. Новини — Rockstar Games Brings Full Line-up to Steam. store.steampowered.com (укр.). Архів оригіналу за 21 серпня 2019. Процитовано 6 грудня 2019. 
  6. [1] [Архівовано 2009-02-03 у Wayback Machine.])
  7. Tal Blevins for IGN (18 листопада 1999). Grand Theft Auto 2 review. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 29 квітня 2007. 
  8. {GTA2 - Movies. Архів оригіналу за 1 червня 2007. Процитовано 16 липня 2006. 
  9. Grand Theft Auto 2 for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 20 червня 2012. Процитовано 12 серпня 2012. 
  10. Grand Theft Auto 2 for Dreamcast. GameRankings. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 12 серпня 2012. 
  11. Grand Theft Auto 2 for PlayStation. GameRankings. Архів оригіналу за 5 вересня 2012. Процитовано 12 серпня 2012. 
  12. Grand Theft Auto 2 for Game Boy Color. GameRankings. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 12 серпня 2012. 
  13. Grand Theft Auto 2 for PlayStation Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 30 квітня 2013. Процитовано 13 лютого 2013. 
  14. Grand Theft Auto 2 - GameSpot.com. GameSpot. Архів оригіналу за 3 березня 2013. Процитовано 13 лютого 2013. 
  15. Grand Theft Auto 2 - GameSpot.com. GameSpot. Архів оригіналу за 29 січня 2013. Процитовано 13 лютого 2013. 
  16. Grand Theft Auto 2 - GameSpot.com. GameSpot. Архів оригіналу за 29 січня 2013. Процитовано 13 лютого 2013. 
  17. Blevins, Tal (18 листопада 1999). Grand Theft Auto 2 – IGN. IGN. Архів оригіналу за 13 February 2008. Процитовано 29 квітня 2007. (англ.) Наведено за англійською вікіпедією.
  18. Grand Theft Auto 2. Edge. № 79 (Future Publishing). December 1999: 80–81. (англ.) Наведено за англійською вікіпедією.
  19. Fischer, Blake (August 2000). Finals. Next Generation. Т. 3, № 8 (Imagine Media): 90. 
  20. Grand Theft Auto 2. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 16 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019. 
  21. а б Grand Theft Auto 2 - IGN (англ.). Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019. 
  22. Grand Theft Auto 2 Review - GameSpot.com. archive.is. 26 серпня 2013. Архів оригіналу за 26 серпня 2013. Процитовано 6 грудня 2019. 
  23. Gamasutra - ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond. web.archive.org. 18 вересня 2017. Архів оригіналу за 18 вересня 2017. Процитовано 6 грудня 2019.