Грінпіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Greenpeace)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грінпіс
англ. Greenpeace
Текстовий символ «Грінпіс»
Мета утворення Охорона довкілля, Збереження миру
Заснована 1971
Штаб-квартира Амстердам, Нідерланди Нідерланди
Бюджет €236.9 млн. (2011)
Вебсайт http://www.greenpeace.org/
Розташування офісів «Грінпіс» у світі
Розташування офісів «Грінпіс» у світі
Плакат, що закликає до збереження природи, повішений активістами Грінпіс в Утрехті

Грінпіс (англ. Greenpeace) — міжнародна неурядова природоохоронна організація, заснована 1971 року в місті Ванкувер, Канада. Основні завдання організації — сприяти екологічному відродженню та привертати увагу людей та влади до збереження природи.

Основними напрямками діяльності по всьому світу є участь у антиядерних питаннях і протидія таким явищам як: зміна клімату, знеліснення, надмірний вилов риби, комерційний китобійний промисел, генна інженерія. Грінпіс не приймає фінансування від урядів, корпорацій або політичних партій, спираючись на 2,9 млн прихильників, волонтерів та благодійний фонд.

Заснування та історія[ред. | ред. код]

Острів Амчітка

У кінці 1960-х років США планували підземні ядерні випробування на тектонічно нестійкому острові Амчітка на Алясці. Через землетрус, що відбувся на Алясці у 1964 році, виникали побоювання його повторення або навіть цунамі. У 1969 році пройшла демонстрація, 7 тис. осіб перекрили дорогу на пункті пропуску між США та Канадою. Та цей протест не зупинив США від ядерного випробування.

На щастя, ні землетрусу, ні цунамі це не викликало, проте влада оголосила, що збирається підірвати бомбу в п'ять разів потужнішу, ніж першого разу. Серед противників були Джим Болен, який був ветераном ВМС США, Ірвінг Стоу та Дороті Стоу.

16 жовтня 1970 року Ірвінг Стоу організував благодійний концерт, який підтримала Джоан Баез в Пасифік Колізіум у Ванкувері. Концерт створив фінансову основу для першої кампанії Грінпісу.

15 вересня 1971 року щойно створений комітет «Don't Make a Wave» («Не створюйте хвилю») направив судно «Філліс Кормак», яке згодом було перейменоване в «Грінпіс» за маршрутом від Ванкувера до Амчітки для протесту проти ядерного випробування. Протести змусили Федеральний уряд США припинити випробування в районі Амчітки і до кінця 1971 року острів став заповідником для птахів.

У 1972 році комітет «Don't Make a Wave» («Не створюйте хвилю») перейменовано в «Greenpeace Foundation».

Згодом, Грінпіс проводив безліч кампаній проти комерційного полювання на китів. Перша експедиція вирушила з канадського міста Ванкувер, аби провести акцію протесту біля радянських китобійних кораблів.

У 1982 році Грінпіс домігся розгляду Міжнародною Китобійною Комісією мораторію на комерційний вилов китів, який у 1986 році набув чинності. У 1994 році зона антарктичних морів була оголошена заповідником для китів.

У 1985 році корабель Грінпісу «Воїн веселки» («Rainbow Warrior») провів евакуацію жителів тихоокеанського атола Ронгелап. Понад 95 % населення атола постраждали від радіаційного зараження після вибуху атомної бомби на американському полігоні. Екіпаж «Воїна веселки» планував незабаром здійснити акцію протесту проти випробувань, які збиралася проводити Франція на атолі Муруроа. Агенти французьких спецслужб підірвали корабель напередодні акції, що викликало загибель фотографа Фернанду Перейра.

У 90-х роках Грінпіс привертав увагу громадськості до проблеми забруднення повітря і руйнування озонового шару. Проводились акції на заводах відомих фірм, на яких відбувався викид вуглеводнів. У 1992 році за ініціативою організації Грінпіс, німецькі вчені розробили технологію Greenfreeze.

У 1996 році Грінпіс почав кампанію проти генетично модифікованих продуктів. У 1999 році уряд Євросоюзу встановив мораторій на ввезення і вирощування генетично змінених культур.

У травні 2023 року Генеральна прокуратура РФ визнала Greenpeace небажаною організацією в Росії[1]

Основні напрямки[ред. | ред. код]

Станом на березень 2007 року в програмі Грінпісу є 6 завдань:

  1. зупинити глобальне потепління;
  2. зберегти природу океанів;
  3. зберегти стародавні ліси та джунглі;
  4. забезпечити атомне роззброєння;
  5. ввести екологічне землеробство;
  6. припинити виготовлення токсичних речовин;

Основні досягнення[ред. | ред. код]

Основні досягнення організації:

  1. Збереження китів. Запобігання вилову китів китобійними суднами. Занесення китів під охорону.

Країни поширення[ред. | ред. код]

Країни, де поширений Грінпіс

Грінпіс засновано у Канаді в 1971 році. На сьогодні Грінпіс об'єднує 28 національних і регіональних організацій у 47 країнах Європи, Азії, Північної та Південної Америки. В Азії ця охоронна організація поширена більше, ніж у Європі. Австралія та Океанія налічує у собі багато філій Грінпіс. Найменше поширений Грінпіс в Африці.

Регіональні офіси[ред. | ред. код]

Регіональні офіси поєднують кілька держав.

Центральна та східна Європа (Австрія, Угорщина, Польща, Словаччина, Словенія)

Скандинавія (Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція)

Середземномор'я (Ізраїль, Ліван, Мальта, Туреччина)

Південно-Східна Азія (Індонезія, Таїланд, Філіппіни)

Австралія та Океанія (Австралія, Папуа Нова Гвінея, Соломонові Острови, Фіджі)

Національні офіси[ред. | ред. код]

Європа: Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Греція, Іспанія, Італія, ЛюксембурГ, Нідерланди, Португалія, Росія, Румунія, Франція, Чехія, Швейцарія, Україна

Азія: Індія, Китай, Японія

Африка: Демократична Республіка Конго, Сенегал, ПАР

Північна Америка: Канада, Мексика, США

Південна Америка: Аргентина, Бразилія, Чилі

Австралія та Океанія: Нова Зеландія

Цікавинки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Greenpeace признали нежелательной организацией в России. BBC Росія (рос.). 19 травня 2023.