Lacerta schreiberi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lacerta schreiberi

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Справжні ящірки (Lacertinae)
Рід: Lacerta
Вид: L. schreiberi
Lacerta schreiberi
(Bedriaga, 1878)

Посилання
Вікісховище: Lacerta schreiberi
Віківиди: Lacerta schreiberi
EOL: 792821
МСОП: 11113

Lacerta schreiberi (ящірка Шрайбера) — представник роду Ящірок родини Справжні ящірки.

Опис[ред. | ред. код]

Великий вид, близько 13,5 см довжиною без врахування хвоста й 38 см довжиною з хвостом. Lacerta schreiberi відома яскравим забарвленням. Спина зелена з чорними плямами, голова і шия яскраво-сині. Низ самця жовтий. Самиця коричнево-зелена з світло-коричневою головою і обширними чорними плямами. Забарвлення неповнолітніх схоже на вигляд дорослої самиці.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Раціон складається з комах, рептилій, молодих птахів і фруктів. Цей денний вид активний тільки при пошуках їжі. L. schreiberi активні з березня по вересень, спарювання відбувається в квітні або травні. У середньому самиці відкладають від 11 до 18 яєць в червні. Не захищає територію , але протистояння між самцями не є рідкістю. Самці часто мають тривалий фізичний контакт з самицею, щоб запобігти конкуренції зі спаровування.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Країни проживання: Португалія; Іспанія. Вид може бути знайдений від близько до рівня моря в 2100 м над рівнем моря. Живе у вологих, густих областях чагарників, на краях лісів, у рідколіссях (листяних, змішаних і соснових), берегах річок і струмків. Особливо тісно пов'язаний з потоками в південній частині ареалу.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид чутливий до змін середовища проживання. Популяціям на півдні Іспанії загрожує втрата середовища існування, в основному через вирубки лісів, лісові пожежі. Цей вид включений у додаток II Бернської конвенції. Зустрічається в кількох охоронних територіях.

Джерела[ред. | ред. код]