Lucilia bufonivora

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lucilia bufonivora
Lucilia bufonivora
Lucilia bufonivora
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Родина: Каліфориди (Calliphoridae)
Рід: Lucilia
Вид: L. bufonivora
Lucilia bufonivora
Moniez, 1876
Посилання
Вікісховище: Lucilia bufonivora
EOL: 808251
NCBI: 925980

Lucilia bufonivora  — вид двокрилих комах родини каліфорид (Calliphoridae). Вид широко поширений в Центральній Європі. Муха є справжнім паразитом жаб, її личинки розвиваються у носовій порожнині господаря, і за її межами не може жити.

Опис[ред. | ред. код]

Досягає в довжину до 9 мм і має золотисто-зелений з металевим відтінком колір. Личинки вершково-білого забарвлення, схожі на личинок мух, які живляться на мертвих тваринах і гниючому м'ясі.

Розмноження[ред. | ред. код]

Самка з дозрілими яйцями рідко відкладає їх на тіло жаби, зазвичай вона походжає перед нею доти, поки жаба її не з'їсть. У кишечнику жаби з яєць виходять личинки мухи, які потім проникають в носову порожнину, де і відбувається їх розвиток. Так, ціною власного життя самка забезпечує благополуччя відразу всьому своєму потомству.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Thomas Kordges: Starker Befall der Erdkröte (Bufo bufo) durch die Krötengoldfliege (Lucilia bufonivora MONIEZ, 1876). – Zeitschrift für Feldherpetologie 7 (2000): 211–218. Laurenti-Verlag, Bochum/Bielefeld. ISSN 0946-7998
  • Vít Zavadil: Zum Parasitismus der Krötengoldfliege (Lucilia bufonivora MONIEZ, 1876) auf Erdkröten (Bufo bufo) – Abwehrverhalten und limitierende Faktoren. – Zeitschrift für Feldherpetologie 4 (1997): 1–12. Laurenti-Verlag, Bochum/Bielefeld. ISSN 0946-7998