L.A. Woman (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«L.A. Woman»
Пісня гурту The Doors
з альбому L.A. Woman
Випущено 19 квітня 1971
Жанр Блюз-рок
Мова англійська
Тривалість 7:57
Лейбл Elektra
Автор слів Джим Моррісон
Продюсер Брюс Ботнік, The Doors
Композитор The Doors

Музичне відео
«L.A. Woman» на YouTube

L.A. Woman (укр. Жінка з Лос-Анджелесу) — це пісня каліфорнійського гурту «The Doors».

Вона є п'ятою композицією, на однойменному альбомі «L.A. Woman», якому судилося стати останнім студійником «Doors» записаним з Джимом Моррісоном.

Історія[ред. | ред. код]

Композиція була записана протягом кінця грудня 1970, та першими числами січня 1971-го року. Моррісон записав свою вокальну партію у ванній кімнаті, яка була обрана через природну реверберацію приміщення. Марк Бенно виконав партії ритм-гітари, а Джеррі Шефф зіграв на басу.

Навесні 1971, «The Doors» представили своєму продюсеру Полу Ротшильду, демо-записи нових пісень. Полу не сподобався новий матеріал. Серед них була Жінка з Лос-Анджелесу, яка згодом дала назву всій платівці.

Текст пісні[ред. | ред. код]

«L.A. Woman» була відчайдушним салютом Джима Лос-Анджелесу, місту, яке здавалося Джиму тоді хворим і огидним. «Ти — удачлива юна леді в Місті Світла? Чи всього лише ще один втрачений ангел — у Місті Ночі». Лос-Анджелес був для Джима «містом ночі» (він узяв цю фразу з роману Джона Речі) і в іншій строфі він це описав: «Рухаючись твоїми вільними вулицями / Мандруючи опівнічними алеями / Поліцейські в машинах, бари з танцівницями топлес / Ніколи не помічаєш жінку — / таку самотню, таку самотню …» За цим слідувала страшніша думка: «Мотель гроші вбивство безумство / Змінімо настрій із радісного на смуток». У наступній строфі він звертався сам до себе з анаграмою слів «Джим Моррісон» («Jim Morrison»): «Mr. Mojo Risin'».

Окрім неї, на альбомі, автобіографічні посилання має останній трек платівки — «Riders on the Storm». Однак він більш мелодійний, джазовий та зіграний у спокійному темпі.

Над записом працювали[ред. | ред. код]

The Doors
Запрошені музиканти

Додаткові факти[ред. | ред. код]

  • У 1985 році, через 14 років після смерті Джима Моррісона, Рей Манзарек створив кліп на цю пісню. Він був у ротації на каналі MTV і потрапив до документального фільму Dance on Fire.
  • 4 серпня 2010-го року, на аукціоні в графстві Беркшир, Велика Британія, за £ 13000, був проданий чорновик з текстом L.A. Woman написаним Моррісоном - жовтий папірець лінійованого паперу формату А4.[1]

Кавери[ред. | ред. код]

Своїми кавер-версіями L.A. Woman відмітилися такі виконавці як Jane's Addiction, Біллі Айдол, Particle, Leningrad Cowboys. Також англійський ді-джей та продюсер Пол Окенфолд - зробив свій ремікс пісні.

Посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. "Paul Fraser Collectibles" <http://www.paulfrasercollectibles.com/section.asp?catid=26&docid=4068 [Архівовано 18 березня 2012 у Wayback Machine.]>