Гібон швидкий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hylobates agilis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гібон швидкий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Гібонові (Hylobatidae)
Рід: Гібон (Hylobates)
Вид:
Гібон швидкий (H. agilis)
Біноміальна назва
Hylobates agilis
F. Cuvier, 1821

Гібон швидкий[1] (Hylobates agilis) — вид приматів з роду Hylobates родини Гібонові.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індонезія (Калімантан, Суматра); Малайзія (півострів Малайзія); Таїланд. У південній частині Суматри, популяції були виявлені до 1400 метрів. Мешкає в тропічних лісах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Середня вага становить 5,4 кг для самиць і 5,8 кг для самців; довжина тіла від 40 до 60 сантиметрів. Це тварини худої статури, з довгими руками і пальцями, хвіст відсутній. Забарвлення різне, в тому числі чорне, коричневе, світло-коричневе і червоно-коричневе. Обидві статі мають білі брови. У сіро-коричневого кольору самців (але не чорних) є яскраві (білі-сірі або світло-коричневі) щоки, які відсутні у самиць.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Це деревні й денні примати є, насамперед, плодоїдними (що віддають перевагу фруктам з високим вмістом цукру, наприклад, інжир), але вони також споживають молодеі листя і комах. Група живе на певній території, котру захищає співом, часто дуетом, рано вранці.

Період вагітності складає близько семи місяців. Самиці народжують одне дитинча, а пара може розмножуватись 5—6 раз за час їх репродуктивного життя. Дитинча стає статевозрілим у віці близько 8 років. Більшість самиць піклується про потомство біля двох років. Нащадки залишаються з батьками поки не досягають статевої зрілості, потім розходяться з рідної групи. Повідомлена тривалість життя у неволі становить 44 років. Дикі тварини, ймовірно, не живуть так довго.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид перебуває під загрозою перетворення їх лісових місцеперебувань. У Таїланді є також полювання. Вид занесений в Додаток I СІТЕС. Мешкає в ряді ПОТ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 162.

Посилання[ред. | ред. код]