Japan Credit Bureau

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Japan Credit Bureau
Галузь промисловості фінансові послуги
Дата створення / заснування 1961
Логотип
Зображення
Країна  Японія
Член у W3C[1] і FIDO Allianced[2]
Організаційно-правова форма акціонерне товариство
Місце заснування Район Мінато
Розташування штаб-квартири Район Мінато
Офіційний сайт(яп.)
CMNS: Japan Credit Bureau у Вікісховищі

Japan Credit Bureau (яп. 株式会社ジェーシービー; JCB; укр. Японське кредитне бюро) — велика платіжна система. Штаб-квартира розташована в японській столиці — Токіо.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована в 1961 році. До 1968 року, завдяки придбанню Osaka Credit Bureau, JCB стала лідером ринку кредитних карток, які зараз[коли?] випускаються в 20 країнах світу[відсутнє в джерелі], а в 1972 році число емітованих карток перевищила 1 млн.[3]

З 1981 року JCB агресивно розширювала свою сферу діяльності, виходячи на ринки інших країн[джерело?]. На цей момент[коли?] JCB випускаються в 20 країнах[джерело?], де, зазвичай, афілійована з фінансовими інститутами, що мають ліцензію на випуск таких карток. Усі міжнародні операції проходять через дочірню структуру, JCB International Credit Card Co., Ltd, де материнська компанія має 100 % акцій.

У 1982 році була емітована перша золота картка.[3]

У 1985 — випущена перша картка в Гонконзі, за межами Японії.[3]

У червні 1990 була випущена перша картка JCB в Європі.

В США, JCB картки відомі мало і використовуються набагато рідше, ніж Visa, MasterCard, Discover Card або American Express. Однак ці картки приймають у різних готелях, авіакомпаніях, магазинах Apple, а також у компаніях, що надають в оренду автомобілі. За допомогою JCB можна розплатитися в американських супермаркетах, автозаправках, мережах японських ритейлерів.

Для збільшення точок прийому карток JCB уклала партнерську угоду з American Express, тому в країнах південно-східної Азії, Австралії, а також власне в Японії ці картки мають приблизно рівні можливості.[3] 23 серпня 2006 компанія вступила в альянс із Discover Network. Був підписаний довгостроковий контракт, за яким картки JCB приймають скрізь, де приймають картки Discover Network, і навпаки. На сьогоднішній день[коли?] альянс продовжує свою роботу.[4]

Загальна кількість користувачів системи становить приблизно 59 млн осіб, що купують щорічно товари та послуги на суму в 62 млрд доларів. Картки приймаються до оплати в 11 млн точок у 190 країнах світу.[5]

Крім того, вони дозволяють мандрівникам з Японії, Китаю, Кореї в країнах Європи, Азії та північної Америки користуватися безкоштовним інтернетом в аеропортах.

Система JCB надає клієнтам широкий спектр послуг, аналогічний іншим платіжним системам. Це операції з банківським рахунком за допомогою картки; бронювання готелів, квитків; оплата послуг у різних точках світу; оплата покупок через інтернет тощо. За статистикою, середнє списання коштів з картки JCB в США становить $ 250, American Express — $ 125 , у Visa — тільки $ 50. Клієнти, що використовують цю систему, витрачають у середньому більше тих клієнтів, які користуються послугами інших компаній. Пояснюється це в першу чергу тим, що більша частина власників JCB — японці, які мають досить високий рівень життя. З іншого боку, число випущених на сьогодні карток JCB менше числа карток Visa більш ніж в 20 разів.

Крім Японії, ці картки використовуються в Гонконзі, США, Кореї, Таїланді, Великій Британії, Німеччині, Сінгапурі, Австралії, Індонезії, Філіппінах, Нідерландах, Китаї, Швейцарії, Італії, Іспанії, Малайзії і Новій Зеландії.[6]

В Україні мережа еквайрингу JCB на базі Приватбанку запланована на весну 2020 року[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.w3.org/Consortium/Member/List
  2. https://fidoalliance.org/members/
  3. а б в г Karol ďż˝wiruk (9 квітня 2003). JCB - wyjątkowy styl i klimat traktowania posiadacza karty. - Świat Kart Płatniczych. Архів оригіналу за 22 квітня 2012. Процитовано 12 червня 2013. (пол.)
  4. Using Your Discover card in Asia. Архів оригіналу за 13 грудня 2011. Процитовано 12 червня 2013.
  5. Merchants — FAQ. Архів оригіналу за 9 лютого 2013. Процитовано 12 червня 2013.
  6. Довідка про платіжну систему. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 12 червня 2013.
  7. ПриватБанк та JCB International підписали угоду про еквайринг платіжних карток JCB в Україні. Архів оригіналу за 2 листопада 2019. Процитовано 2 листопада 2019.

Посилання[ред. | ред. код]