Klaus Mitffoch

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Klaus Mitffoch
фотографія
Основна інформація
Жанр пост-панк
Роки 19791984
Країна Польща Польща
Склад Лех Янерка, Кшиштоф Поцєха, Веслав Мрозік, Марек Пухала
Колишні
учасники
Казімєж Сич
(пол.)

Klaus Mitffoch — польський пост-панк гурт, утворений 1979 року у Вроцлаві Лехом Янеркою[1]. Оригінальним складом гурту було записано лише один альбом, який вважають переломним в історії польської музики[2], а часто і найкращим альбомом в історії польського року[1].

Текстам гурту притаманний антикомуністичний зміст. Найбільш відомими творами гурту є пісні Siedzi, Strzeż się tych miejsc, Śmielej та Jezu jak się cieszę.

Історія[ред. | ред. код]

Перший виступ гурту відбувся у Вроцлавському клубі Індекс, куди будь-хто міг зайти, під'єднатися до підсилювачів і зіграти кілька пісень. Публіка клубу надзвичайно добре сприйняла цей імпровізований виступ гурту, в результаті чого музиканти зробили висновок, що те, що вони роблять має якийсь сенс і варто продовжувати. Початково до гурту увійшли: Лех Янерка (вокал, бас-гітара), Кшиштоф Поцєха (гітара), Веслав Мрозік (гітара) і Казімєж Сич (барабани). Згодом місце барабанщика зайняв Марек Пухала. Але, навіть попри успішний виступ в Індексі, група могла і не створитися, оскільки Лех Янерка з дружиною і двома дітьми збирався виїжджати до Сполучених Штатів. Так би й сталося, якби не молодший брат, який упросив Леха відтермінувати свій виїзд, оскільки він одружувався і хотів, аби брат з родиною були присутніми на його весіллі, яке було призначене на 13 грудня 1981 року. В цей день в Польщі було введено Воєнний стан і після цього ні про який виїзд до США не могло бути й мови. Це був єдиний випадок, коли введення Воєнного стану посприяло розвитку польськї рокмузики[3].

В червні 1983 року гурт розділив друге місце з гуртом Azyl P у Загальнопольському турнірі молодих талантів (перше місце не було присуджено). Нагородою був запис двох синглів: Ogniowe strzelby / Śmielej і Jezu jak się cieszę / O głowie. 1985 року гурт завдяки співпраці зі студією звукозапису Tonpress видав альбом Klaus Mitffoch, записаний ще у 1984.

Гурт розпався в серпні 1984 року. Лех Янерка розпочав сольну кар'єру, співпрацюючи з колишнім гітаристом гурту Кшиштофом Поцєхою.

1986 року гурт повернувся на сцену зі зміненою назвою Klaus Mit Foch та іншим складом — без Леха Янерки та Кшиштофа Поцєхи. Замість них в гурті з'явилися Збігнев Каптурський (вокал і гітара), Яцек Федоровіч (бас-гітара), Павел Хилінський (вокал). 1988 року гурт записав альбом Mordoplan.

1989 року гурт Klaus Mit Foch розпався.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • Klaus Mitffoch (1985)
  • Mordoplan (1988) (як Klaus Mit Foch)

Концертні альбоми[ред. | ред. код]

  • Live sierpień 1984 (дві касети студії Fala, F 013/014) (1984)[4]

Сингли[ред. | ред. код]

  • Ogniowe strzelby / Śmielej (1983)
  • Jezu jak się cieszę / O głowie (1983)
  • Siedzi / Tutaj wesoło (1984)

Посилання[ред. | ред. код]

Альбом Klaus Mitffoch на YouTube [Архівовано 25 листопада 2021 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Leszek Gnoiński, Jan Skaradziński: Encyklopedia polskiego rocka. In Rock, 1996, s. 231
  2. Klaus Mitffoch — biografia — MiastoMuzyki.pl. Архів оригіналу за 11 червня 2011. Процитовано 6 грудня 2012.
  3. Klaus Mitffoch - "Klaus Mitffoch" (odcinek 24, część 1) (uk-UA) , архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 25 листопада 2021
  4. обкладинки касет