Macaca cyclopis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Macaca cyclopis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Макак (Macaca)
Вид:
M. cyclopis
Біноміальна назва
Macaca cyclopis
(Swinhoe, 1862)

Macaca cyclopis (Макака тайванський) — вид приматів з роду Макака (Macaca) родини Мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Середнього розміру. Має м'яке, від темно-сірого до коричневого кольору хутро, яке сивішає взимку і набуває оливково-коричневого відтінку влітку. Голе лице лососево-рожеве і включає в себе великі защічні мішки, які використовуються для перевезення їжі. Довжина голови й тіла самців: 45-54 см, самиць: 36-45 см, довжина хвоста самців: 36-45 см, самиць: 38-40 см, вага самців: 6-9 кг, самиць: 4-6 кг.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік острова Тайвань і введений у Японію. Основне середовище проживання виду це широколисті вічнозелені ліси. Також мешкає у змішаних широколистяно-хвойних лісах, хвойних лісах і бамбукових лісах. Проживає на висоті від рівня моря до 3600 м, хоча найчастіше зустрічається в широколистяних лісах на 1000-1500 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Свого часу вид був знайдений у великих групах до 100, в останні роки середній розмір групи став набагато менший (як правило, 2-10), внаслідок антропогенного впливу. Це наземний і деревний вид, денний, харчується фруктами, листям, ягодами, насінням, комахами і дрібними хребетними. Народження відбувається в період з лютого по серпень, з піком протягом квітня і червня. Самиці вперше народжують в 4 або 5 років. Вагітність триває близько 165 днів. Догляд триває близько року.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Немає великих загроз. Цей вид включений до списку Додаток II СІТЕС. Зустрічається в 5 національних парках і 12 заповідниках і 11 великих місцях проживання диких тварин.

Посилання[ред. | ред. код]