Оселедцева акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lamna)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оселедцева акула
Період існування: 65–0 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Ряд: Ламноподібні (Lamniformes)
Родина: Оселедцеві акули (Lamnidae)
Рід: Оселедцева акула (Lamna)
Cuvier, 1816
Вікісховище: Lamna

Оселедцева акула[1] (Lamna) — рід акул родини Оселедцеві акули. Має 2 види. Скам'янілі рештки цих акул відомі з пізнього міоцену (бл. 7,2 млн років тому), а їх зуби знайдені на о. Сеймур біля Антарктичного півострова датуються серединою і кінцем еоцену (50-34 млн років).

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 2 до 3,5 м, а вага сягає у кількості 25-31 кг. Самці дещо менші за самиць. Голова конусоподібна. Рот великий. Рядків зубів від 25 до 31. Очі великі, розташовані у верхній частині голови. Зябрових щілин — 5. Тулуб масивний. Анальних плавців — 1, спинних — від 1 до 2. Грудні плавці широкі.

Спина і боки синюваті або коричневі, черево світле з численними темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

оселедцеві акули тримаються невеликих глибин, максимум до 650 м. Можуть утворювати невеличкі групи. Здатні витримувати доволі низькі температури до −15 °C або навіть — 18 °C Живляться костистими рибами малого та середнього розміру.

Статева зрілість настає у самців у віці від 2 до 12 років. У самиць статева зрілість настає раніше ніж самців. Це яйцеживородні акули. Самиці народжують від 2 до 5 акуленят 40-75 см завдовжки.

Тривалість життя до 65 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у північній Атлантиці, на півночі Тихого океану, біля узбережжя Південної Америки, у південній частині Африки та на півдні Австралії.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 239.

Джерела[ред. | ред. код]

  • C. Larsen, H. Malte, R. E. Weber. ATP-induced Reverse Temperature Effect in Isohemoglobins from the Endothermic Porbeagle Shark. Journal of Biological Chemistry vol. 278, issue 33, 30741-30747, 2003-08-15