Гармонія азійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Harmonia axyridis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гармонія азійська
Harmonia axyridis
Harmonia axyridis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Сонечка (Coccinellidae)
Підродина: Coccinellinae
Рід: Гармонія
Вид: Гармонія азійська
Harmonia axyridis
Посилання
Вікісховище: Category:Harmonia axyridis
Віківиди: Harmonia axyridis

Гармонія азійська, або далекосхідна, або сонечко-арлекін (Harmonia axyridis (Pallas, 1773)) — жук, один з видів роду Гармонія родини кокцинелідових (Coccinellidae). Природний ареал — східна Азія; вид є високоінвазивним і на сьогодні заселив всі континенти, окрім Австралії.

Опис виду[ред. | ред. код]

Гармонія азійська є «типовим» сонечком за формою і деталями будови.

Жук, як правило, має великі для сонечок розміри: 5,5-8,5 мм і більш куполоподібну форму, ніж європейські види.

Типовий варіант забарвлення — «сукцінея»

На «спині» в нормі забарвлення у вигляді кількох рядів чорних цяток на рудому (від брудно-помаранчевого до червоного) тлі. Цей вид сонечка нерідко називають 19-крапковим сонечком.

Ще однією особливістю гармонії є білий колір передньоспинки із «M»-подібним (або W-подібним) чорним рисунком. У гармонії завжди червонувато-коричневі ноги і коричневий колір низу черевця навіть у меланістичних форм.

Ці особливості відрізняють гармонію азійську від місцевих європейських видів концинелід.

Мінливість[ред. | ред. код]

Мінливість забарвлення гармонії азійської

Забарвлення гармонії надзвичайно мінливе. Три основні варіанти забарвлення надкрил (відомі також інші кольорові форми, зокрема, у вихідному ареалі):

  • червоний або помаранчевий фон з чорними плямами (відомий як форма «succinea»),
  • чорний з чотирма червоними плямами (форма «spectabilis»)
  • чорний з двома червоними плямами (форма «conspicua»).

Саме через мінливість вид нерідко означають назвою «сонечко-арлекін» (harlequin ladybird). Також його нерідко називають «Хеловін-сонечком» (Halloween lady beetle), оскільки для нього властива поява в будинках і на садибах в кінці осені, на Хеловін[1][2].

Розселення гармонії по світу[ред. | ред. код]

Природний ареал гармонії — Забайкалля, Китай і Далекий Схід.

Причини появи у Європі дискусійні. Вважається, що вид проник випадково разом з китайськими товарами, проте існує також гіпотеза, що його завозили для обмеження розмноження в теплицях та розплідниках рослин попелиць.

Вид є високоінвазивним і на сьогодні заселив всі континенти, окрім Австралії. В Україні активна інвазія йде з заходу на схід. Вид вже поширений в усіх прикарпатських і подільських областях та у Придніпров'ї.

Типове зимівельне скупчення гармонії

Основна хвиля інвазії в Україні пройшла протягом 2008—2012 років.

2013 року гармонія досягла у своєму поширенні сходу України, і її вже виявлено на Харківщині, зокрема в окол. смт Васищеве[3].

Моніторинг інвазії цього виду сонечок в Україні ведуть всі зоологічні центри, зокрема й Інститут зоології НАН України. На сайті «Моніторинг біорізноманіття в Україні» вміщено методичні рекомендації щодо виявлення цього виду комах[4].

Скупчення перед зимівлею сонечка реєструються восени не тільки в приміщеннях, але і на скелях, наприклад, скелі в ок. с. Дениші.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. R. L. Koch (2003). The multicolored Asian lady beetle, Harmonia axyridis: A review of its biology, uses in biological control, and non-target impacts (PDF). Journal of Insect Science. 3: 32. PMC 524671. PMID 15841248. Архів оригіналу (PDF) за 4 серпня 2012. Процитовано 14 вересня 2013.
  2. The Harlequin Ladybird Survey. 20 липня 2009. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 3 липня 2010.
  3. Лобода Б. Ентомологічні екскурсії в окол. Васищева. 11.09.2013. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 14 вересня 2013.
  4. Моніторинг поширення інвазійного виду сонечка Harmonia axyridis [Архівовано 24 вересня 2012 у Wayback Machine.] // Моніторинг біорізноманіття в Україні, 2013

Джерела[ред. | ред. код]