Інія амазонська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Inia geoffrensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інія амазонська
Інія амазонська
Інія амазонська
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Китоподібні (Cetacea)
Підряд: Дельфіновиді (Odontoceti)
Надродина: Платаністуваті (Platanistoidea)
Родина: Інієві (Iniidae)
Рід: Інія (Inia)
d'Orbigny, 1834
Вид: Інія амазонська
Inia geoffrensis
(Blainville, 1817)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Inia geoffrensis
Віківиди: Inia geoffrensis
EOL: 46559399
ITIS: 180407
МСОП: 10831
NCBI: 9725
Fossilworks: 63507

Інія амазонська (Inia geoffrensis) — вид ссавців із родини Інієві. Є три підвиди: I. g. geoffrensis у системі Амазонки в Бразилії, Перу та Еквадорі, I. g. boliviensis у Болівії, і I. g. humboldtiana в басейні річки Оріноко у Венесуелі та Колумбії. Недавні мітохондріальні та генетичні дослідження (Banguera-Hinestroza та ін., 2002) зміцнили морфологічні докази (da Silva, 1994) того, що болівійські інії еволюційно значно відрізняються від інших двох підвидів.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово Inia з мови ґуараю (тупійські мови), племені корінних індіанців Болівії, що населяють береги Ріо-Сан-Мігель, яким вони позначають цього дельфіна. Вид названо на честь Етьєна Жоффруа Сент-Ілера (1772-1844), провідного французького зоолога; суфікс -ensis має сенс приналежності.

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Країни проживання: Болівія, Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу та Венесуела.

Мешкає у ріках басейнів Амазонки та Оріноко. Плавають у затоплених лісах у багатоводний сезон, і часто шукають здобич серед коренів і стовбурів частково затоплених дерев. Коли ж рівень води падає, обирають глибокі ділянки річок поблизу гирл і великі річки.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. завдовжки від 1,6 до 2,8 м. Вага 98-200 кг, самці більші й важчі, ніж самиці.

Опис. Тіло кремезне, але дуже гнучке, тому що голова може рухатися у всіх напрямках, тому що шийні хребці не зливається. Писок довгий. Очі маленькі та непомітні, але функціональні. Забарвлення варіює від блідо-сірого до рожевого, зі спиною темнішою від черевної області. Хвостовий плавець широкий і трикутний, спинний плавник короткий, як кіль. Грудні плавники великі, широкі, веслоподібні.

Зубна формула: 22-35/22-35, загалом від 88 до 140 зубів.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Харчуються великою різноманітністю риб, молюсків і прісноводних черепах. Мабуть харчується частіше опівдні та пополудні. Рухається повільно. Це поодинокий вид, але може бути знайдений у парах. Майже ніколи не вистрибує з води і коли видихає, тільки показує свій спинний плавник. Беручи до уваги те, що швидкість води в басейні річок невисока, ці тварини здатні дуже добре маневрувати між деревами в затопленому лісі. Вони рухаються майже виключно по ехолокації. Самиця народжує одне маля після 11—12 місяців вагітності.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]