Key

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Key
Тип приватна компанія (підрозділ Visual Arts)
Галузь індустрія відеоігор
Спеціалізація Індустрія відеоігор
Засновано 21 липня 1998
Засновник(и) Маеда Дзюн
Оріто Сіндзі
Хіноуе Ітару
Штаб-квартира Кіта-ку, Осака, Японія
Територія діяльності Японія
Продукція Kanon
Air
CLANNAD та ін.
Власник(и) Visual Arts (компанія)
key.visualarts.gr.jp
CMNS: Key у Вікісховищі

Key — японська комп'ютерна студія, що спеціалізується на випуску візуальних новел.

Студія заснована 21 липня 1998 року, як підрозділ японської компанії Visual Arts. Штаб-квартира розташована у місті Осака, Японія.

Перший же проєкт компанії, візуальна новела Kanon, що вийшла в червні 1999 року, виявився вельми успішною. Kanon не раз потрапляла в список найпопулярніших ігор на платформах ПК[1] та PS2[2]. Загальний тираж проданих копій на всіх платформах (за виключенням PSP) становить більше 300,000 копій. Наступний проєкт студії: гра Air вийшла у вересні 2000 року. Air стала найуспішнішою грою на платформі ПК у Японії в 2000 році[3].

Хоча попередні проєкти студії містили в собі елементи ероге (тобто еротичні чи порнографічні зображення), Key відійшли від цього тренда у наступному своєму проєкті Clannad, що вийшов у квітні 2004 року.

Наступний та останній в наш час[коли?] проєкт студії: візуальна новела Kud Wafter вийшла у червні 2010 року.

Key є активним учасником ярмарку аніме і манґа-продукції «Комікет» починаючи з 1999 року, дебютувавши на ній грою «Kanon».

У 2001 році компанія Visual Art's/Key створює свій власний звукозаписний лейбл «Key Sounds Label» для видання музичних альбомів і синглів за власними творами, а в грудні 2007 року запускає власне інтернет-радіо «Key Net Radio»

Крім роботи у ігровій індустрії, компанія співпрацювала з видавництвом ASCII Media Works та студією P.A. Works при створенні серіалу Angel Beats!.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PEAKS PCnewsWEB (Japanese). Peakspub. Архів оригіналу за 27 грудня 2005. Процитовано 16 грудня 2010. 
  2. 読者が選ぶ MY BEST ギャルゲーランキング 電撃G'smagazine.com [Reader Chosen MY BEST Girl Game Ranking Dengeki G's magazine.com] (Japanese). ASCII Media Works. Архів оригіналу за 11 жовтня 2007. Процитовано 16 грудня 2010. 
  3. Amazon store with ranking list for highest selling bishōjo games of 2000 (Japanese). Amazon.com. Архів оригіналу за 1 жовтня 2011. Процитовано 16 грудня 2010. 

Посилання[ред. | ред. код]