Hallucigenia sparsa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hallucigenia sparsa
Реконструкція H. sparsa
Реконструкція H. sparsa
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Надтип: Ecdysozoa
Тип: Lobopodia
Ряд: Scleronychophora
Родина: Hallucigeniidae
Рід: Hallucigenia
Вид: Hallucigenia sparsa
Посилання
Вікісховище: Hallucigenia sparsa
Fossilworks: 358348
Hallucinigenia sparsa

Галюцигенія (Hallucigenia sparsa) — невелика, кілька сантиметрів завдовжки, тварина, знайдена в Бургеських сланцях (кембрійський період) в Канаді. Перші реконструкції були настільки незвичайні, що тварині було дано ім'я «плід галюцинації». Лише порівняно недавно рештки подібного організму були знайдені в одновікових відкладах Китаю, і справжня будова галюциногенії стала зрозумілою. Це червоподібна істота була родичем сучасних оніхофор, дивних організмів, що живуть в підстилці тропічних лісів. На черевній стороні розташовувалися декілька пар нечленистих ніг, що закінчуються парними кігтиками. Але ноги галюциногенії були помітно довші, ніж у сучасних оніхофор. Спинна сторона була озброєна 7 парами довгих прямих шипів. Раніше вчені вважали їх за ноги галюциногенії. Повільно пересуваючись по дну, галюциногенії поїдали різні органічні рештки, що розкладаються.

У галюцигенії була подовжена голова з парою очей на верхньому боці і термінальним ротом, оточеним кільцем твердих пластинок, а уздовж верхньої сторони глотки йшов ряд глоткових зубів. Ці ознаки, відсутні у оніхофор, зближують галюцигенію з круглими черв'яками (Cycloneuralia) і тихоходками (Tardigrada). Мабуть, саме така будова рота і глотки була у загального предка усіх "линяючих тварин" (Ecdysozoa).[1] [2]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Животное, которое поставили на голову // Журавлев А. Ю. До и после динозавров. — М.: Вече, 2006. — 352 с. — (С. 86-88).

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. [ http://elementy.ru/news/432516 [Архівовано 29 червня 2015 у Wayback Machine.] Марков А. Палеонтологи выяснили, как была устроена голова галлюцигении]
  2. Martin R. Smith & Jean-Bernard Caron. Hallucigenia’s head and the pharyngeal armature of early ecdysozoans // Nature. Published online. - 24 June 2015.
Зовнішні зображення
Стара і нова реконструкції