Мізида аномальна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hemimysis anomala)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мізида аномальна

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Вищі ракоподібні (Malacostraca)
Ряд: Мізиди (Mysida)
Родина: Мізидові (Mysidae)
Рід: Hemimysis
Вид: Мізида аномальна
Hemimysis anomala
Georg Sars, 1907
Посилання
Вікісховище: Hemimysis anomala
EOL: 1037080
ITIS: 90568
NCBI: 236576

Мізида аномальна (Hemimysis anomala) — дрібний вид ракоподібних родини мізидових.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Ендемік Азово-Чорноморського та Каспійського басейнів. Зустрічається у Азовському, Чорному морях, на східному узбережжі Каспійського моря, у пониззях Дніпра і Дністра. Акліматизована у Дніпровському, Сімферопольському і Чорнорічинському водосховищах. Вид акліматизовано в Дубоссарському (Молдова) та Каунаському (Литва) водосховищах. Знайдена у Балтійському морі у 1992 році та у Великій Британії у 2004. У 2006 році була знайдена на Великих озерах у Північній Америці, в які потрапила ймовірно з баластом кораблів[1].

Будова[ред. | ред. код]

Невеликі ракоподібні розмірами від 6 до 13 мм, самиці трохи більші за самців. Грудні кінцівки мають примітивну будову, черевні частково редуковані, хвостові добре розвинені. Тіло напівпрозоре, кольору слонової кістки з червоними плямами пігменту на карапаксі та тельсоні. Важливою таксономічною ознакою є форма тельсону (кінцевий членик черевця вищих раків).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тельсон H. anomala (А) та M. relicta (В).
Зграя Hemimysis anomala біля пірсу

Тривалість життя близько 9 місяців. Віддають перевагу солонуватій воді, але можуть зустрічатись у прісній воді (евригалінна форма, водиться у воді з солоністю від 0,5 до 18‰). Оптимальна температура води 9 — 20 °C, взимку може витримувати температури близько 0 °C, але при цьому значна частина популяції гине. Придонні організми, живуть у водоймах з кам'янистим або піщаним ґрунтом, але іноді можуть зустрічатися на глинистому дні, тримаються як правило на ділянках з підводною рослинністю. Живуть на глибинах від 0,5 до 50 м, зазвичай на глибині 6 — 10 м. Нічні тварини, вдень ховаються в природних укриттях на дні або тримаються в тіні підводних предметів. В сутінках збираються в зграї в поверхневих шарах води. Молодь завжди тримається окремо від дорослих особин, зазвичай ближче до поверхні, можливо уникаючи канібалізму. Тварини досить швидко плавають, долаючи за секунду кілька сантиметрів.

Всеїдна тварина. Живиться переважно зоопланктоном, також може споживати фітопланктон та детрит. Іноді спостерігається канібалізм. Молоді особини споживають переважно фітопланктон, кількість зоопланктону у раціоні збільшується пропорційно розмірам[2].

Розмноження[ред. | ред. код]

Період розмноження триває з квітня до жовтня. За рік самиця може відкладати яйця 2 — 4 рази. Кількість яєць коливається від 6 до 66, самиця виношує запліднені яйця. Розвиток прямий (без перетворення), проходить у виводковій сумці матері. Молодь перетворюється на дорослих особин приблизно на 45 добу.

Значення[ред. | ред. код]

Мізида аномальна занесена до Червоної книги України. Чисельність в Україні зменшується внаслідок забруднення річок[3]. В США вважається шкідливою твариною, оскільки конкурує з молоддю риб за кормову базу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розповсюдження. Архів оригіналу за 14 травня 2009. Процитовано 11 січня 2010. 
  2. Будова та спосіб життя. Архів оригіналу за 22 травня 2007. Процитовано 11 січня 2010. 
  3. Червона книга України. Архів оригіналу за 20 лютого 2009. Процитовано 11 січня 2010.