Haplocheirus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Haplocheirus
Період існування: пізня юра, 160.1 млн р. т.
Haplocheirus sollersneyorum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Надродина: Alvarezsauroidea
Рід: Haplocheirus
Choiniere et al., 2010
Типовий вид
Haplocheirus sollers
Choiniere et al., 2010
Вікісховище: Haplocheirus

Haplocheirus sollers — юрський динозавр з родини Alvarezsauridae, знайдений у КНР і описаний як примітивний представник своєї родини.

Вік[ред. | ред. код]

Рештки (IVPP V15988) мають вік близько 160 млн років (між 161,2 і 158 млн років) і виявлені у 2005 році в Шишугоуській формації[en] у Джунгарії (Junggar Basin) на північному заході Китаю (Синьцзян-Уйгурський автономний район). Їхнє дослідження завершилося тільки у 2010 році. Ця знахідка «зістарила» родину майже на 60 млн років, оскільки попередній рекордсмен з Alvarezsauridae мав вік 95 млн років. Новий вид також старший від найдавнішого відомого птаха — археоптерикса більш ніж на 15 млн років.

Опис[ред. | ред. код]

Реконструкція
Розмір Haplocheirus в порівнянні з людиною.

Збережені частини голотипа завдовжки близько 140 см, а вся тварина оцінюється завдовжки в 190—230 см. Доросла особина завдовжки до 230 см. Маса тіла становила — 15 кг. Мається ознака, характерна для сучасних птахів: на нижніх кінцівках у H. sollers чотири пальці. Але четвертий палець дивиться не назад (як у птахів), а вбік. Будова хребта нового виду древніх ящерів також дуже нагадує пташине.

Нижні кінцівки великі, мають гострі кігті, що свідчить про хижий спосіб життя (ймовірно, харчувалися дрібними плазунами).

Класифікація[ред. | ред. код]

За даними філогенетичного аналізу, проведеного авторами першоопису (Choiniere et al., 2010) новий рід і вид є найбільш базальними представниками родини Alvarezsauridae (маленькі й схожі на птахів динозаври, систематичне положення яких дискутується). Імовірно, представники цієї клади спочатку еволюціонували в Азії. Рід Haplocheirus також є одним з найбільших представників альваресзавридів. А це означає, що Alvarezsauridae поступово зменшувалася в розмірах.

Систематичне положення показано на кладограмі:

 Maniraptora 

 Ornitholestes

 Compsognathidae

 Alvarezsauroidea 

 Haplocheirus

 Alvarezsauridae

 Therizinosauroidea

 Oviraptorosauria

 Paraves 

 Avialae (Птицы)

 Troodontidae

 Dromaeosauridae


Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]