Ikaruga

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це стаття про відеогру. Про місто Ікаруґа див. статтю Ікаруґа


Ikaruga
Обкладинка версії для Dreamcast
Обкладинка версії для Dreamcast
Розробник
Видавець

Світ Treasure Японія Sega
Японія ESP Software

Японія США PAL Atari
Дистриб'ютор Steam, Nintendo eShop, Google Play, Microsoft Store, PlayStation Store і Epic Games Store
Жанр(и) Shoot 'em up
Платформа
Дата випуску

Arcade
Японія 20 грудня 2001
Dreamcast
Японія 5 вересня 2002
GameCube
Японія 16 січня 2003
США 15 квітня 2003
PAL 23 травня 2003
Xbox Live Arcade
Світ 9 квітня 2008
Android
Світ 18 січня 2013
Microsoft Windows

Світ 18 лютого 2014
Режим гри однокористувацький, гра вдвох
Мова англійська[1] і японська[1]
Вік. обмеження ESRB: E
Творці
Продюсер Treasure[d]
Режисер(и) Hiroshi Iuchid
Композитор(и) Hiroshi Iuchid
Технічні деталі
Носій CD-ROM, завантаження з Мережі
Офіційний сайт

Ikaruga (яп. 斑鸠) — відеогра жанру shoot 'em up 2001 року, розроблена і видана Treasure. Гра була випущена 2001 році для аркадної системи Sega NAOMI, згодом на Dreamcast в Японії, а потім у всьому світі на GameCube, і на Xbox Live Arcade 9 квітня 2008. 18 січня 2013 гра була портована на Android[2], 18 лютого 2014 на Microsoft Windows. Ikaruga є духовним послідовником ранішої гри Treasure — Radiant Silvergun.

Геймплей складається зі стрільби по ворогах, які мають, завдяки використовуваній енергії, дві полярності: чорну або білу (червону або синю). Літак гравця може змінювати полярність, отримуючи переваги чи навпаки, вразливість.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравець протистоїть ворогам двох різних полярностей (Windows-версія)

Основи[ред. | ред. код]

Гравець керує літаком, що повинен знищувати численних ворогів шляхом стрілянини і уникати їхніх атак. При цьому його літак руйнується від навіть одного влучання, або доторку до ворога. Він, як і вороги, може мати дві полярності: чорну або білу. Полярність визначає вразливість і кількість очок за влучні постріли.[3]

Гра складається з 5-и рівнів. Кожен рівень в кінці оцінюється, відповідно до влучань, набраних очок і витрат життів, за шкалою від C до S++. Є три рівні складності: Легкий, Середній і Важкий. Боси, які зустрічаються в кінці кожного рівня, атакують впродовж певного часу, після чого відступають, якщо не будуть доти знищені.

Ikaruga, хоч і має двовимірний ігровий процес, використовує повністю тривимірні фони і моделі. Орієнтацію екрану можна змінювати з вертикальної на горизонтальну.

Полярності[ред. | ред. код]

Геймплей Ikaruga побудований на взаємодії полярностей. Тільки кулі протилежної полярності можуть знищити літак гравця. Якщо куля влучає в літак, коли він має таку саму полярність, куля поглинається і заряджає спеціальну шкалу. Коли шкала хоч трохи заповнена, її заряд можна використати для пострілу з потужної самонавдної зброї, але рівень заряду визначає кількість і силу самонавідних пострілів. Перемикання полярності літака також змінює колір його куль, які вражають ворогів обох полярностей, але протилежні завдають вдвічі більше ушкоджень. Боси і скупчення звичайних ворогів можуть обстрілювати кулями різної полярності одночасно, тому гра вимагає швидкої реакції та продумування тактики.

Система «ланцюжків»[ред. | ред. код]

Гра має систему «ланцюжків» ворогів, коли три вороги тієї ж полярності руйнуються послідовно. Що більше підряд ворогів знищується таким чином, тим більше очок за це дається, зрештою нагороджуючи гравця додатковими життями для літака.

Максимум зараховується 8 «ланцюжків», що дає до 25600 очок[4].

Фабула[ред. | ред. код]

Передісторія до гри подається в буклеті, що постачається в комплекті з грою. Між рівнями з'являються текстові повідомлення з думками пілота.

За кілька років до подій гри в невеликій острівній державі Хорай (Horai) було знайдено кристалічний об'єкт, який дав країні величезну силу і допоміг розвинути технології. Лідер нації, Тенро Хорай (Tenro Horai), назвав об'єкт «Силою богів». Незабаром Тенро та його послідовники, які називали себе «Божественними», почали завойовувати сусідні країни одну за одною «в ім'я миру».

Федерація Тенкаку (Tenkaku) виступила проти Хорай. Вона використовувала винищувачі Хіттекай (Hitekkai), але зрештою програла і була майже повністю знищена. Однак, один пілот на ім'я Шинра (Shinra, яп. 森羅) вижив після того, як був збитий.

Він впав в селі під назвою Ікаруґа, населеному літніми людьми, вигнаними Хорай, які витягли Шинру з-під уламків і вилікували його. Шинра пообіцяв перемогти Хорай, і сільські жителі доручили йому винищувач Ікаруґа, розроблений колишнім інжинерним генієм Аманаї (Amanai, яп. 天内) і Казаморі (Kazamori, яп. 風 守) за підтримки сільських лідерів. Схований в секретному підземному бункері і запущений за допомогою транспортного пристрою під назвою «Меч Акала[5]», цей винищувач використовував обидві полярності енергії Хорай, і міг перемикатися між ними.

При грі вдвох до Шинри приєднується жінка Каґарі (Kagari, яп. ), найманець Хорай, яка зазнала поразки від Шинри і перейшла на його бік, коли той пощадив її. Її корабель, Ґінкей (Ginkei), модифікований жителями Ікаруґи, отримав такі ж можливості, як і літак Шинри.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Steam — 2003.
  2. Ikaruga в PlayMarket. Архів оригіналу за 25 липня 2014. Процитовано 4 серпня 2014.
  3. May 31, Tyrone RodriguezUpdated:; Apr 9, 2018 8:33 pmPosted:; Am, 2003 7:00 (9 квітня 2003). Ikaruga GameCube Review. IGN (англ.). Процитовано 15 червня 2023.
  4. Ikaruga у Steam. store.steampowered.com (укр.). Архів оригіналу за 15 січня 2017. Процитовано 26 січня 2018.
  5. Божество-захисник у Ваджраяні

Джерела[ред. | ред. код]