Juniperus rigida

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Juniperus rigida
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Яловець (Juniperus)
Вид:
J. rigida
Біноміальна назва
Juniperus rigida
Siebold et Zucc., 1846

Juniperus rigida (яловець храмовий[1]) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай (Ганьсу, Хебей, Хейлунцзян, Цзілінь, Ляонін, Внутрішня Монголія, Нінся, Цинхай, Шеньсі, Шаньсі); Японія (Хоккайдо, Хонсю, Кюсю, Сікоку); Корея, КНДР; Монголія; Російська Федерація (Приморьє, Сахалін). В Японії, знайдений на 100–1000 м над рівнем моря. У Китаї росте в сухих гірських районах на до 2200 м над рівнем моря. Рідкісний в Росії, де росте тільки на пд. Уссурійського краю, на вапнякових скелях і піщаних берегах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Це кущі або невеликі дерева до 10 м, дводомні (рідко однодомні); крона пірамідальна або циліндрична; гілки висхідні або горизонтальні. Кора тонка і луската, червоно-коричнева, пізніше сіра, борозниста на старих деревах. Листки ростуть по 3, зелені знизу, лінійно-голчасті, товсті, «V» -подібний в поперечному перерізі, 1–2.3 см × ≈ 1 мм, жорсткі, глибоко рифлена з вузькими, білими жиловими смугами зверху, вершина різко загострена. Пилкові шишки еліпсоїдні або майже кулясті, 3–5 мм. Шишки світло-коричнево-сині або синювато-чорні при дозріванні, зазвичай тьмяні, кулясті, 6–8 мм в діаметрі. Насіння часто суб-яйцеподібні, смолисте, коричневе, ≈ 6 мм у довжину, шириною 3 мм, невиразно 4-ребристі, верхівці тупі або закруглені. Насіння дозріває з кінця другого року до кінця літа на третій рік. 2n = 22.

Використання[ред. | ред. код]

Зазвичай висаджують в садах і на території храмів у Японії, іноді в Кореї та Китаї. Деревина використовується локально для виготовлення меблів, різьби по дереву та інших побутових потреб.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Ніяких конкретних загроз не було визначено для цього виду. Цей вид зустрічається в кількох ПОТ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]