Роберт Кай Гревілл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Grev.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Кей Гревілл
англ. Robert Kaye Greville
Народився 13 грудня 1794(1794-12-13)
Бішоп-Окленд, Дарем
Помер 4 червня 1866(1866-06-04) (71 рік)
Единбург
Поховання Dean Cemeteryd
Місце проживання Англія
Країна Велика Британія Велика Британія
Діяльність ботанік, бріолог, міколог, ботанічний ілюстратор
Alma mater Единбурзький університет
Галузь ботаніка, мікологія, бріологія
Заклад Університет Глазго
Членство Леопольдина
Королівське товариство Единбурга
Нагороди

CMNS: Роберт Кай Гревілл у Вікісховищі
Begonia gracilis. Рисунок Р. К. Гревілла. Curtis's Botanical Magazine, том 57, 1830

Роберт Кай Гревілл (13 грудня 1794 —- 4 червня 1866)—- англійський (шотландський) ботанік, відомий як бріолог та міколог, автор ботанічних ілюстрацій. Був активним політичним і громадським діячем, прихильником аболіціонізму.

Біографія[ред. | ред. код]

Гревилл народився у Бішоп Окленді, але незабаром родина переїхала у Дербішир, через те що його батько очолив прихід невеликого села Едластон і сусіднього з нею сільця Вайстон. Ще в дитинстві Роберт вивчав і замальовував рослини, але коли подорослішав, почав вивчати медицину. Чотири роки він навчався у Лондоні та Единбурзі. Однак потреби в грошах він не мав, і це дозволило йому залишити медичну кар'єру і присвятити себе ботаніці.

У 1816 році він одружується і переїжджає до Единбурга. У 1823 році він починає ілюструвати і видавати журнал Scottish cryptogamic flora , а також публікує й інші статті в цій області.

У 1824 році Гревілл удостоєний ступеня доктора в Університеті Глазго [2], де він прочитав курс лекцій з натуральної історії та зібрав значні колекції, згодом придбані Единбурзьким університетом.

У 1836 Роберт Кай Гревілл стає президентом Ботанічного товариства Единбурга. Другий раз він був обраний президентом цього товариства у 1866 році. Він також був почесним секретарем Біологічного товариства, членом Королівського товариства Единбурга, почесним членом Королівської Ірландської Академії, членом товариств природної історії у Брюсселі, Парижі, Лейпцигу та Філадельфії.

Ботанік Аллан Каннінгем у 1828 році назвав на честь Гревілла гірську вершину у Квінсленді. Ця гора зараз входить у Національний парк «Піки Муджіра» (англ. Moogerah Peaks National Park)[3]

Гревілл був відомий також як громадський діяч — він активно виступав проти рабства і за скасування смертної кари, був одним з чотирьох віце-президентів на всесвітньому з'їзді за скасування рабства, який відбувся у Лондоні 12 червня 1840 року.

В останні роки життя Гревілл захопився пейзажним живописом та навіть виставляв свої роботи.

Роберт Кай Гревілл помер у своєму будинку в Мурейфілді 4 червня 1866 року. Він до самої смерті продовжував зберігати інтерес до дослідницької роботи та підготував до публікації декілька нових статей протягом останніх років життя[2].

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • Flora Edinensis (1824)
  • Tentamen methodi Muscorum (1822–1826)
  • Icones filicum или Figures and Descriptions of Ferns (1830) (з В. Гукером)[4]
  • Scottish cryptogamic flora (1822–1828)
  • Algae britannicae (1830)
  • Facts illustrative of the drunkenness of Scotland with observations on the responsibility of the clergy, magistrates, and other influential bodies (1834)
  • Slavery and the slave trade in the United States of America; and the extent to which the American churches are involved in their support (1845)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IPNI,  Grev.
  2. а б [1], DR. ROBERT KAYE GREVILLE. Некролог. Перевірено 12.02.2011
  3. Moogerah Peaks National Park[недоступне посилання з квітня 2019] на сайті Квінсленда.
  4. Icones Filicum