Hummer

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Га́ммер (англ. Hummer) — марка автомобілів General Motors.

Історія марки[ред. | ред. код]

Hummer H3
Hummer-лімузин

Марка зародилася в результаті конверсії американського армійського позашляховика HMMWV M998 (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), скорочено «Га́мві» (англ. HUMVEE).

Розробкою позашляховика займалася північноамериканська компанія AM General. Початок проєкту HMMWV було покладено 1979 року. Метою проєкту була розробка автомобіля, повністю відповідного чималим армійським вимогам.

HMMWV в Афганістані
HMMWV
Hummer H2 2008

1981 року «Гамві» був прийнятий на озброєння армії США і став всесвітньо відомим після участі у війні у Перській затоці проти Іраку. Сьогодні «Гамві» стоїть на озброєнні армій більше 40 країн світу і виробляється в різних модифікаціях, що робить його справді багатоцільовим військовим транспортом.

1992 року почалося виробництво цивільної моделі «Гамві», яка й отримала назву Hummer H1. Виробництвом цивільної моделі зайнялася північноамериканська компанія General Motors. Цивільна версія позашляховика відрізнялася від військової всього декількома змінами.

Літом 2008 року у зв'язку з фінансовим положенням General Motors і сильним падінням попиту на продукцію Hummer корпорація ухвалила рішення про продаж марки. Майже рік велися перемовини з потенційними покупцями з Китаю, Індії, Росії й інших країн. У результаті вибір був зупинений на китайській компанії Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co, з якою 2 червня 2009 року (через день після оголошення про банкрутство GM) був підписаний Меморандум про взаєморозуміння, — попередня угода про продаж бренду.

24 лютого 2010 року GM заявила про початок процедури ліквідації бренду Hummer, унаслідок зриву операції з боку китайських регуляторних державних органів.[1]

26 травня 2010 р. з конвеєра заводу General Motors в американському Шрівпорте (штат Луїзіана) зійшов останній позашляховик марки Hummer. Після припинення виробництва автомобілів Hummer підприємство робить випуск Chevrolet Colorado і GMC Canyon.

Порівняння Hummer H1 і HMMWV[ред. | ред. код]

Цивільна модифікація H1 повністю заснована на військовій моделі HMMWV. На відміну від військового HMMWV, в цивільній модифікації відсутня броня і озброєння, за рештою технічних характеристик він повністю повторює військову модель. Так само, в стандартній комплектації цивільної моделі H1 присутні салон підвищеного комфорту, зручні сидіння, аудіосистема і клімат-контроль. Окрім цього, в цивільній моделі була змінена електрична схема, яка стала 12-вольтовою і включає дві 12-вольтові батареї, увімкнених паралельно, на відміну від військового HMMWV, де дві батареї увімкнено послідовно для отримання 24 вольт.

Модельний ряд[ред. | ред. код]

На сьогоднішній день припинений випуск всіх моделей Hummer.

  • Hummer H1 (модель була знята з виробництва в червні 2006 року)
  • Hummer H2 (модель була знята з виробництва в 2009 році)
  • Hummer H3 (модель була знята з виробництва в травні 2010 року)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Hummer — ликвидация [Архівовано 28 лютого 2010 у Wayback Machine.], auto.mail.ru, 25.02.2010