Inia araguaiaensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Inia araguaiaensis
Череп і нижня щелепа голотипу
Череп і нижня щелепа голотипу
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Китоподібні (Cetacea)
Підряд: Дельфіновиді (Odontoceti)
Надродина: Платаністуваті (Platanistoidea)
Родина: Інієві (Iniidae)
Рід: Інія (Inia)
Вид: I. araguaiaensis
Inia araguaiaensis
Hrbek et al., 2014
Ареал арагуайської інії позначено синім, амазонської — зеленим, болівійської — червоним
Ареал арагуайської інії позначено синім, амазонської — зеленим, болівійської — червоним
Посилання
Вікісховище: Inia araguaiaensis
Віківиди: Inia araguaiaensis
Fossilworks: 288791

Inia araguaiaensis (Інія арагуайська) — південноамериканський вид річкового дельфіну з родини Інієві, виявлений в 2014 році у басейнах річок Арагуая й Токантінс, Бразилія (раніше вважали, що ці дельфіни належать до виду Інія амазонська)[1]. Чисельність арагуайської інії складає, за різними оцінками, 600–1500 особин[1].

Відмінності від близьких видів[ред. | ред. код]

Арагуайська інія найбільш споріднена з амазонською. Раніше їх і вважали одним видом. Самостійність нового виду була встановлена на основі порівняння послідовностей ядерної та мітохондріальної ДНК. Крім того, між амазонськими та арагуайськими дельфінами є малопомітні[1] морфологічні відмінності. Дещо сильніше арагуайські дельфіни відрізняються від болівійських (яких часто вважають підвидом амазонських)[1].

У арагуайської інії менше зубів, ніж у найближчих родичів (24–28 штук у половині кожної щелепи, тоді як у амазонської — 25–29, а у болівійської — 31–35). Крім того, у цих видів є деякі відмінності у розмірах черепу[1].

Еволюція[ред. | ред. код]

Судячи з відмінностей послідовностей ДНК, арагуайські та амазонські дельфіни розділилися близько 2 млн років тому. Це відбулося в той самий час, коли роз'єдналися річкові басейни Амазонки й Арагуая-Токантінс[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Hrbek T., Da Silva V. M. F., Dutra, N., Gravena W., Martin, A. R., Farias I. P. (2014). A New Species of River Dolphin from Brazil or: How Little Do We Know Our Biodiversity. PLOS ONE. 9 (1): e83623. doi:10.1371/journal.pone.0083623.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]