М'якух болотяний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hammarbya paludosa)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

М'якух болотяний
Нижня Саксонія, Німеччина
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Зозулинцеві (Orchidaceae)
Підродина: Epidendroideae
Триба: Malaxideae
Підтриба: Malaxidinae
Рід: М'якух (Hammarbya)
Kuntze
Вид:
М'якух болотяний (H. paludosa)
Біноміальна назва
Hammarbya paludosa
(L.) Kuntze, 1891
Синоніми

Malaxis paludosa
Ophrys paludosa

М'якух болотяний[1], хамарбія болотна[2] (Hammarbya paludosa Kuntze; народна назва — малаксис) — багаторічна кореневищна трав'яниста рослина родини зозулинцеві (Orchidaceae). Занесена до Червоної книги України (1996). вид монотипного роду Hammarbya.

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина заввишки 3–20(25) см. Має тонке кореневище, п'ятигранне, тонке, голе стебло, яке біля основи має овальне бульбоподібне потовщення, з 2–4 листками в нижній частині. Листки жовтувато-зелені, дрібні, від еліптичних або вузько-еліптичних, 0.3–3.5 × 0.1–1.5 см. Суцвіття — видовжена багатоквіткова негуста китиця. Квітки дрібні, від жовтуватих до зелених. Цвіте у липні — серпні. Розмножується насінням і вегетативно. Коробочки еліпсоїдні, 4 × 2 мм. 2n=28[3][4][5].

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

В Україні поширена на Поліссі, в Українських Карпатах, Передкарпатті, Розточчі, Лісостепу (м. Кременець Тернопільської області, м. Сміла Черкаської області). Зникла на околицях Києва, у Полтавській та Харківській області.

Вид поширений також на Скандинавському півострові, Атлантичній i Центральній Європі, Середземномор'ї, Сибіру.

Цей вид зазвичай зростає на відкритих кислих сфагнових болотах, також у дуже вологих лісах, і зрідка по краях струмків, на торф'яному багні і серед трав[6].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Основними загрозами для виду є вирубка лісу, видобуток торфу та осушення водно-болотних угідь. Особливо під загрозою вид у Європі[6].

В Україні вид під охороною — у природному заповіднику «Медобори», а також у заказнику загальнодержавного значення Сомине (Рівненська область).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hammarbya paludosa // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 406, 407.
  3. Hammarbya paludosa. Das nationale Daten- und Informationszentrum der Schweizer Flora. Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24.09.2021. (нім.)
  4. Hammarbya paludosa. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 17 серпня 2021. Процитовано 24.09.2021. (англ.)
  5. Червона книга України
  6. а б Maiz-Tome L. (2017). Hammarbya paludosa. The IUCN. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 4.09.2021. (англ.)

Література[ред. | ред. код]