MRUD

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MRUD

протипіхотна міна MRUD
Тип протипіхотна міна
Походження Югославія Югославія
Характеристики
Вага 2,2 кг
Довжина 230 мм
Ширина 50 мм
Висота 89 мм

Наповнення C-4
Вага наповнення 900 гр

MRUD (Mina Rasprskavajuća Usmerenog Dejstva) — протипіхотна міна, розроблена у Югославії.

Являє собою дуже спрощену копію американської міни M18A1 і радянської міни МОН-50, відрізняючись від них дещо більшими розмірами і збільшеним зарядом вибухової речовини.

Міна має чотири металеві ніжки, закріплені на нижній частині корпусу міни. З їх допомогою міна встановлюється на ґрунті. Міна не має струбцини для закріплення на предметах. У верхній частині корпусу розташовані два різьбових гнізда для електродетонаторів або детонаторів[1].

Будова міни[ред. | ред. код]

Корпус міни має вигляд вигнутого паралелепіпеда. Опуклою стороною встановлюється у бік противника. Зсередини по опуклій межі розміщені 650 готових забійних елементів у вигляді сталевих кульок діаметром 5.5 мм. При вибуху міни утворюється пучок забійних елементів, що летять на дальність до 50 метрів в секторі 60 градусів. Висота пучка до 4 метрів на граничної дальності. Безпечне видалення своїх солдатів в тильну сторону не менше 35 метрів.

Країни-експлуатанти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 25 грудня 2014. 

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Прибылов Б. В., Мовчанюк В. В. Пособие по обезвреживанию мин, применявшихся на территории бывшей Югославии. — М.: Резерв, 1999.
  2. Полевой Устав армии США FM 20-32. Mine/Contermine Operations. Headquarters, Department of the Army, Washington, DC, 30 June 1999
  3. Полевой устав армии США FM 5-102. Countermobility. Headquarters, Department of the Army Washington, DC, 14 March 1985