Lagenida

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lagenida
Час існування: Пізній силурський період - наш час

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Різарії (Rhizaria)
Надтип: Retaria
Тип: Форамініфери (Foraminifera)
Ряд: Lagenida
Loeblich & Tappan 1988
Надродини
Посилання
Вікісховище: Lagenida
EOL: 13075286

Lagenida — ряд форамініфер. Ряд являє собою групу бентосних форамініфер, які мають оболонку з дрібних перфорованих[уточнити] радіальних кристалів кальциту, які оповиті органічними мембранами[1]. Lagenida з'явились у верхньому силурі.

Еволюція[ред. | ред. код]

Ряд характеризується утворенням стінки, складеної радіально орієнтованими кристалами кальциту. У більш розвинених представників ряду Lagenida подібна текстура пов'язана з наявністю дуже тонких порових канальців. Розвиток ряду починається, мабуть, в ордовику з однокамерних форм підродини Umbellinae, що родинні найбільш примітивним Parathuramminidae і через стадію одноосних багатокамерних, відомих з девону, призводить до утворення різної будови спіральних форм, що з'являються, ймовірно, також у девоні. Надалі, особливо, в мезозої, розвиваються різноманітні гетероморфні, а також вторинно одновісні і вторинно однокамерні форми. Можливо, що предками Lagenida були не однокамерні Umbellinae, що представляють в такому випадку сліпу гілку, а одновісні багатокамерні Caligellidae. Це питання залишається досі нез'ясованим через неповноту геологічного літопису[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Loeblich, A.R., Jr. y Tappan, H. (1992). Present Status of Foraminiferal Classification. Studies in Benthic Foraminifera en Benthos'90, Sendai (1990), Tokai University Press, 93-102.
  2. Основы палеонтологии (в 15 томах). Том 01. Общая часть. Простейшие // Гл. ред. Ю. А. Орлов — Москва: Издательство Академии наук СССР, 1959. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 27 січня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]