Litesound

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Litesound (укр. Лайтсаунд)
Основна інформація
Жанр альтернативний рок, поп-рок
Роки 2005—
Країна Білорусь Білорусь
Місто Мінськ
Лейбл West Records
Склад Дмитро Карякін
Володимир Карякін
Якопо Масса
Алекс Колчін
Гнат Якович
Євген Садовський
Інші
проєкти
КонтраБанда
litesound.info

Litesound у Вікісховищі

Лайтсаунд, «англ. Litesound» — білоруський гурт, що репрезентує свою назву англійською мовою (у перекладі означає словосполучення «світлозвук» від слів «lite» та «sound»), заснований 2005 року братами Дмитром і Володимиром Карякіними. Колектив представлятиме Білорусь на пісенному конкурсі Євробачення 2012 в Баку.[1][2]

Євробачення 2012[ред. | ред. код]

Група взяв участь в національному відборі на конкурс «Євробачення 2012» в Баку, де увійшов до п'ятірки найкращих і потрапила до фіналу проекту, в якому за первісною інформації посів друге місце, набравши 22 балів з ​​можливих 24. Однак після визнання переможцем Альони Ланської, президент Білорусі доручив створити спеціальну комісію, яка перевірила, чи не фальсифікований результат конкурсу. Після закінчення перевірки і перерахунку голосів, переможцем офіційно був визнаний гурт «Litesound», якому і судді і телеглядачі віддали по 12 балів. Президент Білорусі приніс офіційні вибачення гурту і запропонував представляти країну на конкурсі в Азербайджані. Гурт дав свою згоду і представить Білорусь в Баку, заспівавши у другому півфіналі, який відбудеться 24 травня в Baku Crystal Hall з піснею «We Are The Heroes»[1]. За результатами півфіналу композиція не пройшла до фіналу[3].

2020–2023[ред. | ред. код]

2020 року музиканти розкритикували політику білоруської влади щодо пандемії коронавірусу. Після цього гурту відмовили у концертах на 3 липня та в участі у «Слов'янському базарі». У липні 2020 року Litesound випустили білоруськомовну версію пісні "We Are The Heroes". Гурт виступив на мітингу на підтримку Світлани Тихановської[4].

13 жовтня 2022 року братів Карякіних та їхніх батьків затримали бійці СОБР у повному екіпіруванні. У березні 2023 всі четверо були засуджені до кількох років «домашньої хімії» (обмеження волі без направлення до виправної установи відкритого типу) за участь у протестах 2020 року[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б LITESOUND едут на Евровидение в Баку [Архівовано 2013-08-15 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Litesound (Беларусь) о песне на Евровидении-2012: Поем о людях, которые не сдаются и борются до конца [Litesound (Білорусь) про пісню на Євробаченні-2012: Співаємо про людей, які не здаються і борються до кінця]. СТВ. 21 травня 2012. Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 22 грудня 2018.(англ.)
  3. Second Semi-Final: We have our ten qualifiers [Архівовано 30 травня 2012 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. а б Эти ребята представляли Беларусь на «Евровидении», написали гимн для чемпионата мира по хоккею, а сейчас их судят. Вот их история
  5. Братьев из группы Litesound и их родителей приговорили к «домашней химии»

Посилання[ред. | ред. код]