Macaca maura

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Macaca maura
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Макак (Macaca)
Вид:
M. maura
Біноміальна назва
Macaca maura
(H.R. Schinz, 1825)

Macaca maura (Макака чорний) — вид приматів з роду Макака (Macaca) родини Мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Хутро ​​переважно темно-коричневе або темно-сіре, задня частина крупу може бути світло-сірою. Тварини досягають довжини голови й тіла 60—70 сантиметрів, хвіст — короткий цурпалок. Самці можуть важити до 10 кг, самиці значно легші.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається тільки на південному заході півострова Селатан острова Сулавесі Індонезія. На півночі ареалу цей вид зустрічається в тропічних лісах, а також листяних лісах і карстових островах, в той час як у південних районах має тенденцію зустрічатись у мозаїці лісу з луками, що ймовірно пов'язано в першу чергу з наявністю місць проживання. Зустрічається нижче 2000 м.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це денна і плодоїдна тварина, але також споживає листя і членистоногих. Вони утворюють групи 5-25 тварин, які складаються з кількох самців і самиць, а також спільного потомства.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Самиці народжують вперше в 6-7 років, й інтервали між дітонародженнями в середньому 32 місяців. Після приблизно 160—186-денного періоду вагітності, самиця народжує зазвичай одне дитинча. Воно годується молоком 6—12 місяців і досягає статевої зрілості в 2-4 років. Середня тривалість життя може бути до 28 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Основна загроза це порушення середовища проживання і фрагментація. Місцеві жителі часто тримають M. maura як домашніх тварин, загрожуючи їх чисельності.

Цей вид включений в Додаток II СІТЕС. Відомо що проживає в 4 охоронних територіях: Bantimurung National Park, Bulu Saraung National Park, Hasanuddin National Park, Karaenta Nature Reserve. Однак, загальна територія, що охороняється тільки 87 км2.

Посилання[ред. | ред. код]