Lockheed Martin X-33

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lockheed Martin X-33
Тип ракетна система
Розробник Lockheed Martin
Виробник Lockheed Martin

CMNS: Lockheed Martin X-33 у Вікісховищі

X-33 — орбітальний літак, прототип багаторазового одноступеневого аерокосмічного корабля, що будувався за контрактом NASA фірмою Lockheed Martin у рамках програми VentureStar.

Роботи за програмою велися в 19952001 рр. У рамках програми передбачалося розробити та випробувати гіперзвукову модель майбутньої одноступеневої системи, а надалі — створити повноцінну транспортну систему на основі даної технічної концепції.

Програма створення[ред. | ред. код]

Програма створення експериментального апарату X-33 була розпочата в липні 1996 року. Підрядником NASA стало дослідно-конструкторський підрозділ «Skunk Works» корпорації «Lockheed Martin». Вона виграла підряд на створення принципово нового космічного «шатла», що отримав назву «VentureStar». Згодом був випробуваний його удосконалений зразок, який отримав назву «Х-33».

Відомі лише деякі характеристики апарата. Злітна вага — 123 тонни, довжина — 20 метрів, ширина — 21,5 метра. Два двигуни принципово нової конструкції дозволяють «Х-33» перевищити швидкість звуку в 1,5 раза. Апарат являє собою щось середнє між космічним кораблем і стратосферним літаком. Розробки велися під прапором зниження витрат на виведення в космос корисного вантажу в десять разів, з нинішніх 20 тис. дол. за кілограм до трохи більше, ніж дві тисячі. Програма, однак, була закрита в 2001 році, будівництво експериментального прототипу не було завершено.

Посилання[ред. | ред. код]