Juniperus brevifolia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Juniperus brevifolia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Яловець (Juniperus)
Вид:
J. brevifolia
Біноміальна назва
Juniperus brevifolia
(Seub.) Antoine, 1857

Juniperus brevifolia (яловець азорський[1]) — вид хвойних рослин родини кипарисових. Етимологія: лат. brevis — «короткий», i — сполучна голосна, folius — «листя»[2].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид росте на всіх островах Азорських островів (Португалія), де є ендемічним (див. Список ендемічної флори Азорських островів), за винятком острова Грасіоса. J. brevifolia можна знайти в різних місцях проживання; прибережних чагарникових районах з Myrica faya і Erica azorica; гірських чагарникових районах з Calluna vulgaris; первинних чагарникових районах на лавових потоках з E. azorica, C. vulgaris, Vaccinium cylindraceum; ялівцево-лаврових азорських лісах; ялівцево-падубних азорських лісах; як чистих так і ялівцево-сфагнових або лісах на торфовищах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Це кущ або невелике дерево, що досягає висоти 6 м і діаметром стовбура до 50 см. Листки вічнозелені, голчасті, ростуть по три, сизо-зелені, 4–10 мм і 1–3 мм шириною. Рослина дводомна, з окремими чоловічими і жіночими особинами. Насіннєві шишки ягодоподібні, зелені, дозрівають протягом 18 місяців до оранжево-червоного кольору з перемінним рожевим восковим нальотом; вони мають сферичну форму, діаметр 6–9 мм. Чоловічі шишки жовті, 2–3 мм завдовжки, і падають незабаром після того як проливають пилок на початку весни.

Використання[ред. | ред. код]

Історично J. brevifolia був використаний в лісовому господарстві, будівництві меблів, інфраструктури та судів. Азорські острови були дуже важливим портом заходу для португальських вітрильників найближчі з або в Бразилії, Африці та Індії в 15-му, 16 і 17 століть. Тепер дуже рідко використовується.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Поточними загрозами є розширення сільськогосподарських угідь і вплив худоби, а також лісове господарство, особливо створення плантацій Cryptomeria japonica і Eucalyptus globulus. Ці заходи викликали великий занепад субпопуляцій, особливо в гірських районах вище 500 м. Можливо, нинішньою великою загрозою є конкуренція з боку чужорідних видів, особливо Pittosporum undulatum на більш низьких висотах, Hedychium gardnerianum на великих висотах і, на о. Сан-Мігель, Clethra arborea.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Dictionary of Botanical Epithets [Архівовано 12 квітня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]