Little 15

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Little 15
Сингл Depeche Mode
з альбому Music for the Masses
Випущений 16 травня 1988
Формат CD
Записаний лютий-липень 1988
Жанр Нова хвиля, бароко-поп
Композитор Мартін Гор
Тривалість 8:41
Лейбл Mute Records
Продюсер Depeche Mode
Хронологія синглів Depeche Mode
Попередній
←
Behind the Wheel
(1987)
Everything Counts (Live)
(1989)
Наступний
→
Музичне відео
«Little 15» на YouTube

«Little 15» — четвертий сингл із шостого студійного альбому Music for the Masses британської групи Depeche Mode і 20-й у дискографії групи; вийшов 16 травня 1988 року. У США оригінального комерційного релізу не було.

Подробиці[ред. | ред. код]

Ця пісня не планувалася до виходу як сингл, щобільше, вона неохоче була включена у трек-лист альбому. Однак, французький лейбл побажав випустити цю пісню окремо. Сингл став дуже популярним за межами Великої Британії, при цьому у самій Великій Британії його популярність виявилася набагато нижчою — пісня підіймалася лише на 60-е місце в UK Singles Chart — це другий найнижчий показник для синглів Depeche Mode. На відміну від попередніх синглів групи, для цього синглу не було використано позначення «BONG» у каталожному номері, вперше з часів «Leave in Silence», що вийшов у 1982.

Назва пісні та статус незначного релізу сприяли тому, що сингл отримав спеціальний каталожний номер «LITTLE15». У цьому сенсі він може розглядатися як «малий» реліз, між BONG15 («Behind the Wheel») і BONG16 («Everything Counts (Live)»). За іронією долі, «Little 15» не потрапила у французький чарт, але вона також була випущена у вигляді синглу в інших країнах, ставши, зрештою, успішною: у Західної Німеччини — № 16, в Австрії — № 25 та у Швейцарії потрапила у список 20 найпопулярніших під № 18.

На момент випуску синглу реміксів на пісню не існувало (версії пісні на релізах 12" та 7" схожі з альбомної), проте є два інструментальних бі-сайда, обидва виконані Аланом Уайлдером на фортепіано. Перший, «Stjarna» (неправильно званий «St. Jarna»), що є ісландським жіночим ім'ям, та у перекладі означає «зірка», написаний Мартіном Гором . Сторона «Б» релізу 12" також містить виконання « Місячної сонати » Людвіга ван Бетховена . Згідно з вебсайтом Алана Уайлдера, він не збирався використовувати ці композиції як бі-сайди, і виконував їх просто заради забави, але Гор крадькома записав їх. Виконання Уайлдером пісні не є цілком ідеальним (помилка виникає ближче до кінця пісні). Обидві інструментальні композиції були продюсовані тільки самими учасниками Depeche Mode (на відміну від головної пісні, яку крім них продюсували ще Деніел Міллер і Дейв Бескомб).

Режисером музичного кліпу на пісню «Little 15» виступив Мертайн Еткінс. Кліп був знятий в Треллік-тауер в Лондоне.

Between the Buried and Me випустили кавер-версію на цю пісню в їхньому альбомі 2006 року The Anatomy Of.