Mammillaria bocasana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мамілярія бокаська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Кактусові (Cactaceae)
Підродина: Cactoideae
Рід: Мамілярія (Mammillaria)
Вид:
Мамілярія бокаська (M. bocasana)
Біноміальна назва
Mammillaria bocasana
Підвиди

Mammillaria bocasana subsp. bocasana
Mammillaria bocasana subsp. eschauzieri

Синоніми

Cactus bocasanus Kuntze
Cactus eschauzieri J. M. Coulter 1894
Mammillaria kunzeana Boedeker & Quehl 1912
Mammillaria hirsuta Boedeker 1919
Neomammillaria longicoma Britton & Rose 1923
Neomammillaria bocasana (Pos.) Br. & R. (1923)
Chilita bocasana (Poselger) Orcutt 1926
Neomammillaria eschauzieri (J. M. Coulter)
Britton & Rose 1926
Chilita eschauzieri (J. M. Coulter) Orcutt 1926
Chilita kunzeana (Boedeker & Quehl) Orcutt 1926
Chilita hirsuta (Boedeker) Orcutt 1926
Chilita longicoma (Britton & Rose) Orcutt 1926
Mammillaria longicoma (Britton & Rose)
A. Berger 1929
Mammillaria knebeliana Boedeker 1932
Mammillaria haehneliana Boedeker 1934
Mammillaria eschauzieri (J. M. Coulter)
R. T. Craig 1945
Ebenerella bocasana (Poselger) Buxbaum 1951
Ebnerella kunzeana (Boedeker & Quehl)
Buxbaum 1951
Ebnerella longicoma (Britton & Rose) Buxbaum 1951
Ebnerella knebeliana (Boedeker) Buxbaum 1951
Ebnerella haehneliana (Boedeker) Buxbaum 1951
Chilita knebeliana (Boedeker) Buxbaum 1954

Mammillaria bocasana (укр. Мамілярія бокаська[1], Мамілярія боказана) — сукулентна рослина з роду мамілярія родини кактусових.

Етимологія[ред. | ред. код]

Дорослий кущ мамілярії бокаської
Плоди мамілярії бокаської
Mammillaria bocasana subsp. eschauzieri

Видова назва походить від місця зростання Сьєра-де-Бокас (ісп. Sierra de Bocas) в Мексиці.[2]

Ареал[ред. | ред. код]

Mammillaria bocasana є ендемічною рослиною Мексики. Ареал розташований у штаті Сан-Луїс-Потосі (С'єра-де-Бокас), Сакатекас на висоті 1 750 — 2 300 метрів над рівнем моря на вулканічних породах у напівпустелях.

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Рослини зазвичай одиночні або діткуються, іноді формуються групами, починає кущитися на 3-4 році біля основи, формує великі купи з більш ніж сотнею голів у вигляді м'якої подушки.

Орган Опис
Стебло кулясте, кругле, сферичне, іноді стає дещо циліндричним, до 2 см в діаметрі. За описом Крейга — 4-5 см в діаметрі. У культурі приблизно 8-10 см заввишки і в діаметрі, у віці вищі, але приховані численними відгалуженнями.
Епідерміс чисто зелений, може мати легке почервоніння при повному світлі (за книгою К. Марсдена «Культура кактусів» — відтінок стебла яскраво або темно-блакитно-зелений протягом періоду спокою. Рано навесні тіло стебла стає рожевим до червоного, цей колір поширюється до верхніх аксіл, які часто мають у березні яскраве кармінне забарвлення. Після цвітіння відтінок стебла темніє до звичайного, блакитно-зеленого. У здорової рослини корінь зверху пофарбований у рожевий колір. За описом Крейга від світло-до темно-блакитно-зеленого.
Маміли м'які, тонкі, циліндричні до трохи конічних, близько 6-10 мм завдовжки, внизу 2-4 мм завтовшки, без молочного соку.
Ареоли круглі або злегка овальні з жовтуватою вовною.
Аксили голі або з декількома білими волосками і щетинками.
Центральні колючки (1) 3-7 (за книгою К. Марсдена «Культура кактусів» — 1-4, до 2 см завдовжки, одна або більше гачкуваті), жовтувато-коричневі до червонувато-коричневих, темніші на кінці, 5-10 мм завдовжки, одна з них або іноді дві з гачком на кінці. Центральні колючки іноді можуть бути чисто жовтими. За описом Крейга  — 1 (2-3), завдовжки 5-8 мм, витончено-тонкі, ворсисті, нижні гачкуваті, верхні прямі, всі жовто-коричневого відтінку, або жовті (Mamillaria bocasana v. flavispina Schelle — 1907).
Радіальні колючки численні, 20 (-30) -50 (за книгою К. Марсдена «Культура кактусів» — 25-30), чисто білі, схожі на шовковисте волосся, що покривають рослину подібно гало (гало — віночок, німб, ореол) від 8 до 10 (до 20) мм завдовжки, чергуються, іноді покривають тіло рослини повністю. За описом Крейга центральних колючок — 25-30, 8-20 мм завдовжки, дуже тонкі, волосоподібні, вигнуті, гладкі, спочатку стирчать, пізніше сплетені майже по горизонталі.
Бутони численні, червоно-коричневі, з'являються у верхніх аксилах в січні-березні, відкриваючись в березні, і цвітуть до липня.
Квіти (в першоописі Поселгера квіти, плоди і насіння не описані) воронкоподібні, від кремово-білих до рожевих (від білих до кремових з рожевими зовнішніми центральними прожилками іноді насиченіше рожеві), завдовжки 13 (-15) -22 мм, до 15 -20 мм в діаметрі (за книгою К. Марсдена «Культура кактусів» 2 см завдовжки і 8 мм шириною, пелюстки — червонуваті зовні і жовто-кремові всередині з червоною центральною лінією). За описом Крейга воронкоподібні, приблизно такої ж довжини, як маміли 1,6 см, 1,2 см в діаметрі, зовнішні пелюстки внизу зелені, зі світлими рудувато-коричневими центральними смужками, краї зеленувато-жовті і гладкі, ланцетоподібні, загострені. Внутрішні пелюстки жовті зі світло-червонувато-рудуватими центральними смужками і кінцями, лінійно-ланцетоподібні, на верху загострені або притуплені, з не пошкодженими краями.
Тичинки білі, приймочка 4-часткова, зелена. За описом Крейга тичинки від білих до жовтуватих, або так само зверху рожеві. Пильник жовтий. Маточка жовтувата. Приймочок — 4, світло-зелені, не виступають з маточки, насіння чорне.
Плоди циліндричні, червоні або рожеві, завдовжки 5 см або більше, що містять відносно мало насіння.
Насіння червонувато-коричневі (за книгою К. Марсдена «Культура кактусів» — маленьке, чорне).

Використання[ред. | ред. код]

Колючки Mammillaria bocasana використовуються в Мексиці для виготовлення гачків.

Чисельність, охоронний статус та заходи по збереженню[ред. | ред. код]

Mammillaria bocasana входить до Червоного Списку Міжнародного Союзу Охорони Природи видів, з найменшим ризиком (LC).

Незважаючи на незаконний збір, вид кваліфікується, як той, що знаходиться в найменшому ризику. Чисельність оцінюється в 30 тисяч рослин.

Охороняється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Широбокова Д. Н., Нікітіна В. В., Гайдаржи М. М., Баглай К. М. Кактуси та інші сукулентні рослини. — К. : Українські пропілеї, 2003. — 110 с. — ISBN 966-7015-28-9.
  2. Словник назв на сайті Московського клубу любителів кактусів (рос.). Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 26 жовтня 2011.
  3. [Mammillaria bocasana на сайті CITES (англ.). Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 20 червня 2016. Mammillaria bocasana на сайті CITES (англ.)]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]